Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Cievy a cholesterol
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

20 potravín, ktoré nedržte v chladničke, ak ich chcete uchovať čerstvé a chutné

15. apríla 2023 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

20 potravín, ktoré nedržte v chladničke, ak ich chcete uchovať čerstvé a chutné

Niektorí výrobcovia na obaloch potravín jasne uvádzajú, či je potrebné držať danú potravinu v chladničke alebo nie. Čo ale urobíte v prípade, že to na obale nenájdete a musíte hádať, kde potravinu uskladniť?

Boli by ste prekvapení, koľkokrát sa rozhodnete nesprávne. Faktom ale je, že držanie niektorých potravín v chladničke môže ovplyvniť ich chuť či konzistenciu alebo dokonca urýchliť proces ich starnutia. To znamená, že sa pokazia skôr ako by mali.


Pozrite sa na zoznam potravín, ktoré mnohí skladujeme v chladničke aj napriek tomu, že najlepšie sú vtedy, ak ostanú vonku na kuchynskom stole alebo v komore.

Zároveň sa naučíte, ako k týmto 20 často zle uskladneným jedlám pristupovať.

Zelenina

1. Paradajky

Ak uskladníte paradajky v chladničke stratia tak svoju chuť aj konzistenciu. Skladujte ich radšej niekde v kuchyni, nie však v plastovom vrecku, ale v košíku alebo mise. Ak chcete aby rýchlejšie dozreli, majte ich v papierovej taške.

Keď sú už naopak prezreté, najlepšie je ich uvariť a urobiť paradajkovú omáčku.

2. Zemiaky

Držanie zemiakov v chladničke značne ovplyvní ich chuť, keďže sa v nich týmto spôsobom rozpadáva všetok škrob. Takto dosiahnete len to, že vaše zemiaky budú čoskoro sladké a na povrchu popraskané.

Uskladňujte ich v papierovej taške na chladnom a tmavom mieste, ideálne v komore alebo v kuchynskej skrinke. V plastovej taške by zvlhli a chytili pleseň.

3. Cibuľa

V chladničke sa hromadí vlhkosť, čo je hlavnou príčinou toho, prečo vám takto uskladnená cibuľa skoro zmäkne a chytí pleseň.

Najlepšie je držať ju tak, ako aj ostatnú zeleninu, v papierovej taške na chladnom, tmavom a dobre prevzdušnenom mieste. Nemajte ale cibuľu v blízkosti zemiakov, pretože táto kombinácia môže zapríčiniť, že vám cibuľa zhnije rýchlejšie.

Cibuľu je dobré odložiť do chladničky až vtedy, keď je už nakrájaná. Aj vtedy by však mala byť v dobre uzavretej nádobe.

4. Cesnak

Cesnak uskladnený v chladničke sa kazí omnoho skôr. Prostredie chladničky môže dokonca spôsobiť, že vám cesnak začne klíčiť.

Skladujte ho preto podobne ako cibuľu na tmavom, chladnom a dobre ventilovanom mieste.

5. Zimná tekvica

Rovnako ako orechy, špagety, tekvica delicata (žltá so zelenými pruhmi), aj zimná tekvica je najlepšia ak je uskladnená v komore pri izbovej teplote.

Ovocie

6. Banány

Zelené banány by sa mali držať pri izbovej teplote. Pobyt v chladničke spôsobí, že vám nedozrejú ako by mali. Dozreté banány držte pri izbovej teplote, ak ich plánujete do niekoľkých dní zjesť.

Do chladničky ich dajte až vtedy, keď sa na šupke začnú tvoriť čierne fliačiky (vtedy banán dozrieva) a nechcete aby vám banány prezreli. Banánová šupka síce zhnedne, no samotný banán ostane pevný a ideálny na jedenie.

7. Červený a žltý melón

Oba typy melónov chutia najlepšie vtedy, keď ich držíte na kuchynskej linke pri izbovej teplote. Do chladničky ich dávajte až vtedy, keď sú už nakrájané na kúsky.

8. Jablká

Držanie čerstvých jabĺk v chladničke ovplyvní časom nie len ich chuť, ale i konzistenciu.

Ak ich teda plánujete zjesť do týždňa či dvoch, nechajte si ich radšej len na kuchynskej linke. Do chladničky ich dávajte len v prípade, že chcete aby vydržali ešte dlhšie.


9. Citrusové ovocie

Väčšina citrusov, ako pomaranče a citróny vydržia pri izbovej teplote pár dní až týždeň. Potom ich už radšej premiestnite do chladničky.

10. Kôstkové ovocie

Nedozreté kôstkové ovocie ako broskyne, nektárinky, marhule a slivky najlepšie dozrejú pri izbovej teplote. Keď dozrejú, je najlepšie ich zjesť hneď, alebo ich môžete dať do chladničky aby vám vydržali o čosi dlhšie.

11. Avokádo

Ešte nedozreté avokáda by sa mali držať len pri izbovej teplote. Až vtedy, keď vidíte, že sú už zrelé a neplánujete ich hneď zjesť ich odložte do chladničky.

12. Sušené ovocie

Nie je vôbec potrebné uskladňovať ho v chladničke.

Ostatné

13. Oleje

Olej netreba držať v chladničke. Tá naopak spôsobí, že bude hustý a môžu v ňom vzniknúť hrudky. Oleje by mali byť uskladnené na chladnom a tmavom mieste.

14. Chlieb

Ten vám v chladničke vyschne. Ak plánujete jesť v najbližších dňoch chlieb skladujte ho v kuchyni na stole a zvyšok, čo nezjete, zamrazte.

15. Orechy

Môžete ich držať na chladnom a tmavom mieste alebo, ak si kúpite celé orechy v škrupine, dajte ich do chladničky a vydržia vám dlhšie.

16. Čerstvé bylinky

Nie je vôbec potrebné aby ste čerstvé bylinky držali v chladničke. Tam by stratili svoju výraznú chuť, vyschli by a pohltili vône všetkých ostatných jedál v okolí.

Lepšie je nechať ich v pohári čistej vody na kuchynskej linke. Ak ich už naozaj chcete odložiť do chladničky, použite vzduchotesnú nádobu.

17. Korenie

Mleté korenie nie je potrebné odkladať do chladničky. Skladujte ho jednoducho na chladnejšom a suchom mieste. Dôležité je, aby ste korenie držali vo vzduchotesných nádobkách, aby nenavlhlo a nezoxidovalo.

18. Káva

Ak budete kávu držať v chladničke, rýchlo stratí chuť a naberie pachy ostatných vecí, ktoré sa v nej nachádzajú.

Kávu, rovnako ako korenie, držte v dobre uzavretej nádobe na chladnejšom a tmavšom mieste.

19. Med

Med nepatrí do chladničky. V tej by vám akurát stuhol a scukornatel. Med je dobré držať na chladnejšom a tmavšom mieste, mimo slnečného žiarenia, v dobre uzavretej nádobe.

20. Arašidové maslo

V obchode kúpené arašidové maslo nemusí byť v chladničke ani po otvorení. Uskladnené na tmavom mieste pri izbovej teplote vám vydrží aj 3 mesiace.

Čo sa týka doma urobeného arašidového masla, ak ho plánujete použiť do jedného mesiaca, nie je potrebné držať ho v chladničke. Majte ho ale na chladnom a tmavom mieste.

Ešte jedna rada na záver

Pred tým, ako si dáte ovocie alebo zeleninu, vždy sa uistite, že ste ich zbavili pesticídov dôkladným premytím vo vlažnej vode (ak nie sú bio/organické).





Súvisiace články:

  • 10 druhov kozmetických prípravkov, ktoré sú len zbytočne vyhodené peniaze
  • Všetko, čo vám doteraz lekári a médiá hovorili o konzumácii soli, je nesprávne
  • Prečo vaši starí rodičia nepotrebovali držať diétu a stále boli štíhlejší a zdravší
  • 10 jednoduchých vecí, ktoré vám pomôžu rýchlo schudnúť bez diéty a cvičenia


        
  

Kategória: Ostatné Značky: kuchyňa, potraviny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Prírodný liek na zlepšenie zraku a zastavenie vypadávania vlasov
  • 7 obľúbených kombinácií potravín, ktoré vám v skutočnosti môžu uškodiť
  • Pite pravidelne túto doma vyrobenú šťavu a zabudnite, čo je to brušný tuk

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ