Nech zdvihne ruku ten, koho mama mala v dome vždy sódu bikarbónu. Zatiaľ čo štatistiky sú trochu povrchné, neoficiálny odhad počtu žien, ktoré obľubujú sódu bikarbónu je okolo 95%. (Dobre, to číslo sme len tak strelili. Ale je to pravdepodobne veľmi blízko pravdy.)
Sóda bikarbóna je jednou z tých zázračných látok, ktoré sú schopné poradiť si s každou a akoukoľvek prácou v kuchyni alebo aj mimo nej.
Sóda bikarbóna, jedlá sóda (chemicky hydrogénuhličitan sodný) sa používa už veľmi dlhú dobu. Funguje ako prirodzený domáci prostriedok na rôzne účely. Len polovica čajovej lyžičky dokáže uľahčiť alebo vyliečiť akútny prípad pálenia záhy. Potrebujete si vybieliť zuby? Urobte si domácu zubnú pastu zo sódy bikarbóny!
V súčasnosti začínajú ľudia znovu objavovať sódu bikarbónu. Vychvaľujú ju ako „lacný a bezpečný spôsob boja proti autoimunitným ochoreniam“ vrátane artritídy!
Štúdia o sóde bikarbóne a artritíde
Výskumníci z MCG oddelenia fyziológie University Augusta tvrdia, že sóda bikarbóna pomáha podporovať správnu rovnováhu pH v tele.
Teraz na chvíľu zabudnime na vedecké prednášky. Dajme tomu, že stačí, keď budeme vedieť, že „pH“ ukazuje hladiny kyslosti v tele.
Ešte dôležitejšie je to, že odborníci na zdravie a ďalší vedci sa domnievajú, že vyrovnávanie úrovne pH v ľudskom tele je nevyhnutné pre dosiahnutie a udržanie dobrého zdravia. Vrátane udržiavania kontroly nad akýmkoľvek zápalom.
Hovoríme teraz o pH v tele a tkanivách, nie o pH krvi – to si telo totiž stráži pomerne silno. V prípade pH tkanív to však už tak celkom neplatí.
Teraz sa vrátime k vede. Dr. Paul O’Connor, fyziológ a spoluautor mnohých štúdií, tvrdí, že konzumácia hydrogénuhličitanu sodného pomáha normalizovať hodnoty pH v ľudskom tele.
Sóda bikarbóna tomu napomáha podporou produkcie žalúdočnej kyseliny. Tým zabezpečuje správne trávenie prijatého jedla, a tak sa stáva menej pravdepodobným to, že človek bude trpieť tráviacimi ťažkosťami alebo bolesťami v oblasti žalúdka. A samozrejme, redukuje zápalové procesy.
Okrem toho, že zjemňuje tráviaci proces, čo je kľúčovým aspektom z hľadiska obmedzenia príznakov cukrovky, konzumácia sódy bikarbóny vyvíja svoj účinok aj na slezine.V nej totiž slúži ako určitý druh vyrovnávacej pamäte.
Dr. O’Connor hovorí, že „s úplnou určitosťou to je tak, že pitie roztoku sódy bikarbóny ovplyvňuje slezinu. Poľa nášho názoru sa to uskutočňuje prostredníctvom buniek.“
Na overenie stupňa účinnosti týchto zdraviu prospešných charakteristík, Dr. O’Connor realizoval experiment, do ktorého boli zapojené potkany, ale aj ľudia. (Potkany sú používané v mnohých lekárskych pokusoch, pretože na genetickej a biologickej úrovni, ale rovnako aj z hľadiska správania, ich charakteristiky v určitých aspektoch zrejme pripomínajú vlastnosti ľudí.)
O’Connor a jeho tím podával roztok jedlej sódy a vody každej skúmanej skupine po dobu dvoch týždňov. Po uplynutí tohto času a vykonaní série testov našli vedci zmenu v imunitných bunkách testovaných subjektov.
Konkrétne hydrogénuhličitan sodný spôsobil, že imunitné bunky potlačili zápalové reakcie. To sa vyskytlo ako v bunkách potkanov, tak aj v bunkách ľudí, ktorí mali v čase pred týmto experimentom zápalové problémy.
Ako funguje sóda bikarbóna
Štúdia Dr. O’Connora jasne demonštruje silné protizápalové vlastnosti sódy bikarbóny. Robí to dvomi spôsobmi.
Po prvé, je jasné, že bikarbonát sodný povzbudzuje stabilnú produkciu žalúdočnej kyseliny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie potravy.
Schopnosť ľudského organizmu tráviť potraviny a absorbovať živiny je rozhodujúca pre udržanie zápalu pod kontrolou.
Po druhé, sóda bikarbóna pôsobí na žalúdok aj na slezinu. Slezina je súčasťou imunitného systému, preto vďaka pôsobeniu sódy bikarbóny dochádza k upokojeniu imunitnej odozvy, ako aj k posilneniu protizápalovej reakcie – ak sú zabezpečené správne podmienky.
Bunky žalúdka a sleziny vykonávajú dve funkcie. To znamená, že imunitný systém nie je napadnutý, a preto zároveň „vypína“ už aktivované zápalové markery.
Ako užívať sódu bikarbónu
Pri akútnych ochoreniach ako chrípka či nachladnutie: Užívajte 1/2 čajovej lyžičky v pohári studenej vody 4 až 6 krát denne počas pár niekoľkých dní.
Pri chronických ochoreniach alebo ako forma prevencie: Užívajte 1/2 čajovej lyžičky v pohári studenej vody 2 krát denne počas niekoľkých týždňov. Po čase si ale dajte na chvíľu pauzu a potom kúru znova opakujte.
Vodu so sódou bikarbónou užívajte vždy aspoň 30 minút pred jedlom. Jej užitie po jedle by neutralizovalo kyselinu v žalúdku a narušilo trávenie jedla.
Nikdy neužívajte viac ako 5 čajových lyžičiek denne.
Myšlienka na záver
Michelle Neilly, špecialistka na výživu o tom hovorí nasledovné:
„Aj keď neexistuje žiaden „všetko-opravujúci zázrak“, ktorý všetko vylieči, určite existuje dôvod, prečo domáce, doma pripravované liečivá, ako napríklad jablčný ocot a sóda bikarbóna, boli prítomné v domácnostiach po celé veky. Mohlo by to naozaj pomôcť… pacientom so zápalom.“
Presvedčili sme vás?
Sóda bikarbóna sa ukazuje ako účinná alternatívna liečba artritídy. Ako už bolo spomenuté, poškodený imunitný systém a príznaky rýchlo postupujúceho zápalu vyvolávajú artritickú bolesť.
Berúc do úvahy relatívne nízku cenu, za ktorú sa dá kúpiť sóda bikarbóna, nič nestratíte tým, keď jej dáte šancu. Môžete len získať. Najmä v porovnaní s liekmi proti artritíde, ktoré sú na predpis, si sóda bikarbóna zaslúži, aby ste ju aspoň vyskúšali.
Barbara
Áno, generácia našich mamiek a babiek bežne používala sódu-bikarbónu, hlavne na trávenie, ale aj do varenia fazule a hovädzieho mäsa. Ale potom prišlo obdobie, keď všade písali, ako škodí ľadvinám a že použitím do jedla pri varení likviduje vitamíny! Od tej doby síce ju ľudia majú, ale používajú skor na čistenie domácnosti, proti pachom, atď. A ľudia už i tak si zvykli rýchlo-rýchlo zobrať tabletku od bolesti, aby mohli fungovať – presne tak, ako to ukazujú reklamy.