Mnohí z vás určite nemáte cesnak príliš v obľube kvôli jeho nepríjemnému zápachu a chuti, ktorú v ústach zanecháva. Možno občas pri jeho konzumácii uroníte aj pár slzičiek.
Ak však vezmete do úvahy jeho zdravotné prínosy, potom trochu zápachu vám snáď až natoľko prekážať nebude. Musíte sa ale uistiť, že cesnak používate správne. V opačnom prípade nevyužijete niektoré z jeho najvýznamnejších liečebných účinkov.
V tomto článku uvádzame 5 najčastejších chýb, ktoré liečivú silu cesnaku dramaticky znižujú:
1. Konzumovanie cesnaku v tabletkách
Cesnakové tabletky sa javia ako dobré riešenie na nepríjemný pach a chuť, no nie je to veľmi efektívny spôsob ako cesnak užívať. Surový cesnak je najlepšou voľbou pre plné získanie celej liečivej sily tohto daru prírody.
Tabletky síce tiež poskytujú nejaký účinok, no ten je oveľa menší ako pri surovom cesnaku. Vždy, keď máte ťažkosti s jeho chuťou, skúste sa zamyslieť nad jeho efektom pre zdravie a prekonať vo vás odpor.
2. Varený cesnak
Varený cesnak je najčastejšou formou, v akej ho ľudia konzumujú, pretože jedlám dodáva dobrú príchuť. Bohužiaľ varenie znehodnocuje alicín, jednu z najdôležitejších látok v cesnaku.
Jediným spôsobom, ako aktivovať alicín a využiť maximum jeho potenciálu, je pomliaždiť cesnak, nechať ho postáť pár minút na vzduchu, kým enzýmy aktivujú alicín a následne ho zjesť čerstvý.
3. Ničenie zlých aj dobrých baktérií
Cesnak je silné antibiotikum, čo znamená, že pri skonzumovaní veľkého množstva môže mať negatívny efekt na vašu črevnú mikroflóru a zabiť aj užitočné baktérie.
Najlepším spôsobom, ako tomu predísť, je skombinovanie cesnaku s probiotikami.
Dobrými možnosťami pre vzájomnú kombináciu sú kvasený nápoj kombucha alebo miso, pretože obsahujú veľké množstvo probiotických baktérií.
4. Starý cesnak
Starý cesnak nie je tak silný ako čerstvý. Spôsob, ako odlíšite starý cesnak od čerstvého je pomerne jednoduchý. Zelená stonka v strede trsu je najlepšou zárukou toho, že cesnak, ktorý držíte v ruke, je čerstvý.
Pamätajte tiež na to, že je lepšie používať cesnak z biologického poľnohospodárstva bez chemických postrekov. Vyhýbajte sa cesnaku z Číny, kde sa používa pri jeho pestovaní najviac chemikálií.
5. Malé množstvo cesnaku
Potrebujete viac než len jeden drobný strúčik na to, aby ste využili plnú liečebnú silu cesnaku. Cesnak je potentný posilňovač imunity len keď je konzumovaný vo väčšom množstve.
Podľa expertov 2 až 3 stredne veľké strúčiky za deň je postačujúce. Niektorí ľudia potvrdili, že uvedený objem cesnaku im pomohol zvládnuť v krátkom čase aj agresívne formy infekcie.
Pár extra tipov
Ako sme už spomenuli, čerstvý a surový cesnak je najlepší pre využitie jeho zdravotných prínosov.
Ak vám však surový cesnak naozaj hrozne prekáža, skúste ho pomliaždiť a nechať postáť 10 až 15 minút (počas ktorých uvoľnený enzým vytvára alicín). Potom pridajte jablkovú alebo inú omáčku pre lepšiu chuť.
Zmiešať ho môžete aj s medom a túto zmes natrieť na chlieb s maslom. To je napríklad jedna z najobľúbenejších foriem konzumácie cesnaku.
Dr.Jozef Tlamka
Názor:
Kombinácia s medom na chlieb s maslom je najvhodnejšia…..možné je posypať jemne sodou bikarbonou
alebo impulzne-akceleračne kurkumou……