Problémy duševného zdravia sa liečia veľmi zložito a mnohí z tých, čo nimi trpia, udávajú, že vystriedali niekoľko rôznych psychiatrov a liečob, kým našli niečo, čo ich stav aspoň do istej miery zvláda.
Začína to však stále viac a viac vyzerať tak, akoby návšteva bežného psychiatra kvôli problémom duševného zdravia bola niečím ako ísť za kardiológom kvôli stavu kože.
Oveľa väčší prísľub, čo sa týka úspešného zvládnutia duševného ochorenia, predstavuje nutričná psychiatria. Je to tým, že vedci v čoraz väčšej miere zisťujú, že zlý duševný stav je v mnohých prípadoch spôsobený nedostatkom základných živín.
Medzi duševné ochorenia súvisiace s nesprávnou výživou patria hlavne:
- depresia
- úzkosť
- ADHD a nedostatok pozornosti
- bipolárna porucha
- schizofrénia
S objavovaním sa čoraz väčšieho množstva informácií, poukazujúcich na toto dôležité spojenie, vzmáha sa fakticky aj odbor nutričnej psychiatrie. Tá sa zameriava na liečbu problémov duševného zdravia za použitia potravy a výživových doplnkov.
Príčiny mnohých psychických a duševných problémov
Napríklad, základom mnohých problémov duševného zdravia je zápal v mozgu.
Zápalová reakcia, ktorá ho vyvoláva, sa v skutočnosti začína v čreve a dáva sa do súvisu s nedostatkom živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, omega-3 mastné kyseliny a probiotiká.
Ukázalo sa, že náladu zlepšujú potravinové doplnky, ako sú:
- vitamín D
- B komplex
- omega-3 mastné kyseliny
- horčík
- zinok
S významným znížením úzkosti a depresie sa tiež dáva do súvisu každodenné užívanie probiotík.
To, že výživa zohráva takú dôležitú úlohu vo vašom duševnom zdraví, dáva zmysel. Nakoniec, váš mozog je stále „zapnutý“ a pre svoju prácu potrebuje palivo – a je pochopiteľne ideálne dodávať mu to najlepšie palivo vo forme vysokokvalitných, výživných potravín.
Dr. Eva Selhubová z Harvard Health dovádza analógiu ešte ďalej poukázaním na to, že keď používate nízko-kvalitné palivo, ako sú spracované potraviny, trpí výkon vášho mozgu rovnako, ako výkon vášho auta pri lacnom nekvalitnom benzíne.
Demonštrované to bolo v štúdiách ako bola tá holandská, ktorá zistila, že poškodenie drobných ciev, spôsobené konzumáciou zlej stravy, môže človeku zvýšiť riziko depresie o takmer 60%.
K záveru dospeli po preskúmaní údajov od 43 000 dospelých, z ktorých vyše 9 200 malo depresiu.
Štúdia vedcov z austrálskej University of Melbourne zasa zistila, že ženy, ktoré konzumovali množstvo nezdravej stravy a stravy bohatej na cukor mali o 50% vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť úzkosťou či depresiou, než tie, ktoré sa stravovali zdravšie.
Iná štúdia, publikovaná v časopise BMC Medicine, zistila, že zle sa stravujúci jedinci s depresiou, ktorí začali konzumovať stredomorskú stravu, zaznamenali významné zlepšenie hladiny svojej depresie.
U tretiny z nich príznaky depresie dokonca úplne pominuli.
Výživa si zaslúži väčšiu pozornosť
Nanešťastie, lekárske fakulty na celom svete sa vo všeobecnosti úvahami o výžive a jej súvisom s ochorením veľmi nezaoberajú. Predpisovať lieky je tiež finančne oveľa výhodnejšie, a tak mnohí lekári jednoducho nie sú motivovaní zamerať sa skôr na výživu.
Rastúci záujem o nutričnú psychiatriu nemohol prísť v lepšom čase, keďže antidepresíva obsahujú vysokoúčinné látky a tí, ktorí ich užívajú (prípadne ich blízki), silne pociťujú ich vedľajšie účinky.
Tie sa spájajú nielen so zdravotnými problémami, ale vyvolávajú aj samovražedné myšlienky. Navyše, mnohé masové streľby v posledných rokoch boli spáchané práve jedincami užívajúcimi takéto lieky.
Záver
Súčasný systém na mnohých ľudí trpiacich depresiou či nespočetným množstvom ďalších psychických ochorení na celom svete očividne nefunguje.
Mnohí ľudia s problémami duševného zdravia čelia celoživotnému boju, pretože súčasná liečba jednoducho nesmeruje k hlavnému zdroju ich problému.
Prechod na zdravšiu stravu a zameranie sa na chýbajúce živiny by mnohým ľuďom mohlo ušetriť zbytočné trápenie.
Pridaj komentár