Moderné pleťové krémy a telové mlieka obsahujú veľké množstvo škodlivých chemikálii, ktoré sa po ich aplikácii absorbujú do pokožky.
Nie je však vôbec nutné, aby sme týmito látkami zanášali naše telá.
Vráťme sa preto o pár tisícročí späť v čase, do antického Grécka pred 2000 rokmi, kde staroveký lekár vypracoval recept chladivého a upokojujúceho krému na pleť.
Vyrobiť je ho extrémne ľahké a obsahuje všetko len prírodné ingrediencie.
Dá sa použiť napríklad na odstraňovanie mejkapu. Tiež sa ukázalo, že znižuje množstvo vrások a ďalšie prejavy starnutia.
Ste pripravený ho vyskúšať? Poďme teda na to.
Budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 polievkovú lyžicu medu (najlepšie tepelne neupravovaného, nefiltrovaného)
- 8 polievkových lyžíc postrúhaného včelieho vosku
- 200 ml mandľového oleja
- Približne pol pohára (1 dcl) vody z ružových lupeňov (dá sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, prípadne si ju môžete vyrobiť tak, že ružové lupene zalejete vriacou vodou a necháte lúhovať, kým voda nevychladne, potom vodu scedíte)
- 2 malé, vyčistené a sterilizované sklenené tégliky (kelímky) s vrchnákmi
Poznámka: Ak sa vám nepáči vôňa ruží, môžete pre arómu použiť aj odvar z iných vonných byliniek.
Postup prípravy:
1. V malej panvici na miernom ohni rozpustite včelí vosk v mandľovom oleji. Keď sa všetko rozpustí, odoberte panvicu z ohňa a nechajte to mierne vychladnúť.
2. Do zmesi následne primiešajte med. (Poznámka: Vosk a med nemiešame spolu nad plameňom, lebo vosk sa rozpúšťa pri vyššej teplote, pri ktorej by sa už v mede zničili prospešné látky. Preto med pridáme až neskôr po čiastočnom vychladnutí.)
3. Následne zmes premiestnite do malého džbánika, misky alebo inej nádobky a pomaly, za stáleho miešania, do nej prilievajte vodu z ružových lupeňov.
4. Keď je krém úplne saturovaný ružovou vodou, prestane viac vodu absorbovať. V tomto bode už s prilievaním vody prestaňte a nechajte krém ďalej vychladnúť.
5. Napokon, nalejte zmes do pripravených téglikov a nechajte úplne vychladnúť ešte predtým, než ich uzavriete vrchnákmi. Ako bude krém chladnúť, postupne sa jeho farba zosvetlí.
Dúfame, že vám tento recept padne na úžitok a bude sa páčiť rovnako, ako nám!
Klára Spálovská
Vaše články mne velmi budou zajímat