Je medicínskym paradoxom, keď 52 ročný kardiológ John Walker, ktorý je súčasne prezidentom Americkej kardiologickej asociácie, dostane infarkt v tak relatívne mladom veku a ešte k tomu uprostred vedeckej konferencie.
Podľa vyhlásenia organizátorov, Walker je momentálne v stabilizovanom stave a bol mu do zúženej srdcovej tepny vložený stent na jej spriechodnenie.
Iróniou osudu tiež je, že jeho prednáška na vedeckej konferencii v Kalifornii obsahovala aj časti týkajúce sa strastí svojej rodiny s ochoreniami srdca.
Ako uviedol Warner vo svojej reči:
„Po tom, čo sa mi narodil syn, uvedomil som si hroznú vec. V našej širšej rodine sa nevyskytovali žiadni starší muži. Z obidvoch strán (mojej i manželkinej) ich životy predčasne skončili kvôli srdcovocievnym ochoreniam.
Spolu však môžeme dosiahnuť, že starší muži a dedkovia sa opäť objavia v našich životoch.
Že ľudia budú žiť dostatočne dlho, aby so svojimi vnukmi či dokonca pravnukmi chodili na ryby, na prechádzky a inak si s nimi užívali svoju jeseň života.“
Mnohé odporúčania klasickej medicíny ohľadne ochrany srdca sú chybné
S najväčšou pravdepodobnosťou aj samotný Walker dôsledne dodržiaval štandardné odporúčania konvenčnej medicíny. Tie sa mu však stali osudným.
Je vedecky dokázané, že nasledovné druhy potravín spôsobujú upchávanie ciev, no medicína ich ako príčiny stále neuvádza:
- nadmerná konzumácia cukrov
- priemyselne spracované rastlinné oleje obsahujúce omega-6 mastné kyseliny (nachádzajúce sa v množstve potravín)
Štátne orgány aj zdravotnícke organizácie typu Americkej kardiologickej asociácie (AHA) naďalej odporúčajú veci, ktoré sú v podstate receptom pre pohromu.
Odporúčajú napríklad konzumáciu obilnín a rastlinných olejov ako sú repkový, kukuričný, sójový či slnečnicový, prípadne zmesi uvedených olejov. Okrem toho stále trvajú na tom, že saturované oleje sú nezdravé.
Navyše, minulé leto AHA šokovala svet, keď vydala vyhlásenie o tom, že ľudia by sa kvôli ochrane srdca mali vyhýbať saturovaným tukom typu masla alebo kokosového oleja a nahradiť tieto tuky margarínmi alebo vyššie spomenutými rastlinnými olejmi.
Takéto opatrenie vraj dokáže znížiť výskyt srdcovocievnych ochorení až o 30%, čo je absolútny nezmysel.
Ak sa John Walker pridržiaval týchto zastaraných rád, potom nečudo, že sa dopracoval k srdcovému infarktu. Popravde, dalo sa to očakávať.
V čom je problém konvenčnej medicíny
Problém je v tom, že konvenčná medicína vytrváva v predsudkoch a odmieta vziať na vedomie akékoľvek nové dôkazy, ktoré sa vymykajú z jej videnia sveta.
Výsledok je, že sa odvolávajú na selektívne povyberané štúdie zo 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia, teda z doby, keď sa zrodil mýtus o tom, že „nízkotučné“ je dobré.
Odvtedy však nutričná veda pokročila a mnohé štúdie medzičasom vyvrátili hypotézu, že saturované tuky spôsobujú srdcovocievne ochorenia.
Ba čo viac, preukázali, že medzi nimi neexistuje žiaden súvis.
Navyše, aby si AHA zvýšila počty svojich „pacientov“, zmenila smernice ohľadne vysokého krvného tlaku. Kým v minulosti sa za hypertenziu považoval tlak vyšší než 140/90, po novom hranicu posunuli nižšie na 130/80.
Uvedené opatrenie spôsobilo, že dnes 1 človek z 5 už spadá pod túto definíciu a preto im lekári predpisujú lieky na vysoký krvný tlak.
Následky chybných odporúčaní týkajúce sa tukov sú pohromou
Od 50-tych rokov minulého storočia, keď sa začali propagovať rastlinné tuky ako zdravá alternatíva nezdravých živočíšnych tukov, ich konzumácia dramaticky vzrástla.
U sójového oleja je nárast až o 600%, pričom konzumácia masla a bravčovej masti klesla o polovicu. Popri tom sa zvýšil aj príjem cukrov, ktoré sa pre srdce za problém nepovažovali.
Ľudia sa tak časom stali viac chorými a tučnejšími. Srdcovocievne ochorenia napriek dodržiavaniu odporúčaní konvenčnej medicíny neklesali, ale naopak rástli. Moderný výskum až teraz ukazuje, čo sa pri konzumovaní rastlinných olejov skutočne deje na molekulárnej úrovni.
Napríklad, Dr. Sanjoy Ghosh, biológ z Univerzity v Britskej Kolumbii ukázal, že mitochondrie (bunkové elektrárne) nedokážu ľahko využiť polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) pre získavanie energie.
Iní vedci zasa ukázali, ako kyselina linoleová (tiež PUFA) narúša činnosť mitochondrií a môže dokonca privodiť bunkovú smrť1.
Tuky PUFA sa navyše ťažko skladujú v bežnom tukovom tkanive. Namiesto toho sa zvyknú ukladať v pečeni, kde potom spôsobujú ochorenie steatáza, čiže stukovatelá pečeň. Taktiež sa ukladajú v tepnách, kde prispievajú k vzniku aterosklerózy.
Podľa Dr. Francesa Sladeka, profesora toxikológie a bunkovej biológie na Kalifornskej univerzite, tuky PUFA sa v tele správajú ako toxín, ktorý sa hromadí v rôznych tkanivách, pretože telo sa ho nevie ľahko zbaviť.
Najhoršia vec na rastlinných olejoch
Čo je však úplne najhoršia vec na rastlinných olejoch, ako sú slnečnicový alebo kukuričný olej, je to, že keď sa zahrejú, vznikajú v nich cyklické chemikálie – napríklad toxický aldehyd.
V nasledujúcom grafe nájdete porovnanie, koľko aldehydu vzniká v rôznych druhoch olejoch v závislosti na teplote a dĺžke zahriatia:
Čo všetko môžu v tele napáchať rastlinné oleje
Množstvo ďalšieho výskumu potvrdzuje zistenia, ktoré spájajú vyprážané jedlá so zvýšeným rizikom úmrtia.
Napríklad, jedenie hranolčekov častejšie ako 2 krát do týždňa zvyšuje riziko úmrtia až dvojnásobne.
Rastlinné oleje taktiež podporujú:
- obezitu a stukovatelú pečeň
- letargiu
- preddiabetické príznaky
- chronické bolesti, bolesti z neznámych príčin
- migrény2
- Cronovú chorobu a ulceróznu kolitídu
Problémom PUFA tukov tiež je, že oveľa ľahšie reagujú s kyslíkom a tým ľahšie oxidujú. Zoxidované tuky potom v tele vyvolávajú zápaly.
Oxidačný stres a zápaly sú pritom hlavnými príčinami ochorení srdca a srdcových infarktov.
Ktoré rastlinné oleje áno a ktoré nie?
Pravdou je, že ľudské telo potrebuje aj malé množstvo PUFA tukov.
Tie by sme však mali získavať z potravín ako sú orechy, losos, ľanové semienka alebo rastlinné oleje lisované za studena (olivový, sezamový).
V žiadnom prípade by sme ich nemali získavať z klasických rastlinných olejov ako slnečnicový alebo repkový, ktoré sú rafinované, deodorizované a bielené chlórom.
A samozrejme, bez výčitiek si môžeme dopriať aj maslo, bravčovú masť či iné živočíšne tuky.
Ena
Tento článok sa mi páči, pretože pred Vianocami v TV Markíza,dr. Bukovský zase veľmi dôrazne upozornoval na najnovšie vedecké výskumy, ktoré dokazujú, aké sú nasýtené mastné kyseliny nebezpečné, konkrétne uvádzal maslo, bravčovú masť , nezabudol ani na kokosový a palmový olej, Obyčajný človek, aby z toľkých protichodných informácii osprostel.
redakcia
Bukovský sa mýli vo viacerých veciach, nielen pri nasýtených tukoch. Napríklad aj ohľadne konzumácie sóje. Najnovšie štúdie pred sójou úpenlivo varujú – rozhádže totiž v tele hormóny a narušuje činnosť štítnej žľazy.
Anna
Kde je repkovy olej? Pouzivam ten, nie slnecnicovy a kukuricny.
redakcia
Repkový olej nebol zahrnutý v analýze, ale bude niekde na porovnateľnej úrovni slnečnicového a kukuričného.
ada tomanovicova
..aj mne sa pacil tento clanok! Ale mam otazku: Kopirujem cast: „Navyše, minulé leto AHA šokovala svet, keď vydala vyhlásenie o tom, že ľudia by sa kvôli ochrane srdca mali vyhýbať saturovaným tukom typu masla alebo kokosového oleja a nahradiť tieto tuky margarínmi alebo vyššie spomenutými rastlinnými olejmi.“
Doteraz som sa stretala s nazorom, ze „margariny v ziadnom pripade! len prave maslo..“ V nedavnej minulosti pribudol opacne nazor o prespesnych ucinkoch kokosoveho oleja, ktory som isty cas aj jednu lyzicku denne pozila. Ide mi najma o ucinky kokosoveho oleja, ako to vlastne s jeho prospesnostou je? ci viacmenej nie je?
Zacinam mat pocit, ze v kazdej etape zivota, sa objavi „modernizacia“ svojho vyznamu, tak ako sa odporuca jest „len tmavy chlieb a nie biely“, ze je to vsetko zalezitost trendu. Co si myslite o tom kokosovom oleji vy?
redakcia
Kokosový olej jednoznačne odporúčame. Články o jeho zdravotných prínosoch a spôsoboch využitia nájdete tu: https://domacaliecba.sk/tag/kokosovy-olej/
Jarda
Margariny jsou velmi progresivní. Vyráběly se pro krmné krocany, aby rychleji přibývali na váze. Při šetření velkého úhynu těchto krocanů se zjistilo, že příčinou jsou rostlinné tuky, tedy margaríny. Zastavit rozsáhlou výrobu margarinů bylo neefektivní a neekonomické. Tak výrobci přidali vůně a chutě lidem příjemné, podplatili lékaře (jak jednoduché!) a ti napsali zprávy a pojednání o prospěšnosti jedu na krocany pro lidské zdraví. Jak jednoduchá a často opakovaná vědecká zkoumání v různých oborech!
Valentína
Áno margaríny sú zlé, ale nie preto, že sú z rastlinných olejov. Margarín nevymysleli pre krocany, vymyslel ich istý človek počas vojny pre vojakov, aby mali čo jesť.
Kedže masla bolo málo a lacného oleja dosť, vymyslel tento chemik stužovanie tj. tekuté olejové molekuly stuhli do kvázi masla-margarínu.
Rastlinné oleje sami o sebe zlé nie sú, ale keď sa stužujú, zahrievajú.. vznikajú v nich toxíny trans mastne kyseliny.
To isté sa deje (trans mastné kyseliny) pri pečení hranolčekov.
Takže nie samotný rastlinný olej je škodlivý, ale to, čo s ním robíme z neho robi niekedy jed. (rärafinacia ap.)
Valentína
K tým rastlinným olejom v článku. Typické čierno biele myslenie… keď sú nasýtené mastné kyseliny zlé , tak rastlinné oleje sú dobré.
Keď sa zýačnú obhajovať nastýtené tuky, tak zas rastlinné oleje sú zlé
Ako povedal Pichanda v tisícročnej včele: Pravda bude asi niekde uprostred, ako žihaqdlo vo včele.
Aj trochu bravčovej masti na pečenie masa, či kokosového oleja na pečenie palaciniek,
aj trochu slnečnicového, či repkového oleja do šalátu v studenej kuchyni.
Stačí si nájsť nejaký článok BOD PREPÁLENIA OLEJOV a hneď budete vedieť na akom oleji piecť a na akom už nie.
Jana
A co rýžový olej?
Nikde se o něm nepíše a slyšela jsem,že je nejlepší?
Eva
Ano ryzovy olej je dobry, pouzivam ho uz roky. Info. napriklad tu: http://www.seriouseats.com/2014/05/cooking-fats-101-whats-a-smoke-point-and-why-does-it-matter.html
Este poznamka pre redakciu. Dotycny lekar sa nevola John Walker, ale John Warner.
Valentína
Ryžový olej je moj najobľúbenejší, lebo má vysoký bod prepálenia, cca 200°C a nemá skoro žiadnu príchuť, ani arómu (ako napr: olivový olej) preto jedlu ostáva jeho vlastná chuť a voňa.
Dobý članok o olejoch je na blogu: Michal Honsch bod prepálenia.
Je trochu rozsiahlejší, ale zrozumiteľne vas oboznami s témou.
Júlia
Zabúdame že naše telo nesie informácie od našich predkov, to čo konzumovali predkovia má naša genetika zakódované a vie ako s tým naložiť. Preto sa odporúčajú miestne potraviny – tie konzumovali naši rodičia, prarodičia a generácie po ktorých sme zdedili všetky informácie v našom informačnom systéme tela.
Naši predkovi konzumovali bravčovú masť, pretopené maslo a žiadne oleje, ktoré sa menia na lepidlá a zanášajú organizmus.
Držme sa toho čo je nám blízke, ak sa pozriete na tých vegetariánskych poradcov a lekárov, zitíme že vôbec nevyzerajú mlado ani zdravo. Štatisticky je dokázané že profesia lekára má najktarší dĺžku života- zomierajú a nevedia sa zachrániť ako môžu zachraňovať Vás, no nemôžu lebo slúžia chemickej mafii ktorá predáva lieky ktoré Vás zabíjajú.
Starajte sa o svoje zdravie sami prírodne nie chemicky my sme produkt prírody starý 4 miliardy rokov, máme zakódované informácie od vzniku života na tejto planéte a v nich žiadna chémia nie je.
Preto denne aspon 5 minút rýchlo choďte, dýchajte svetlo lebo v plúcach máme hemoglibín v hemoch a ten potrerebuje fotóny – sme svetelné bytosti potrebujeme slnko s svetlo bez neho zomrieme ako kvety.
Sia
Hospodárstvo v Dunajskom Klátove vyrába KLÁTOVSKÝ OLEJ 200 *C – slnečnicový olej lisovaný za studena.
Sú 2 druhy : s vôňou aj bez vône. Kvalita.