Verte či neverte, hliník je najviac distribuovaným kovom na Zemi. Svoje využitie nachádza v kuchyni, v pitnej vode, kuchynských potrebách a prerazí si cestu i do práškov na pečenie, vanilkových extraktov, aspirínov, deodorantov/antiperspirantov, suchých zmesí na pečenie koláčov a mnohých ďalších produktov.
Prakticky ho nájdete všade. Hliníková fólia sa zdá byť jedným z najnebezpečnejších produktov, ktorým sme nikdy nevenovali dostatočnú pozornosť.
Nedávna štúdia však preukázala, že teplo spôsobuje uvoľňovanie hliníka z fólie. Ten sa následne dostáva do pripravovaného jedla vo výrazne škodlivom množstve. Výskumníci našli nebezpečne vysoké dávky hliníka v potravinách, ktoré boli pripravované, opätovne prihrievané a dokonca aj vychladené na hliníkovej fólii.
Dôvod na poplach tkvie v následnom akumulovaní hliníka v tele, čo vedie k osteoporóze či Alzheimerovej chorobe. Dr. Zubaidy, jeden z autorov spomínanej štúdie, hovorí:
„Čím vyššia teplota, tým viac hliníka sa do jedla uvoľní. Hliníková fólia nie je vhodná na prípravu jedál a nemala by sa používať ani na zeleninu ako paradajky, na citrusové šťavy ani koreniny.“
Na druhej strane výskum potvrdil, že je bezpečná na balenie studených jedál a potravín, pretože bez vysokej teploty sa hliník z fólie neuvoľňuje. Nenašiel sa ani rozdiel v tom, či balíte jedlo do lesklej časti alebo do opačnej strany, do matnej časti fólie.
Tu to však ešte stále nekončí. Hliník sa dostáva aj do rôznych potravinových aditív na trhu. Mnohé z nich sa využívajú v reštauráciách na celom svete.
Dalo by sa predpokladať, že keďže sa využíva takmer všade a vo veľkom množstve, nemal by byť škodlivý, však? Bohužiaľ, opak je pravdou. Na rozdiel od železa (minerálu, ktoré si vaše telo skutočne vyžaduje), vaše telo hliník nepotrebuje vôbec – popravde je mu lepšie bez neho.
A pretože ho vaše telo nepotrebuje, nevie, čo s ním urobiť. Samozrejme, časom sa ho pokúsi nejakým spôsobom zbaviť, no napokon (pretože je naozaj všade) sa začne v tele hromadiť.
Začne sa hromadiť v pľúcach, mozgu, obličkách, pečeni a štítnej žľaze, čo môže mať vážne škodlivé následky. Poďme sa teraz bližšie pozrieť na to, aké negatívne účinky na ľudské telo môže hliník spôsobiť.
1. Hliník poškodzuje centrálny nervový systém (CNS)
V polovici prvého desaťročia 21. storočia sa výskyt autizmu u malých detí spájal práve s hliníkom. Najmä u detí, ktoré pili vodu s vysokým obsahom hliníka, množstvo výskytu autizmu výrazne stúplo.
Pôsobenie tohto kovu sa môže prejaviť aj u dospelých, a to zvýšením rizika vzniku Alzheimerovej choroby a Lytico-bodig (Guamský Parkinsonský komplex, ktorý pripomína amyotrofickú laterálnu sklerózu).
2. Hliník pripravuje telo o dôležité minerály
Ak je váš mozog vystavený vysokej hladine hliníka, tento kov prechádza hematoencefalickou bariérou a zhromažďuje sa v okolí hipokampu, mozgovej kôry a ďalších oblastí, ktoré sa spájajú s Alzheimerovou chorobou (čo súvisí s predchádzajúcim bodom).
Keďže sa do vášho mozgu dostáva viac hliníka, ako ho mozog dokáže zvládnuť (eliminovať), mozgové bunky sa vystavené vysokému riziku, pri ktorom môže dôjsť k ich poškodeniu toxínmi.
Také vysoké množstvo nazhromaždeného hliníka v mozgu spôsobuje, že hliník začína konkurovať ostatným kovom, ktoré vaše telo a mozog skutočne využívajú (napríklad horčík, vápnik a železo).
Dôsledkom je, že mnohé z týchto minerálov ostávajú nevyužité.
3. Hliník môže poškodiť mozog
Predchádzajúce body síce spájajú toxicitu hliníka s poškodzovaním mozgu, to však stále nie je všetko. Vedci zistili, že hliník môže mozgu spôsobovať toxický, oxidačný stres.
Tento stres môže viesť k ADHD (poruchy pozornosti), epilepsii, MS (roztrúsenej skleróze) a množstvu ďalších neurologických porúch, ktorých liečba je náročná.
4. Hliník môže poškodzovať vaše kosti
Hliník sa nehromadí len v mozgu a jeho okolí. Môže sa tiež hromadiť okolo kostného tkaniva, čo vedie k oslabeniu kostí a zvýšenému riziku rozvoja osteoporózy.
Ako sa hliníku vyhnúť?
Na začiatok stačí ak nebudete konzumovať nezdravé priemyselne spracované potraviny, ktoré ho so sebou do stravy prinášajú. Okrem toho môžete kupovať kuchynské a hygienické produkty, ktoré sú bez obsahu hliníka. Treba len hľadať na správnom mieste.
Hansi
Hliník sa používa ako adjuvant vo vakcínach. Vyskytuje sa aj v prírode napr.v rastlinách. Ak sa takýto hliník dostane konzumáciou rastlinnej potravy do tela, bez problémov sa hneď vylúči. Hliník z vakcín sa vylučuje obtiažne a dlhú dobu. Existuje tu zjavná korelácia medzi množstvom dnes aplikovaných vakcín u detí a nárastom autizmu, neurodegeneratívnych chorôb, hyperaktivity a pod. Oficiálne, pod vplyvom farma biznisu sa to však nedáva do súvislostí, i keď čím ďalej tým viac je to zrejmé a nepriehľadnuteľné.
Dr.Jozef Tlamka
Názor: Jestvujú aj pozitívne účinky alobalu na bolesti kĺbov, väčšinou zápalového pôvodu a pod. a to priložením alobalovej fólie
v tvare pravidelného šestúholníka – hexagonálny tvar s podloženým kruhovým ľanovým plátnom s nechtíkovou masťou a pod…. ….ide o proces difúzie a spätného vstrebávania toxických látok ……možno aj forma energetickej očisty…….ale to je na dlhšiu reč a individuálnu anamnézu konkrétneho človeka…..