Nadúvanie alebo vetry (ľudovo nazývané prdenie) neraz spôsobuje komické situácie u mladých aj starých. Je to však niečo, o čom sa v slušnej spoločnosti nediskutuje.
Napriek tomu uvedenú činnosť všetci z času na čas robíme. V skutočnosti však vetry dokážu o našom zdraví prezradiť viac, než si myslíme.
Takže, aj keď ste sa pri nadpise článku možno trocha poškriabali po hlave, určite pokračujte v čítaní a sami sa pozrite (respektíve zacíťte), čo vaše vetry odhaľujú o vašom tele.
Čo sú to vlastne vetry?
Prvá časť vetrov je zmes prehltnutého vzduchu, ktorý omylom vstúpi do tráviaceho traktu. Stáva sa tak počas žuvania žuvačiek, prehĺtania slín, pitím bublinkových nápojov či dokonca prostredníctvom bežného dýchania.
Druhou časťou vetrov je plyn vyprodukovaný v črevách počas trávenia. Za tvorbu plynu v črevách sú zodpovedné baktérie, ktoré rozkladajú cukry a vlákninu, ktoré telo nedokáže ľahko stráviť.
Baktérie takto každý deň vyprodukujú medzi 2 až 6 pohármi, teda 0,4 až 1,5 litrov plynu. No a po jeho nahromadení v črevách sa potrebuje niekadiaľ dostať von.
Pravidelné vetry znamená, že jete dostatok vlákniny, a že máte v črevách zdravú bakteriálnu mikroflóru.
Rozoznávanie vetrov podľa typu zápachu
Ak sa čudujete, ako preboha dokáže zápach alebo frekvencia vetrov vypovedať o vašom zdravotnom stave, nie ste jediní. Vypracovali sme pre vás preto návod, ako správne rozpoznať a naučiť sa, čo vám toto neodvratné vyfukovanie plynov našepkáva o vašom tele a zdraví.
1. Smradľavé vetry
Približne jedno percento plynov produkovaných v črevách nie je bez zápachu. Ide najčastejšie o sírovodík, teda plyn, ktorý je tvorený vtedy, keď telo spracováva potraviny obsahujúce síru.
Mnohé zdravé potraviny počas trávenia produkujú plyny s obsahom síry. No a tento plyn potom opúšťa telo v podobe zapáchajúcich vetrov.
Takže, ak ste jedli mäso, brokolicu, karfiol, fazuľu alebo mliečne výrobky, potom nebuďte prekvapení, že vaše vetry budú mierne zapáchať.
2. Extrémne zapáchajúce vetry
Priznajme si to: väčšina vetrov, ktoré zacítime, nie sú kvetinkovo voňavé. Ak však spozorujete, že sú skutočne odporné, môže to naznačovať nejaký zdravotný problém.
Ak máte potrebu vypúšťať vetry hneď po skonzumovaní mliečnych produktov, potom to môže znamenať, že vaše telo má ťažkosti s trávením laktózy. Popravde, väčšina ľudí má do väčšej alebo menšej miery problém s jej trávením.
V niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj časté a extrémne zapáchajúce vetry, ktoré predznamenávajú nejaký chronický problém, ako napríklad syndróm dráždivého čreva, celiakiu alebo infekciu v žalúdku a črevách (gastroenteritída).
Ďalšími príčinami môže byť napríklad Crohnova choroba alebo Ulcerózna kolitída.
3. Vetry bez zápachu
Nebude zrejme žiadnym prekvapením, že vtry bez zápachu sú úplne normálne a zdravé.
Nie všetky plyny pochádzajúce z našich čriev zapáchajú. To platí hlavne vtedy, ak ide o náhodne prehltnutý vzduch alebo oxid uhličitý z bublinkových nápojov vypitých v predošlý deň.
Vetry bez zápachu sú podobné ako grganie, akurát, že vzduch vychádza iným telesným otvorom.
4. Časté alebo nadmerné vetry
Zo zdravotného hľadiska nie sú časté vetry niečím, z čoho by ste si mali robiť ťažkú hlavu. Zdravý človek si v priemere za deň uľaví od plynov približne 20-krát.
Ľudia, ktorí jedia zdravú vegánsku stravu, majú väčší sklon k častým vetrom v porovnaní s ľuďmi konzumujúcimi mäso. Dôvodom tomu je vyšší podiel cukrov a sacharidov v rastlinnej strave a fakt, že veľa zdravého ovocia a zeleniny sú zo svojej povahy sírnaté.
Príkladom je napríklad cibuľa alebo cesnak, po skonzumovaní ktorých sa vetry vyskytujú pomerne často. Aj tu však existuje výnimka.
Ak sú nadmerné vetry sprevádzané nepríjemnosťami, bolesťami alebo príliš nepríjemným zápachom, potom to môže poukazovať na nejakú potravinovú alergiu.
Ak spozorujete, že vaše nadúvanie sa výrazne zvýši vždy po zjedení mliečnych výrobkov alebo výrobkov obsahujúcich pšenicu či iného jedla, potom je dobré navštíviť lekára. Ten vám pomôže diagnostikovať presný druh potraviny, na ktorú môžete byť alergickí.
Zbúrané mýty o vetroch
O vetroch existuje hneď niekoľko mýtov, ktoré sa tu teraz pokúsime vyvrátiť.
1. Zadržiavanie plynov verzus ich púšťanie: Môže ich zadržiavanie uškodiť zdraviu?
Občasné zadržanie plynu v nevhodnej situácií, ako napríklad vo výťahu, vás nezabije, no môže vás uviesť do nepohodlia.
Ak budete plyny v sebe zadržiavať, oni samé od seba nejakým zázrakom nezmiznú. V skutočnosti budú spôsobovať nadúvanie a bolesť v oblasti brucha.
Ak cítite potrebu si uľaviť, tak to radšej jednoducho urobte a nechajte plyn zo seba uniknúť, ako by ste ho mali v sebe zadržiavať.
2. Tiché verzus hlasné vetry
Niektoré vtery sú takmer ohlušujúce, iné zas vykĺznu potichučky. Sú hlasné vetry iné než tie tiché? Odpoveď je: Nie.
Objem plynu a jeho hlasitosť majú len málo dočinenia s vašim zdravím. Oveľa viac závisia od toho, v akej pozícii sa vaše telo práve nachádza.
Niektoré vetry budú hlasité, iné zas tiché. Niektoré budú von za okamih, iné potrvajú aj niekoľko sekúnd. Žiadne z uvedených faktorov nemajú žiadny vplyv na váš zdravotný stav.
3. Mužské verzus ženské vetry: Existuje medzi nimi rozdiel?
Muži sa často ocitajú na pranieri, keď dôjde na stereotypy týkajúce sa vetrov. Na druhej strane, ženy sa neraz považujú priam za anielov, ktorí neprdia.
Pravdou však je, že muži aj ženy si uľavia úplne rovnako často a obe pohlavia majú tiež rovnako zapáchajúce plyny.
Tradičná etiketa pochádzajúce ešte z Viktoriánskych čias hovorí, že slušne vychované dámy sa zdržia v spoločnosti iných ľudí. To však neznamená, že majú menšiu potrebu si uľaviť ako ich mužské náprotivky.
Ako privoniavanie k vetrom môže byť pre vás v skutočnosti prospešné
Neuveríte, no v skutočnosti môže byť sírovodík, ktorý je zodpovedný za zápach pokazených vajec, pre vaše zdravie vskutku prospešný. Týmto už nadúvanie nie je len prirodzeným telesným procesom, ale stáva sa z neho aj nástroj prospešný pre zdravie.
V štúdii vykonanej Univerzitou v Exteri výskumníci zistili, že inhalovanie už aj malého množstva sírovodíka má ochranné účinky voči poškodzovaniu bunkových mitochondrií a dokonca chráni aj pred rakovinou.
Mitochondrie sú v podstate elektrárňami buniek. Predchádzanie a zvrátenie poškodení na mitochondriách je kľúčová stratégia pre liečbu viacerých zdravotných komplikácií, ako napríklad pri:
- mozgovej príhode
- zlyhaní srdca
- cukrovke
- artritíde
- demecii
- predčasnom starnutí
Mitochondrie určujú či bunky budú žiť alebo umrú. Taktiež regulujú zápalové procesy. Závažnosť mnohých ochorení je silné závislá na stupni nefunkčnosti mitochondrií.
Uvedená štúdia bola publikovaná v žurnále Komunikácia medicínskej chémie (Medicinal Cemistry Communications).
Na ňu nadväzujúca štúdia v denníku Oxid Dusnatý (The Nitric Oxide), v spolupráci s vedcami z Fakulty medicíny Texaskej univerzity zistila, že sírovodík selektívne chránil mitochondrie pred poškodením.
Pridaj komentár