Počuli ste už o ruskom ľudovom lieku Kumys? Mnohí zrejme nie, keďže ruská ľudová medicína sa z našich končín za posledné desaťročia dosť vytratila.
Je to škoda, pretože mnohé ruské ľudové recepty dokážu liečiť nejedno ochorenie lepšie než naše moderné farmaceutické lieky.
Jedným z takýchto ľudových liekov je aj kvasený nápoj nazývaný Kumys. Ide o priam dokonalý liek na žalúdočné problémy a ťažkosti s trávením.
Pôvodný ruský recept používal na výrobu kumysu kobylie mlieko. Dnes sa používa aj bežné kravské, pričom jeho liečivé účinky sú rovnako dobré.
Poďme sa teraz pozrieť na to, ako si tento ľudový liek vyrobiť.
Ingrediencie
Na jeho prípravu budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 2 až 3 polievkové lyžice hnedého cukru alebo medu
- 2 až 3 polievkové lyžice kefíru
- 1 liter mlieka (plnotučné alebo nízkotučné)
- 1 čajová lyžička droždia
- 2 až 3 dcl čistej vody
Príprava
1. Zohrejte v hrnci alebo rýchlovarnej kanvici vodu. Nie do bodu varu, ale len na mierne teplú teplotu.
2. Vlažnú vodu prelejte do pohára alebo inej nádoby a rozrieďte v nej cukor, prípadne med.
3. Následne do veľkej sklenenej nádoby (napríklad do fľaše od zaváraných uhoriek) nalejte mlieko o izbovej (pred prípravou receptu ho vyberte na aspoň 3 hodiny z chladničky).
4. Do mlieka nalejte pripravenú cukrovú (medovú) vodu a tiež pridajte kefír.
5. Nakoniec pridajte droždie a všetko to dobre zamiešajte.
6. Nádobu prekryte gázou alebo látkou, upevnite ju gumičkou a umiestnite na teplé miesto, aby mohla prebiehať fermentácia.
7. Fermentácia trvá približne týždeň. Za ten čas sa v nápoji vytvoria bublinky oxidu uhličitého a tiež alkohol. Obsah alkoholu bude v rozmedzí 2 až 5% (v závislosti od množstva pridaného cukru, respektíve medu).
8. Po ukončení fermentácie zlejte nápoj do menších uzatvárateľných fliaš a uskladnite ich v chladničke.
Pri príprave ďalšej dávky kumysu môžete namiesto kefíru a droždia na naštartovanie fermentácie použiť predošlý kumys. Použite zhruba 5 až 10% objemu, čiže na 1 liter novej zmesi použite zhruba 1 dcl starého kumysu.
Užívanie
Užívajte kumys 3 krát denne po 1 dcl aspoň 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať približne 2 týždne.
Keďže kumys obsahuje malé množstvo alkoholu (zhruba toľko ako pivo), nemali by ste aspoň 2 až 3 hodiny po jeho užití šoférovať.
Po skončení konzumácie by sa vám malo výrazne zlepšiť trávenie a ustúpiť akékoľvek ťažkosti so žalúdkom a črevami.
Kumys je navyše nutrične extrémne bohatý – dodá vášmu telu vitamíny A, D, E, C, B1, B2, mnohé minerály, probiotické baktérie a enzýmy.
Laura
Ale pravý kumys je vyrábaný z kobylieho mlieka. kravské bude mať také isté účinky?
redakcia
V článku o tom píšeme, že áno. Prospešné sú hlavne tie produkty fermentácie.
LULU
keď budem robiť ten nový už z kumysu, tak do mlieka pridám iba kumys, či zas aj vodu, med a droždie?
redakcia
Vodu a med áno. Namiesto droždia a kefíru dáte kumys.
TONJA
UROBILA SOM KUMYS PODLA POPISU, PRESLO 24 HODIN, VODA SA ODDELILA OD MLIEKA. NIE JE TO CHYBA?
BUDE Z TOHO KUMYS?
redakcia
vyčkajte týždeň a uvidíte
Tonja
Zdravím,
kumys je hotový, ale kedže som nikdy predtým kumys nepila a ani ho nerobila, neviem, či ma byť trocha akoby zrazeny?
Chutí mi a verím, že mi na trávenie aj pomôže.