Všetci veľmi dobre vieme, že čo sa týka prevencie a liečby cukrovky typu 2 (ale v mnohom to platí aj pre typ 1), zdravá diéta a stravovanie je v tomto prípade základom.
To, čo platí pre zvyšok populácie, platí aj pre diabetikov, akurát pre nich má ešte väčší význam. Často sa totiž stáva, že cukrovkári majú vysokú hladinu cukru v krvi, ktorá môže byť pre ich zdravie nebezpečná.
Ako teda znížiť krvný cukor? Okrem štandardného užívania inzulínu je potrebné dodržiavať aj určité stravovacie zásady.
V našom dnešnom článku si povieme viac o najlepších potravinách pri cukrovke, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru (glukózy) v krvi a udržať ju v normálnom pásme.
Najlepšie potraviny pri cukrovke
Jedzte vhodné množstvo nasledujúcich druhov potravín:
- zelenina
- ovocie (s nízkym obsahom cukru)
- strukoviny
- celozrnné výrobky (v rozumnej miere)
- hydina
- ryby
Okrem toho sa vyhýbajte hlavne umelým sladidlám a jedlám s vysokým obsahom tuku a soli.
Pacienti, ktorí sa držia rád odborníkov a dietológov, majú väčšiu šancu udržať si hladinu cukru v krvi vyrovnanú a vyhnúť sa tak komplikáciám spojeným s touto chorobou. Diabetici by tiež mali jesť počas dňa pravidelne, aby tak predišli veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi.
Takže, aké jedlá by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste mali cukrovku pod kontrolou?
Ponúkame vám 12 jedál, ktoré vám pomôžu udržiavať hladinu cukru v krvi stále vyváženú. Patria sem napríklad olivový olej, škorica, zelený čaj, strukoviny, listová zelenina či ovsené vločky.
Tieto bežné jedlá, ktoré určite máte aj vo svojej kuchyni, dokážu udržiavať hladinu cukru v krvi stabilnú a slúžia aj ako istá forma prevencie cukrovky.
1. Olivový olej
Oleje neobsahujú sacharidy, a preto ani nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Navyše, spomaľujú vstrebávanie jedla.
Olivový olej je bohatý na omega-9 a omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú pružnosť ciev a tým umožňujú krvi lepší prietok.
Olej tak isto nezvyšuje hladinu inzulínu a odstraňuje inzulínovú intoleranciu, ktorá zvyšuje úroveň cukru v krvi. Týmto problémom trpí veľké množstvo ľudí s cukrovkou.
2. Škorica
Mnoho štúdií už dokázalo, že konzumácia jednej až troch čajových lyžičiek škorice denne má pozitívny vplyv na zníženie hladiny glukózy v krvi.
Ukázalo sa, že škorica zvyšuje citlivosť buniek na inzulín. Inými slovami, bunky premenia cukor na energiu efektívnejšie a hladina cukru v krvi tak ostáva vyrovnaná.
Diabetici, ktorí denne po dobu 40 dní dostávali extrakt zo škorice, zaznamenali nižšiu hladinu cukru v krvi po jedle a rovnako aj zlepšenie srdcových funkcií.
3. Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje antioxidant EGCG, ktorý má vplyv na pružnosť ciev a stabilizáciu hladiny glukózy v krvi.
Nedávna štúdia na Univerzite v Pennsylvánii poukázala na to, že táto zložka dokáže znížiť hladinu krvnej glukózy a teda aj bráni jej priveľkým výkyvom po jedle, ktoré obsahuje hlavne sacharidy.
4. Strukoviny
Strukoviny ako šošovica, hrach, fazuľa a cícer majú nízky obsah tuku a kalórií. Sú tiež bohaté na vlákninu a proteín.
Vláknina znižuje množstvo cukru, ktoré sa dostáva do krvi a znižuje tak celkové glykemické zaťaženie. Strukoviny sú výborné do polievok, šalátov a rôznych iných jedál.
5. Listová zelenina
Podľa štúdie zverejnenej časopisom British Medical Journal čerstvá listová zelenina ako ľadový šalát, kapusta, špenát či petržlen obsahuje sacharidy, ktoré pomáhajú uvoľňovať hormóny v črevách a znižujú tak apetít.
Túto vlastnosť má aj ostatná zelenina (čerstvá, zmrazená, aj naparená), ako napríklad zeler, uhorka karfiol, zelená fazuľka či kaleráb. Navyše výskumníci zistili, že táto zelenina zlepšuje inzulínovú citlivosť a teda prispieva k stabilite hladiny glukózy v krvi.
Špargľa, cesnak či artičoky dokážu pomôcť v prípadoch obezity a cukrovky. Vedia dokonca aj znížiť samotné riziko cukrovky. Sú známe ako účinné antioxidanty, okrem toho sú tiež bohaté na magnézium.
6. Ovsené vločky
Ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, vitamíny skupiny B (hlavne B1), vitamín E a antioxidanty.
Veľké množstvo vlákniny má za následok spomalenie príjmu glukózy a spolu v kombinácii s antioxidantmi predstavujú ovsené vločky ideálne jedlo na stabilizáciu cukru v krvi.
7. Červené jablká
Nedávna fínska štúdia ukázala, že u ľudí, ktorí jedli veľa jabĺk (ale aj ostatných potravín bohatých na quercetín) klesla úmrtnosť spojená s cukrovkou a problémami so srdcom až o 20%.
Ďalšie dobre zdroje quercetínu sú napríklad červené hrozno, paradajky, cibuľa, listová zelenina a bobuľové ovocie.
8. Jedlá bohaté na vitamín C
Výskumy dokazujú, že ľudia trpiaci cukrovkou majú nižšiu hladinu vitamínu C a preto sú jedlá bohaté na tento vitamín a ostatné antioxidanty výbornou voľbou pri tomto ochorení.
Patria sem hlavne papriky, citrusové ovocie, bobule, tmavá listová zelenina, kivi či paradajky.
9. Morské ryby
Tí, ktorí trpia cukrovkou, majú tiež dva krát vyššie riziko srdcových chorôb. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ako sú napríklad morské ryby, dokáže pomôcť znížiť „zlý“ cholesterol a zvýšiť „dobrý“ cholesterol.
Morské ryby, napríklad halibut, sleď, makrela, ustrice, losos, sardinky, tuniak, treska a pstruh sú vynikajúcim zdrojom Omega 3.
Zelenina, hlavne listová zelenina, ako kel, mäta, petržlen, špenát a žerucha je bohatá na ALA, jednu z omega-3 mastných kyselín (i keď, ALA nie je až tak silná ako ostatné omega-3 mastné kyseliny – DHA a EPA).
Ľanové semienka sú tiež dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín.
10 . Tmavá čokoláda
Výskumníci z Univerzity Tufts v Massachusetts zistili, že aj tmavá čokoláda zlepšuje inzulínovú citlivosť buniek a výrazne zlepšuje šance vyhnúť sa cukrovke.
Dokonca, tmavá čokoláda znižuje krvný tlak a množstvo „zlého“ cholesterolu a posilňuje cievy.
11 . Kvalitné hovädzie
Hovädzie mäso obsahuje okrem proteínu, železa a vitamínu B aj iné dobré veci. V hovädzom tuku sa nachádza zložka CLA. Najväčšie množstvo tejto zložky sa nachádza v kvalitnom hovädzom mäse z dobytka kŕmeného trávou.
Z experimentov vyplýva, že CLA napráva nestabilnú hladinu cukru, pomáha v boji proti rakovine a srdcovým chorobám.
Počas nedávnej nórskej štúdie, zaradili vedci len zopár gramov CLA do stravy približne 180 ľuďom. Výsledkom bol úbytok až 9% telesnej váhy za jeden rok!
Uistite sa ale, že hovädzie je spracované len do najnižšej nevyhnutnej miery, lebo takto spracované obsahuje väčšie množstvo CLA.
Mlieko v malom množstve a vajcia sú tiež celkom dobrými zdrojmi tejto zložky.
12. Jablčný ocot
Podľa web stránky webMD, je vplyv jablčného octu na hladinu cukru v krvi jedným z najsľubnejších predmetov súčasného výskumu. Už niekoľko výskumov ukázalo, že ocot pomáha znížiť hladinu glukózy.
Napríklad, v roku 2007 ukázala štúdia zameraná na cukrovku, že dve polievkové lyžice jablčného octu pred spaním dokážu do rána znížiť hladinu glukózy o 4% až 6%.
Rozrieďte jablčný ocot v pohári vody a vypite. Pre zlepšenie chuti môžete pridať i trochu medu.
Záver
Na záver chceme ešte raz pripomenúť, že tieto potraviny pri cukrovke dokážu ovplyvniť riziko cukrovky tým, ako udržujú pod kontrolou a znižujú hladinu cukru v krvi. Preto je veľmi dobré zaradiť ich do svojho jedálnička.
Deň môžete začať s ovsenou kašou, popoludní si dať zelený čaj alebo jablko a večer šošovicovú polievku. Pred spaním vám ďalší pohár zeleného čaju pomôže znížiť hladinu cukru a upokojiť trávenie.
O prírodnej liečbe cukrovky sme pred časom vydali aj samostatnú elektronickú knihu. Viac informácií o nej nájdete TU (o jej českej verzii TU).
V e-knihe sa dozviete všetko potrebné pre liečbu cukrovky 1. aj 2. typu, vrátane príčin ochorenia, odporúčanej stravy a doplnkov, byliniek, prevencie, príznakov rozvíjajúcej sa choroby, vplyvu životného štýlu a mnoho ďalších dôležitých informácií.
Pridaj komentár