V tradičnej čínskej medicíne sa pozeráme na každé jedlo nielen z hľadiska jeho obsahu nutričných hodnôt, ale aj z hľadiska vlastností, ktoré pôsobia v tele špecifickým spôsobom.
Ak skombinujete určité potraviny s ohľadom na konkrétneho človeka a príznaky jeho ochorenia, môžete tým zharmonizovať telo a napokon sa z choroby vyliečiť sa.
Nikto nie je rovnaký, preto je dôležité načúvať svojmu telu, konkrétnym príznakom a vybrať si potraviny, ktoré fungujú práve pre vás.
Tradičná čínska medicína verí, že v jesenných a zimných mesiacoch je dôležité prejsť od stravy, ktorá je čerstvá, ochladzujúca (čerstvé chladené uhorky, zelený šalát, paradajky a melón) k teplejším a výživným jedlám.
Medzi také patria napríklad hrejivé korenia, ako sú škorica, rasca, zázvor a všetky výdatné polievky a teplé nápoje, ktoré ich obsahujú.
Zázvor: Skvelé korenie na zahriatie
Jedno z najlepších zahrievacích korení v čínskej medicíne je zázvor. Zázvor má úžasnú schopnosť zohriať telo do veľkej hĺbky. Okrem toho, že vyrovnáva telesný chlad, je toto korenie zvlášť dobré pre niekoho, kto trpí častým prechladnutím.
Studený vzor podľa tradičnej čínskej medicíne je typický pre niekoho, komu je zima po celý rok (musí mať sveter, i keď ostatní sú v tričku).
Títo ľudia môžu mať bolesti a cítiť sa horšie v chladných mesiacoch. Zvyčajne trpia bolesťami v dolnej časti chrbta a kolien. Vyznačujú sa tiež častým močením a bledým močom, čo ich v noci neustále budí.
Ďalej mávajú uvoľnené črevá, tendenciu k opuchom alebo zdureninám, k zadržiavaniu vody v tele, rovnako ako stavy nízkej energie.
Týmto ľuďom by dobre urobil zázvorový čaj alebo sušený zázvor, ktorý si môžu pridať do akéhokoľvek jedla.
Liečebné prínosy zázvoru sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia tým, čo nazývame „studený vietor“. Tento vzor znamená, že ľudia s bežným nachladnutím vykazujú viac studených príznakov ako horúcich:
- zimnica, ale bez horúčky
- nádcha, pri ktorej vychádza vodnatý hlien
- nadmerné kýchanie
Ak máte zapálené hrdlo, hustý žltý hlien alebo horúčku, zázvor nie je pre vás vhodný. Budete potrebovať chladiace korenie, ako je napríklad mäta pieporná, ktorá uvoľní teplo.
Ako správne konzumovať zázvor
Najlepší spôsob, ako konzumovať zázvor pri týchto druhoch ochorení, je v čerstvom surovom stave. Čerstvý strúhaný alebo nakrájaný zázvor v horúcej vode s kúskom citrónu a medom robí malé divy, ak sa stihne užiť ešte pred plným nástupom ochorenia.
Uvádzame vám jednoduchý recept na skvelú polievku, ktorá robí hotové zázraky na začiatku chladnejších mesiacov.
Vždy som si v mrazničke držal rôzne výživné potraviny a bol som si istý, že v nej mám póry, kozinec, čerstvý zázvor a cesnak po celý rok.
Ak sa začínam cítiť zle alebo si všimnem, že na mňa prichádza nachladnutie, môžem si vybrať niektorú z potravín vyššie. Takto prechladnutiu nedám šancu. Funguje to kúzelne!
Zázvorová polievka, ktorá bojuje proti prechladnutiu
Husia koža a znásobujúce sa zimomriavky (bežné prechladnutie so zimnicou a jasným výtokom z nosa, bez horúčky). Ak sa to u vás prejaví, zvýšte svoje Qi (životnú energiu), prečistite si krv a bojujte proti prechladnutiu.
Suroviny
Budete na to potrebovať nasledovné suroviny:
- 1 ks čerstvého zázvoru nakrájaného na kocky
- 4 jarné cibuľky nakrájané na stredné kúsky
- 1-2 strúčiky olúpaného a nakrájaného cesnaku (môžete použiť aj pretlačený cesnak)
- 6 šálok kuracieho vývaru (ak nemáte recept na svoj kurací vývar, môžete si pripraviť náš, ktorý uvádzame nižšie)
Postup
Postupujte podľa týchto krokov:
1. Položte zázvor, cibuľu, cesnak a huby (ak sa pre ne rozhodnete) do hrnca a zalejte ich malým množstvom vývaru.
2. Varte, až kým všetky suroviny nezmäknú.
3. Pridajte zvyšok vývaru a priveďte k varu.
4. Znížte plameň a varte 20 až 30 minút.
Popíjajte polievku v priebehu celého dňa. Uvidíte, ako sa postupne začnete cítiť lepšie.
Túto polievku je možné uskladňovať v chladničke aj niekoľko dní. Môžete tiež jesť kúsky zázvoru, ak máte radi teplo.
Neváhajte do nej pridať aj inú zeleninu. Dajte si však pozor, aby ste polievku nepresolili, pretože soľ má tendenciu vtláčať do tela rôzne veci. Táto kúra je však skôr o tom, ako z tela dostať veci von.
Rady, ako ešte zvýšiť liečivú silu polievky
Tip č.1: Pridajte sušené alebo čerstvé huby (shitake, Maitake, atď.), čím si do tela pridáte viac energie Qi.
Tip č.2: Pridajte 4-5 kusov kozinca do vývaru, čím zvýšite svoju energiu Qi a imunitný systém.
Recept na kurací vývar
Je neuveriteľne jednoduché navariť si kurací vývar, pretože vám to zaberie málo času a energie.
Ak máte hrniec pre pomalé varenie (alebo tlakový hrniec), ktorý je veľký, nechal by som ho variť na najnižšom plameni celú noc.
1. Dajte variť kuracie kosti po dobu 2 až 6 hodín s jednou polievkovou lyžicou jablčného octu (čím dlhšie sa varí, tým je vývar lepší).
2. Na pol kila kostí budete potrebovať asi 12 šálok vody alebo len hrniec naplňte vodou, aby nepretiekla.
3. Varte na úplne slabom plyne.
4. Po skončení varenia odstráňte tuk a olej z povrchu, vypnite horák a vývar prelejte do sklenených nádob, prípadne zmrazte na neskôr.
Do vývaru môžete pridať napríklad mrazenú zeleninu, aby ste ho obohatili o výživné látky.
Vývar pre vegetariánov
Vegetariáni si môžu pripraviť vegetariánsky vývar s použitím zeleninového vývaru, alebo si ho môžete pripraviť zo zvyškov zeleniny.
Pridajte doň aj morské riasy, huby a miso.
Medicína v polievke
Na záver sa pozrime bližšie, ako fungujú jednotlivé suroviny
Zázvor
Toto korenie prirodzene zahrieva a dodáva jedlu štipľavú chuť. Čerstvý zázvor je zvlášť vhodný pri liečbe prechladnutia, keď máte zimnicu (no nie horúčku!).
Môžete si ním upokojiť a zohriať svoj tráviaci systém a bojovať tak s nevoľnosťou, podráždením žalúdka či zlepšiť si chuť do jedla.
Cesnak
Cesnak výborne chutí, navyše má antibakteriálne vlastnosti a zvyšuje imunitu.
Považuje sa za teplé tradičné jedlo v čínskej medicíne. Je skvelý pre zníženie opuchov, odstránenie toxínov a karcinogénov z tela, posilňuje tráviaci systém a zvyšuje našu energiu Qi.
Zelená cibuľa/pór
Považuje sa za teplú a štipľavú bylinku, čo je skvelé pre odstránenie stavov ako sú nádcha či prechladnutie či takých, ktoré sú studeného charakteru (zimnica).
Môžete ju konzumovať varenú alebo surovú. Potravinám dodáva skvelú chuť dobre funguje v kombinácii so zázvorom.
Koreň kozinca
Túto silnú bylinku môžete nájsť na miestnom čínskom trhu alebo v obchode s bylinkami. Je sladký a má mierne zahrievacie vlastnosti. Rovnako posilňuje imunitný systém.
Podľa čínskej medicíny lieči pľúca, pomáha tráviacemu systému a zvyšuje energiu Qi. Je skvelá pre niekoho, kto je často chorý, má pretrvávajúci kašeľ alebo nedokáže prekonať prechladnutie.
Jarda
Na karpály Gua sha a nejen.