Raňajky sa považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Preto by ste v tomto čase mali jesť to najzdravšie, čo sa len dá. Raňajky sú dôležité hlavne preto, lebo pomáhajú zlepšovať viacero telesných funkcií.
Dnes vás prezradíme recept na jedny unikátne raňajky, ktoré vám prinesú hneď niekoľko zdravotných prínosov.
Medzi nimi napríklad:
- pomôžu vám znížiť telesnú váhu
- posilnia váš imunitný systém
- pomôžu predchádzať bakteriálnym aj vírusovým infekciám
- zlepšia kvalitu a lesk vašich vlasov
- mnohé ďalšie veci
Najlepšie na týchto raňajkách je to, že ich dokážete pripraviť veľmi ľahko a pomerne rýchlo, takže vám ráno nezaberú príliš veľa času.
Suroviny
Na prípravu našich raňajok budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 1 polievkovú lyžicu jablčného pektínu
- 1 polievkovú lyžicu medu
- 1 téglik, teda zhruba 150 až 200 ml jogurtu (najlepšie bieleho)
- 30 kvapiek propolisu
- 3 polievkové lyžice zmesi ovsených vločiek a vášho obľúbeného sušeného ovocia
- 40 až 50 gramov pomletých orechov
- 1/2 čajovej lyžičky škorice (najlepšie cejlónskej, nie čínskej)
Príprava jablčného pektínu
Pektín je rastlinná vláknina a jablká ho obsahujú vo vysokej koncentrácii. Táto vo vode rozpustná vláknina vám dopomáha k pocitu plnosti, takže dlhšie vydržíte bez jedla.
Okrem toho, podľa najnovšieho výskumu, má pektín aj výborné vlastnosti pri predchádzaní a rakoviny.
Jeho výroba je pomerne jednoduchá:
1. Najprv zoberte približne 1 kg jabĺk a 2,5 litra vody (prípadne aj menej, no v danom pomere – napríklad 0,5 kg jabĺk na 1,25 litra vody).
2. Jablká najprv umyte a potom ich prekrojte, vyberte jadierka a následne ich nakrájajte na menšie kúsky.
3. Kúsky jabĺk vložte do vriacej vody a varte ich približne 30 minút za občasného miešania. Približne polovica vody by sa mala odpariť
4. Nakoniec vodu sceďte a povarte ju ďalších 20 minút, aby sa jej odparilo ešte viac.
5. Výsledný pektín uskladnite v čistých nádobách.
Príprava raňajok
Postupujte nasledovne:
1. Po tom, ako máte hotový jablčný pektín, zmiešajte ho s jogurtom a nechajte ho v chladničke cez noc.
2. Ráno do jogurtu a pektínu pridajte ostatné ingrediencie a dobre ich premiešajte.
3. Pred konzumáciou to môžete nechať ešte chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby to nebolo veľmi studené.
4. No a vaše najzdravšie raňajky na svete sú hotové!
Záver
Na týchto zdravých raňajkách si kľudne môžete pochutnávať každý deň. Už za krátky čas by ste mali začať na sebe pozorovať pozitívne zmeny v tom, že sa budete lepšie cítiť a mať viac energie.
Časom sa k tomu pridá aj posilnená imunita voči infekčným chorobám a tiež vám to pomôže znížiť telesnú váhu, ak sa o ňu snažíte.
Valentína
Super rňajky, už si ich idem robiť.