Aj vy patríte medzi tých, ktorí obľubujú želatínové cukríky? Nemajú ich radi iba deti, ale aj my dospelí po nich často radi siahneme. Možno ani len netušíte, aká zdravá želatína v skutočnosti je.
Na začiatok si povedzme, čo to želatína vlastne je a prečo je taká výnimočná.
Čo je želatína?
Želatína je bielkovina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Tvoria ju aminokyseliny prolín a glycín, ktoré mnohým ľuďom v strave často chýbajú alebo ich majú, no nie v dostatočnom množstve.
Dôvodom je skutočnosť, že sa nachádzajú vo vláknitých tkanivách, kostiach či orgánoch, ktoré bežne ľudia nekonzumujú.
Tieto aminokyseliny sú dôležité pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Zabezpečujú tiež optimálne fungovanie imunitného systému a reguláciu telesnej hmotnosti.
Glycín má protizápalové vlastnosti, čím urýchľuje hojenie rán a zlepšuje kvalitu spánku.
Prečo by mali želatínu podávať chorým v nemocnici
Želatína sa považuje za jedno z najjednoduchších jedál a je extrémne ľahko stráviteľná. Z tohto dôvodu ju podávajú niektorým pacientom v niektorých nemocniciach, hlavne v zahraničí. Bohužiaľ u nás nie, čo je obrovská chyba!
Pri zotavovaní sa je dôležité konzumovať stravu, ktorá sa ľahko strávi. Želatína je preto ideálnou voľbou.
Zlepšuje tráviaci systém a pevnosť čriev. Dosahuje to tým, že podporuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny a obnovuje zdravú sliznicu žalúdka aj čriev.
Želatína na seba viaže vodu, čím pomáha udržiavať tekutiny v celom tráviacom systéme. Podporuje tak zdravú pohyblivosť a priechodnosť čriev.
Aké sú jej zdravotné prínosy
Medzi najdôležitejšie prínosy želatíny pre telo radíme:
1. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín. Iba jedna polievková lyžica potravinovej želatíny obsahuje 6 gramov bielkovín.
2. Podporuje trávenie tým, že absorbuje vodu a zlepšuje priechodnosť čriev.
3. Zlepšuje zdravie kĺbov a kostí, pretože obsahuje aminokyseliny, ktoré posilňujú chrupavky.
4. Lieči potravinové a iné alergie, ako aj sliznicu žalúdka.
5. Odstraňuje z tela toxické látky. Aminokyselina glycín pomáha odstraňovať toxíny z pečene.
6. Obsahuje keratín, ktorý zlepšuje zdravie pokožky, zubov, nechtov a vlasov.
7. Zlepšuje pružnosť pokožky, pretože sa z nej tvorí kolagén. Pri pravidelnej konzumácii sa budete cítiť mladšie a zdravšie.
8. Urýchľuje hojenie rán, pretože obsahuje glycín, ktorý má protizápalové a hojivé účinky.
9. Podporuje lepší spánok a zlepšuje jeho kvalitu. Jej pravidelnou konzumáciou zmiernite ospalosť a podporíte kognitívne funkcie.
10. Pomáha pri chudnutí. Odborníci na výživu uvádzajú, že stimuluje tvorbu rastového hormónu a zlepšuje metabolizmus.
Ako si pripravíte domácu želatínu
Suroviny
Na prípravu vlastnej želatíny budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 3 polievkové lyžice potravinárskej želatíny bez arómy
- 1 šálka zeleného čaju
- 1 šálka čerstvej jahodovej alebo hroznovej šťavy
- 1 šálka pomarančovej šťavy
- stévia alebo med na dochutenie
Postup
1. Uvarte si zelený čaj a dochuťte ho medom alebo stéviou.
2. Pridajte doň želatínu a rozmiešajte ju, kým sa celkom nerozpustí. Zmes nechajte vychladnúť.
3. Na koniec pridajte hroznovú alebo pomarančovú šťavu a dobre premiešajte.
4. Prelejte želatínovú zmes do nádoby a dajte stuhnúť do chladničky na tri hodiny.
Záver
Ak máte radi gumových medvedíkov, namiesto nich vyskúšajte radšej želatínu bez cukru, ktorou si navyše zlepšíte svoje zdravie. Je vhodná aj pre deti.
Môžete si z nej pripraviť rôzne dobroty alebo ju použiť ako prísadu do prírodných masiek na vlasy, tvár a pod.
Pridaj komentár