Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Vyhýbajte sa týmto 5 prísadám v potravinách. Môžu nenávratne poškodiť váš mozog

2. apríla 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Vyhýbajte sa týmto 5 prísadám v potravinách. Môžu nenávratne poškodiť váš mozog

V dnešnom svete nie je núdza o veci, z ktorých ľudia šalejú. Existuje však zopár látok v našich potravinách, ktoré to dokážu dosiahnuť vo veľmi krátkom čase.

A nielen to. Tieto substancie poškodzujú nielen mozog, ale aj črevá či pečeň. Pritom ten, kto je za ich prítomnosť v potravinách zodpovedný je práve človek a jeho „geniálna“ myseľ.


Zdá sa, že čím viac toho vieme, tým nižšia je naša schopnosť triezvo uvažovať.

Ak chcete, aby vaša myseľ ostala čistá a nedochádzalo k poškodzovaniu vášho mozgu, potom sa vyhýbajte nasledovným zložkám potravín.

1) Lepok

Lepok je bežná bielkovinová súčasť pšenice, jačmeňa, raže a ďalších obilovín. Ide o lepkavú substanciu, ktorá sa lepí na steny tenkého čreva, kde spôsobuje problémy s trávením a imunitou.

Najčastejším ochorením býva celiakia, ktorá súvisí s neznášanlivosťou tela na túto molekulu.

Existujú však aj miernejšie prejavy, ktoré nie sú priamo celiakou, no dokážu tiež výrazne narúšať činnosť organizmu, ako sú napríklad rôzne stupne citlivosti tela na lepok. Dochádza pri nich k zápalovým procesom, vrátane zápalom v mozgu a nervovom systéme.

Štúdie preukázali súvislosť medzi citlivosťou na lepok a ochoreniami v každej časti nervového systému – mozgu, mieche a periférnych nervoch.

Bolo potvrdené, že lepok je veľkým spúšťačom psychiatrických ochorení, mentálnej retardácie, demecie a v podstate každého ďalšieho neurologického ochorenia.

Chlieb a pečivo konzumuje ľudstvo od pradávna. Problémom nie je ani tak pečivo samotné, ako „moderné“ pekárenské techniky, ktoré spôsobujú, že v dnešnom pečive je oveľa viac lepku než tomu bývalo v minulosti.

2) Umelé sladidlá

Či už ide o aspartám, sukralózu alebo sacharín, umelé sladidlá sú veľmi populárne preto, lebo neobsahujú žiadne kalórie.

Pravda je však taká, že hoci nedodávajú telu žiadne kalórie navyše, za posledné desaťročia pomaly trávia a poškodzujú naše telá.

Aspartám je kombináciou kyseliny asparágovej (aminokyselina so silným stimulujúcim účinkom na mozgové bunky), metanolu (alkohol spôsobujúci slepotu) a fenylalanínu.

Keď dôjde v tele k rozpadu molekuly aspartámu na jej jednotlivé zložky, spúšťajú sa silné procesy s rakovinotvornými účinkami na mozog.

Konzumácia aspartámu spôsobuje celú škálu príznakov, vrátane záchvatov úzkosti, nezrozumiteľnej reči, depresie a migrén.

Hlavným problémom býva, že dnes sa týmto umelým sladidlám dá len ťažko vyhnúť – pridávajú sa do malinoviek, jogurtov, žuvačiek, omáčok na varenie, prichucovaných minerálnych vôd, cereálií a všetkých produktov s označením „bez cukru“.

3) Glutamát sodný (MSG)

Glutamát sodný je chemická látka, ktorá sa do potravín pridáva na zvýraznenie ich chuti. Dokáže oklamať chuťové poháriky a mozog, že práve konzumované jedlo výborne chutí.

Ide však o excitotoxín stimulujúci mozog v produkcii veľkého množstva dopamínu, ktorý znásobuje pôžitok z jedla. Bohužiaľ, tento dobrý pocit netrvá veľmi dlho, no jeho vedľajšie účinky áno.


Excitotoxíny sa spájajú s poškodeniami mozgu a ďalšími neurologickými chorobami ako Pakrkinsonova či Alzheimerova choroba, demencia, skleróza multiplex, lupus a ďalšie.

Pri kúpe potravín si dávajte pozor, či neobsahujú glutamát sodný.

Platí to hlavne o potravinách ako sú „zdravé“ proteínové tyčinky, dresingy do šalátov, omáčky na mäso, bujóny a sáčkové polievky či zelenina v plechovkách.

4) Rafinovaný cukor

Spracovaný alebo rafinovaný cukor sa stal jednou z neoddeliteľných súčastí našich potravín. Je však aj jednou z ich najnebezpečnejších zložiek.

Jeho neustála konzumácia sa spája s mnohými zdravotnými problémami a mnohé z nich sa týkajú práve mozgu.

Rafinovaný cukor potláča mozgový neurotrofický faktor (BDNF), veľmi dôležitý hormón pre mozog. Táto substancia je zodpovedná za vytváranie nových prepojení medzi neurónmi v mozgu, čo je nesmierne dôležité pre funkciu pamäte.

Štúdie preukázali, že u pacientov s depresiou a schizofréniou sa vyskytujú nízke úrovne BDNF. Nadmerná konzumácia cukru môže tento stav ešte viac zhoršiť a uvedené úrovne ďalej znížiť.

Okrem toho, spracovaný cukor zvyšuje v tele zápaly, narúša tráviaci a poškodzuje imunitný systém. V prípade chronických zápalov sa zvyšuje riziko ťažkých depresií a schizofrénie.

Dr. Ilardi, profesor psychológie na Univerzite v Kansase, odporúča pacientom s depresiou vylúčiť zo stravy rafinovaný cukor. Tí, ktorí jeho odporúčania počúvli, zaznamenali zlepšenie svojho mentálneho stavu a nálady.

5) Fluór

Problém fluóru sa týka hlavne anglicky hovoriacich krajín ako sú Veľká Británia, Írsko, Kanada, USA, Austrália a Nový Zéland, ktoré sa z nepochopiteľného dôvodu (vraj zlepšenie zdravia chrupu obyvateľstva) rozhodli pridávať fluór do pitnej vody.

Do istej miery sa to týka aj Slovenska, lebo u nás sa pridáva fluór do zubných pást a niekedy sa deťom podávajú fluoridové tabletky alebo sa im zuby potierajú fluoridovým krémom.

Ak ste niekedy o týchto procedúrach uvažovali pre svoje deti, tak na ne radšej rýchlo zabudnite.

Štúdie ukázali, že fluór výrazne znižuje IQ (vlády chcú mať zrejme poslušné, neprotestujúce obyvateľstvo a tak fluórom ohlupujú ľudí).

Iniciatíva za odstránenie fluóru z vody (FAN) poukázala na 34 štúdií, ktoré dokazujú súvis medzi fluórom a zníženým IQ u ľudí. Ďalšie štúdie dokazujú vplyv fluóru na znižovanie schopnosti sa učiť, poškodenia mozgu u novorodencov, zmenené správanie či dokonca na vyvolávanie rakoviny kostí.

Záver

Vyhýbať sa týmto 5 látkam je pomerne jednoduché, ak máte správnu motiváciu a dostatočné vedomosti o tom, kde sa môžu nachádzať.

Preto, ak to ide, neriskujte zdravie vás a vašej rodiny. V angličtine je na to pekné príslovie „Better be safe than sorry“, ktoré vo voľnom preklade znamená „ Buďte radšej opatrní, než by ste to mali ľutovať“.





Súvisiace články:

  • 7 osvedčených domácich receptov, ako vyliečiť jačmeň v oku
  • 9 príznakov, že zrejme máte intoleranciu na lepok a ani o tom neviete
  • Ako kokosový olej pomáha pri liečbe "nevyliečiteľnej" chronickej Crohnovej choroby čriev
  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia


        
  

Kategória: Ostatné Značky: mozog, nervový systém, potravinové prísady, toxíny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Odhalenie slávneho lekára: Robte týchto 14 vecí každý deň a vyliečite sa z každej choroby
  • Vyrobte si cesnakový balzam, vyliečte zápal a odstráňte kŕčové žily
  • Vyčistite si upchaté cievy od cholesterolu s týmto receptom už za 40 dní

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ