Váš zrak sa s vekom postupne zhoršuje. Štúdie ukázali, že vekom podmienená makulárna degenerácia (AMD), je ochorenie, ktoré postihuje veľké množstvo ľudí už po 50-ke.
Okrem veku, existuje veľa ďalších príčin, ktoré k tomuto ochoreniu prispievajú, ako napríklad niektoré voľby životného štýlu, ktoré mu buď predchádzajú alebo naopak, k nemu prispievajú.
Ak trpíte makulárnou degeneráciou alebo sa jej vzniku obávate, prinášame vám niekoľko odporúčaní, ktoré môžete na predídenie, prípadne na jej zvrátenie, urobiť.
Cesnak
Výskum Fakulty medicíny Harvardskej univerzity poukázal na to, že zníženie hladiny cholesterolu v krvi dokáže predchádzať degeneratívnym zmenám a znižuje riziko progresie uvedeného ochorenia.
Pri zvýšenom cholesterole v krvi totiž dochádza k ukladaniu tuku pod zreničkami. To je aj dôvod výskytu zahmleného videnia či dokonca slepoty.
Na zníženie cholesterolu lekári často predpisujú lieky obsahujúce statíny. Ako sme ale v našom nedávnom článku písali, tieto lieky majú tak závažné vedľajšie účinky, že ich negatíva prevažujú nad pozitívami.
Alternatívnym spôsobom, ako znížiť hladinu cholesterolu, je každodenné užívanie cesnaku.
Anály internej medicíny uvádzajú, že na zreteľné zníženie úrovne cholesterolu stačí užívať len polovicu strúčika cesnaku denne.
Cesnak totiž obsahuje látky, ktoré spomaľujú syntézu cholesterolu v tele.
Zníženie krvného tlaku
Podobne ako tukové usadeniny, aj vysoký krvný tlak je do vysokej miery spájaný s makulárnou degeneráciou. Vysoký tlak poškodzuje funkcie očnej sietnice.
Ako uvádza Cochranová databáza systematických prehľadov, dve analýzy poukazujú na to, že cesnak je skutočne prínosný, čo sa týka znižovania systolického krvného tlaku.
Štúdie ďalej poukazujú na fakt, že cesnak účinne predchádza vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Pri jeho užívaní však je potrebné ho pomliaždiť a nechať pár minút postáť na vzduchu, lebo vtedy sa v ňom aktivujú účinné látky.
Varením alebo iným vystavením vysokých teplôt cesnak mnohé (no nie všetky) účinky stráca.
Hlavnou výhodou cesnaku je, že je bežne dostupný, lacný a má len minimum vedľajších účinkov, ako je napríklad mierne podráždenie žalúdka, ak sa užíva priamo v surovom stave. Odporúča sa preto si ho pridávať do iných jedál.
Mrkva (beta karotén)
To, čo sa o mrkve dlhé roky traduje, že je zdravá pre oči, je pravdou. Mrkva má vysoký obsah beta karoténu.
V našom tele sa beta karotén mení na retinol, čo je aktívna forma vitamínu A, ktorý je veľmi potrebný pre predchádzanie mnohých zdravotných problémov spojených s očami.
Nedostatok vitamínu A vedie k šerosleposti, suchým očiam, vredom a škvrnitému alebo zahmlenému videniu.
Losos (a ostatné zdroje omega-3 mastných kyselín)
Existujú 3 druhy omega-3 mastných kyselín a losos obsahuje všetky z nich. Vekom podmienená makulárna degenerácia vzniká v dôsledku netypického zväčšenia krvných ciev.
Podľa niektorých výskumníkov, tomu môže byť zabránené formou omega-3 mastnej kyseliny nazývanej dokosahexanová kyselina, známa tiež pod skratkou DHA.
Verí sa, že táto látka zabraňuje nezvyčajnému rastu krvných ciev, ktorý je zodpovedný za veľké množstvo očných ochorení.
Valentína
Ja som mala MAKULARNU DEGENARACIU.Zistili mi ju v dvatsiatke…
…no horor a teraz čo?: myslela som si.
Doplnky stravy lutein ap pomáhali málo.
Chce to len energetické cviky_ EFT, rekapitulácia, JIN SIN JUTSU toto je veľmi silné.
Pred rokom som vyhodila okuliare. Nepotrebujem ich 🙂