Keď počujeme ľudí hovoriť o vysokej hladine cukru v krvi, prvá vec, ktorá nás napadne, je, že ide o cukrovku.
Toto ochorenie je veľmi vážne. Platí však, že dlho predtým, ako vám diagnostikujú cukrovku, bude vaše telo vykazovať príznaky, že vaša hladina cukru v krvi je príliš vysoká.
Ak spoznáte všetky signály, ktoré cukrovke predchádzajú, môžete sa vyhnúť jej plnému prepuknutiu a následkov, ktoré to obnáša, ako je nutnosť pichať si inzulín a užívanie veľkého množstvo dalších liekov.
Konzumácia glukózy vo vašej strave je najpravdepodobnejšou príčinou zvýšenej hladiny cukru v krvi.
Glukóza preniká do každej bunky v tele a predstavuje jej základnú živinu. Avšak, ak je hladina glukózy v krvi dlho príliš vysoká, vážne poškodzuje obličky, krvné cievy, nervy a oči.
S konzumáciou spracovaných a umelých potravín, ktoré tvoria značnú časť súčasnej stravy, sa zvyšuje aj počet ľudí, ktorí trpia na vysokú hladinu cukru v krvi.
Jediným spôsobom, ako môžete chrániť seba i svojich blízkych, je začať venovať pozornosť všetkým príznakom.
Príznaky vysokej hladiny cukru v krvi
Mnohé z príznakov, ktoré uvádzame v tomto zozname, ľudia často prehliadajú. Myslia si, že sa cítia „tak trochu zle pod vplyvom počasia“ a že to prejde samé.
V skutočnosti vás telo varuje, že trpíte telesnou nerovnováhou, ktorú je potrebné napraviť. Takže dávajte pozor na tieto príznaky:
- časté močenie a močenie počas noci
- rozmazané videnie
- problémy so sústredením
- sucho v ústach
- impotencia
- opakované infekcie
- pomalé hojenie rán
- žalúdočné problémy
- neustála alebo chronická únava
- zvýšený smäd
- suchá a svrbivá pokožka
- neustály hlad
- prebytočný brušný tuk/priberanie na váhe
- nervové poruchy
Ak sa zaujímate o to, akú máte hladinu cukru v krvi, existuje takzvaný glykemický index (GI), ktorý udáva množstvo sacharidov v potravinách. Jeho zohľadnením sa nevhodným potravinám dokážete vyhnúť.
Glikemický index má hodnoty od 0 až 100. Čím je číslo menšie, tým je obsah glukózy nižší.
3 potraviny s vysokým obsahom cukru, ktorým by ste sa mali vyhýbať
Ak ste na sebe spozorovali nejaké príznaky alebo sa len chcete vyhnúť vysokej hladine cukru v krvi, mali by ste okamžite vylúčiť zo svojej stravy určité potraviny.
Okrem rôznych sladkostí a sladených nápojov, by ste sa mali vyhnúť najmä týmto trom potravinám:
1. Biely chlieb (GI 70)
Biely chlieb a biele pečivo rapídne zvyšujú hladinu cukru v krvi. Prejdite radšej na hnedé alebo celozrnné pečivo!
2. Ryžový koláč (GI 78)
Môžete ho jesť ako zdravú desiatu, ale iba ak je vaša hladina cukru v krvi príliš nízka alebo normálna. Avšak, ak trpíte vysokou hladinou cukru v krvi, môže byť jeho konzumácia nebezpečná.
Pečené zemiaky (GI 85)
Pečené zemiaky sú hlavnou súčasťou jedálnička mnohých ľudí. Za každú cenu sa im však vyhnite, ak trpíte niektorými z príznakov, ktoré sme uviedli v zozname vyššie.
3 potraviny s nízkym obsahom cukru, ktoré vám pomôžu stabilizovať krvný cukor
Tí z vás, ktorí si chcete znížiť hladinu cukru v krvi a udržať sa v dobrom zdravotnom stave, by ste sa mali pozrieť na to, ako si zostaviť zdravý jedálniček.
To znamená, že by ste mali konzumovať potraviny s nízkym obsahom cukru. Uvádzame vám príklady troch potravín, ktoré sú jedny z najlepších.
1. Vlašské orechy (GI 15)
Vlašské orechy predstavujú skvelé jedlo na desiatu alebo ako súčasť šalátov. Obsahujú totiž nízky obsah cukru a majú ďalší rad zdravotných prínosov, ako je zlepšenie reprodukčného zdravia u mužov či zdravie srdca.
2. Brokolica (GI 10)
Brokolica je možno nie príliš obľúbená zeleninou u mnohých ľudí a detí, ale v skutočnosti pomáha napraviť škody spôsobené krvným cievam z vysokej hladiny cukru v krvi.
Vďaka svojmu obsahu výživných látok môže byť náhradou mäsa, a preto je brokolica dôležitá vo vašej strave.
3. Vajcia (GI 0)
Tým, že vajcia neobsahujú cukor, diabetici by ich mohli konzumovať aj každý deň (ale to by ich časom prestalo určite baviť).
Ak ich aj nezjete priveľa, určite vám nezvýšia hladinu cukru v krvi.
Záver
Prednedávnom sme publikovali elektronickú knihu (e-knihu) o prírodnej liečbe cukrovky. Viac informácií o nej nájdete TU (o českej verzii TU).
V tejto knihe nájdete všetko potrebné pre prevenciu a liečbu cukrovky (typu 1 aj 2), aké má príznaky a príčiny vzniku, pri ktorých liekoch by ste si mali dávať pozor, časté mýty o cukrovke, odporúčané lieky, doplnky stravy a cvičenia, metódy pre zostavovanie jedálnička a množstvo ďalších užitočných informácií.
Pridaj komentár