Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako si vyrobiť Kumys – najlepší ruský ľudový liek na žalúdok a tráviace ťažkosti

9. októbra 2019 autor: redakcia 7 komentárov

     47  
  

Ako si vyrobiť Kumys – najlepší ruský ľudový liek na žalúdok a tráviace ťažkosti

Počuli ste už o ruskom ľudovom lieku Kumys? Mnohí zrejme nie, keďže ruská ľudová medicína sa z našich končín za posledné desaťročia dosť vytratila.

Je to škoda, pretože mnohé ruské ľudové recepty dokážu liečiť nejedno ochorenie lepšie než naše moderné farmaceutické lieky.


Jedným z takýchto ľudových liekov je aj kvasený nápoj nazývaný Kumys. Ide o priam dokonalý liek na žalúdočné problémy a ťažkosti s trávením.

Pôvodný ruský recept používal na výrobu kumysu kobylie mlieko. Dnes sa používa aj bežné kravské, pričom jeho liečivé účinky sú rovnako dobré.

Poďme sa teraz pozrieť na to, ako si tento ľudový liek vyrobiť.

Ingrediencie

Na jeho prípravu budete potrebovať nasledovné suroviny:

  • 2 až 3 polievkové lyžice hnedého cukru alebo medu
  • 2 až 3 polievkové lyžice kefíru
  • 1 liter mlieka (plnotučné alebo nízkotučné)
  • 1 čajová lyžička droždia
  • 2 až 3 dcl čistej vody

Príprava

1. Zohrejte v hrnci alebo rýchlovarnej kanvici vodu. Nie do bodu varu, ale len na mierne teplú teplotu.

2. Vlažnú vodu prelejte do pohára alebo inej nádoby a rozrieďte v nej cukor, prípadne med.

3. Následne do veľkej sklenenej nádoby (napríklad do fľaše od zaváraných uhoriek) nalejte mlieko o izbovej (pred prípravou receptu ho vyberte na aspoň 3 hodiny z chladničky).

4. Do mlieka nalejte pripravenú cukrovú (medovú) vodu a tiež pridajte kefír.


5. Nakoniec pridajte droždie a všetko to dobre zamiešajte.

6. Nádobu prekryte gázou alebo látkou, upevnite ju gumičkou a umiestnite na teplé miesto, aby mohla prebiehať fermentácia.

7. Fermentácia trvá približne týždeň. Za ten čas sa v nápoji vytvoria bublinky oxidu uhličitého a tiež alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmedzí 2 až 5% (v závislosti od množstva pridaného cukru, respektíve medu).

8. Po ukončení fermentácie zlejte nápoj do menších uzatvárateľných fliaš a uskladnite ich v chladničke.

Pri príprave ďalšej dávky kumysu môžete namiesto kefíru a droždia na naštartovanie fermentácie použiť predošlý kumys. Použite zhruba 5 až 10% objemu, čiže na 1 liter novej zmesi použite zhruba 1 dcl starého kumysu.

Užívanie

Užívajte kumys 3 krát denne po 1 dcl aspoň 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať približne 2 týždne.

Keďže kumys obsahuje malé množstvo alkoholu (zhruba toľko ako pivo), nemali by ste aspoň 2 až 3 hodiny po jeho užití šoférovať.

Po skončení konzumácie by sa vám malo výrazne zlepšiť trávenie a ustúpiť akékoľvek ťažkosti so žalúdkom a črevami.

Kumys je navyše nutrične extrémne bohatý – dodá vášmu telu vitamíny A, D, E, C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické baktérie a enzýmy.





Súvisiace články:

  • Užívate tento liek? Hrozí vám zlyhanie srdca, kolaps, rakovina či demencia
  • Spoznajte prírodné náhrady siedmych najčastejšie predpisovaných liekov
  • Ruský ľudový recept: Na bolesti kĺbov zaberie už po prvom použití
  • 9 vecí, ktoré nikdy nerobte na prázdny žalúdok


     47  
  

Kategória: Strava Značky: črevá, trávenie, žalúdok

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Laura

    Ale pravý kumys je vyrábaný z kobylieho mlieka. kravské bude mať také isté účinky?

    Odpovedať
    • redakcia

      V článku o tom píšeme, že áno. Prospešné sú hlavne tie produkty fermentácie.

      Odpovedať
  2. LULU

    keď budem robiť ten nový už z kumysu, tak do mlieka pridám iba kumys, či zas aj vodu, med a droždie?

    Odpovedať
    • redakcia

      Vodu a med áno. Namiesto droždia a kefíru dáte kumys.

      Odpovedať
  3. TONJA

    UROBILA SOM KUMYS PODLA POPISU, PRESLO 24 HODIN, VODA SA ODDELILA OD MLIEKA. NIE JE TO CHYBA?
    BUDE Z TOHO KUMYS?

    Odpovedať
    • redakcia

      vyčkajte týždeň a uvidíte

      Odpovedať
      • Tonja

        Zdravím,
        kumys je hotový, ale kedže som nikdy predtým kumys nepila a ani ho nerobila, neviem, či ma byť trocha akoby zrazeny?
        Chutí mi a verím, že mi na trávenie aj pomôže.

        Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 8 domácich spôsobov, ako odstrániť potenie a zápach nôh
  • Šupu z melónu som zvykla vyhadzovať, až kým som nezistila, čo všetko dokáže
  • 7 prírodných látok na depresiu a úzkosť, o ktorých väčšina ľudí netuší, že existujú

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ