Keď ste vo svete zdravia a wellness nový, ako jednu z úplne prvých rád často počúvate, že máte konzumovať organickú (bio) stravu.
Lenže pri vysokých cenách a fakte, že pesticídy zasahujú doslova do každej časti obvyklej výroby, sa o konzumácii bio stravy môže lepšie rozprávať, ako to robiť.
Výskumníci z Kalifornskej univerzity v Berkeley a San Franciscu však nedávno dospeli k prelomovému záveru, ktorý by mal byť dôvodom, aby sme navždy povedali zbohom bežnému ovociu a zelenine.
Zistili, že ani nie po týždni konzumácie bio stravy v tele dramaticky klesli hladiny toxínov.
Čo zistila štúdia
Na štúdii sa zúčastnili štyri rodiny z rozličných prostredí, ktoré šesť dní konzumovali bežnú a ďalších šesť dní potom organickú či bio stravu.
Vykonaním testu ich moču pred a po konzumácii čistej bio stravy výskumníci zistili v ich telách obrovský pokles pesticídov. Pesticídy v strave sú často dávané do súvisu s celým radom problémov, ako sú napríklad rakovina, hormonálna nerovnováha či nervové poruchy.
Najohromujúcejší výstup ich výskumu bol 95-percentný pokles toxínu zvaného malatión, ktorý sa u detí spája s poškodením mozgu.
„Momentálne je štandardom poľnohospodárstvo, ktoré používa pesticídy. My však tento systém môžeme zmeniť. Veda jasne dokazuje, že vieme dopestovať dostatok potravy aj bez pesticídov,“ povedala spoluautorka štúdie a vedúca vedkyňa, zaoberajúca sa výskumom organických potravín v organizácii Friends of the Earth.
„Potrebujeme sa organizovať, pozdvihnúť hlasy, požadovať od našich lídrov, aby vystúpili z tieňa a presadzovali podporu, výskum a politiku k vytváraniu systému, kde je bio strava dostupná pre všetkých.“
Kleinová a jej kolegovia sa zamerali hlavne na odhaľovanie, nie na zdravotné výsledky pri konzumácii bio stravy. Štúdie zameriavajúce sa na zdravotné výsledky si často vyžadujú veľa času a zdrojov.
Ďalšie objavy
V poslednej dobe však došlo hneď k niekoľkým prelomovým objavom.
Nedávna francúzska štúdia namerala po zaradení vyššieho podielu organických/bio potravín do stravy až 25-percentné zníženie hladín rakoviny. Ďalšia štúdia dala tento druh stravy do súvisu so zlepšenou mierou plodnosti.
Okrem redukcie nebezpečných toxínov v tele môže prechod na bio stravu zlepšiť aj zdravie planéty. Organické poľnohospodárstvo menej znečisťuje vodu, podporuje biodiverzitu, chráni kvalitu pôdy a je vo všeobecnosti dlhodobo udržateľnejšie.
„Organická strava funguje. Riešenie už máme. A napriek tomu mnohí ľudia v celej krajine stále nemajú prístup k organickým potravinám, alebo si ich nemôžu dovoliť. Je to neakceptovateľné. Všetci máme právo na jedlo bez toxických pesticídov,“ dodala Kleinová.
Medzi jej obľúbené tipy, ako si môcť finančne dovoliť organickú stravu, patrí obmedzenie konzumácie mäsa – mäso je často najdrahšou časťou jedla.
Odporúča tiež kupovanie mrazených výrobkov, nakupovanie na miestnych farmárskych trhoch a nákup počas sezóny.
Pridaj komentár