Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

12 potravín, ktoré vám dodajú horčík a predídu únave, vysokému tlaku aj trombózam

2. mája 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

12 potravín, ktoré vám dodajú horčík a predídu únave, vysokému tlaku aj trombózam

Všetci z nás vieme, že je pre nás extrémne dôležité konzumovať dostatok vápnika, vitamínu C či bielkovín v našej strave.

Často však zabúdame na ostatné nepostrádateľné vitamíny a minerály. Jedným z nich je aj horčík, o ktorom povedomie v laickej aj odbornej verejnosti sa v poslednej dobe našťastie stále zlepšuje.


Napriek tomu však horčík stále ostáva jedným z najviac nedostatkovým nutričným prvkom, ktorý v súčasnosti ovplyvňuje vyše 80% populácie.

Príznaky nedostatku horčíka

Množstvo ľudí po celom svete si nedostatok horčíka ani len neuvedomuje, pretože nepoznajú jeho príznaky.

Môže sa prejavovať rôzne, no najčastejšie sa jedná o nasledovné zdravotné ťažkosti:

  • úzkosť a podráždenosť
  • výpadky pamäte
  • svalové kŕče a tiky
  • nepravidelný tlkot srdca
  • tvorba trombóz (krvných zrazenín)
  • migrény a bolesti hlavy
  • nespavosť
  • depresia, letargia
  • chronická únava, nechutenstvo

Horčík sa v ľudskom tele vyskytuje v pomerne veľkom množstve. Odhaduje sa, že priemerný dospelý človek má v tele až 25 gramov horčíka, pričom polovica z neho sa nachádza v kostiach.

V krvi je približne len 1% jeho celkovej hmotnosti, teda asi 250 mg. Musíme ho však nutné neustále dopĺňať, pretože vo veľkej miere je potrebný pre vyše 300 biochemických reakcií, ktoré umožňujú telu správne fungovať.

Funkcie horčíka v tele a prvé príznaky jeho nedostatku

Horčík je v ľudskom tele potrebný hlavne pre nasledovné telesné funkcie:

  • správny transport a spracovanie vápnika, kremíka, vitamínu D a vitamínu K
  • aktivácia nervov a svalov
  • tvorba energie
  • detoxikácia
  • trávenie bielkovín, sacharidov a tukov
  • zúčastňuje sa syntézy RNA a DNA
  • je prekurzorom neurotransmiterov, ako napríklad serotonín

Medzi prvé príznaky nedostatku horčíka patria nechutenstvo, nevoľnosti, zvracanie, znecitlivenia, brnenie v prstoch, svalové kŕče, zmeny osobnosti, búšenie srdca či vysoký krvný tlak.

Najväčším vinníkom za nedostatok horčíka v našej strave považujú odborníci zmeny techník v poľnohospodárskej výrobe, ktoré vyčerpali živiny v pôde.

Platí to hlavne pre polia ošetrované chemickými hnojivami, pesticídmi a insekticídmi.

Poľnohospodárske plodiny pestované na takto vyčerpanej pôde potom aj samé obsahujú málo potrebných živín.

Čo zhoršuje absorpciu a využitie horčíka v tele

Vyčerpanosť poľnohospodárskych plodín nie je jedinou príčinou nedostatku horčíka v ľudskom tele. Môžu naň vplývať aj viaceré ochorenia.

Ide hlavne o nasledovné ochorenia, ktoré ovplyvňujú jeho vstrebávanie a využiteľnosť:

  • ochorenia obličiek
  • Crohnova choroba a ďalšie ochorenia tráviaceho systému (ulcerózna kolitída, gastritída a podobne)
  • ochorenia štítnej žľazy
  • užívanie antibiotík alebo liekov na cukrovku či rakovinu
  • vyšší vek
  • alkohol

Ako zabezpečiť telu dostatok horčíka

Najjednoduchšou možnosťou je užívanie doplnkov stravy. Dnes sa už dajú v lekárni bežne zohnať rôzne doplnky s obsahom horčíka za rozumnú cenu.

Ich problémom niekedy je, že obsahujú nízko využiteľné formy horčíka.

Vhodné formy sú aspartáty, citráty a chloridy, ktoré sa v tele ľahšie absorbujú. Menej vhodné formy sú oxidy a sulfidy. Kvalitné doplnky horčíka by mali tiež obsahovať vitamíny D3 a K2.


Ďalším výborným spôsobom na dodanie extra horčíka do tela sú kúpele s epsomskou soľou (síran horečnatý), prostredníctvom ktorých sa cez pokožku do tela vstrebáva horčík.

12 najlepších potravín na doplnenie horčíka

Hoci dnešné potraviny už neobsahujú toľko horčíka ako kedysi, stále sú potraviny, ktoré ho prirodzene obsahujú viac než statné.

Medzi ne patria prevažne nasledovné:

1. Kešu oriešky – 50 gramov dodá 1/3 dennej odporúčanej dávky.

2. Mandle – 50 gramov dodá tiež 1/3 odporúčanej dennej dávky.

3. Avokádo – jedno priemerne veľké avokádo obsahuje 15% dennej dávky.

4. Banány – jeden stredne veľký banán dodá telu 8% dennej potreby horčíka.

5. Šošovica – 1 pohár (2 dcl) varenej šošovice poskytne 18% dennej potreby.

6. Tmavá čokoláda – jedna tabuľka vám dodá až 58% vašej dennej odporúčanej dávky.

7. Figy – 1 pohár sušených fíg v sebe ukrýva 1/4 vašej dennej potreby horčíka

8. Okra – 1 pohár varenej okry obsahuje 14% dennej odporúčanej dávky tohto minerálu.

9. Tekvicové semená – 50 gramov semienok pokryje 30% vašej dennej potreby.

10. Tekvica – 1 pohár tekvice ukrýva 11% dennej dávky horčíka.

11. Ryža – 1 pohár varenej hnedej ryže dodá telu 21% jeho dennej potreby.

12. Špenát – 1 pohár vareného špenátu obsahuje až 39% vašej dennej potreby horčíka.





Súvisiace články:

  • 17 potravín bohatých na horčík, ktoré znižujú riziko úzkosti, depresie, infarktu a iných chorôb
  • 10 rastlinných potravín, ktoré spaľujú tuky a obsahujú viac bielkovín než vajíčka
  • 8 vážnych ochorení, ktoré vám hrozia z nedostatku vitamínu B12
  • Varovné signály, že máte nebezpečne nízku úroveň horčíka v tele


        
  

Kategória: Strava Značky: horčík, strava

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ricínový olej je liek na 25 chorôb: Alergie miznú akoby zázrakom
  • Tieto potraviny vám dokážu rýchlo doplniť obsah železa v krvi
  • 7 vecí, ktoré si ženy tajne želajú, aby muži vedeli o tehotenstve

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ