Všetci z nás sme už počuli o tom, aké sú paradajky zdravé. Existuje naozaj mnoho dôvodov, prečo sa dajú považovať za super potravinu.
Na zistenie všetkých zdravotných prínosov, ktoré paradajky ponúkajú, sa rozhodli vedci z Taiwanskej univerzity vykonať jeden zaujímavý experiment.
Experiment na Taiwanskej univerzite
Vedci dali dokopy niekoľko žien rôzneho veku a váhy a počas dvoch mesiacov im každý deň podávali 250 ml paradajkovej šťavy.
Prvou spozorovanou zmenou bolo výrazné schudnutie. Išlo o skutočné schudnutie vďaka odbúraniu tuku, nie v dôsledku odvodnenia, ako sa ta pri mnohých diétach stáva.
Vedec, ktorý na výskume pracoval, uvádza:
„Ženy, ktoré sa zúčastnili nášho experimentu, nezmenili svoje stravovacie návyky, ani nezačali extra cvičiť. Napriek tomu účinky na chudnutie boli zreteľné už po prvých pár dňoch“.
Každej žene boli na začiatku taktiež odobrané krvné vzorky.
Výsledkom bol podľa vedcov „výrazné zníženie hladiny krvného cholesterolu a zvýšená hladina lykopénu – mocného antioxidantu nachádzajúceho sa v paradajkách, ktorý ponúka mnohé zdravotné výhody“.
Výsledky uvedeného pokusu boli lepšie než ktokoľvek predpokladal. Jediný pohár paradajkovej šťavy denne dokázal u žien okrem schudnutia aj:
- posilniť imunitný systém
- ochrániť srdce pred srdcovo-cievnymi ochoreniami
- znížiť riziko rakoviny
- predísť ochoreniam močového mechúra, pankreasu, pečene a pľúc
- zlepšiť trávenie
- predísť hromadeniu tekutín v tele a tvorbe opuchov
- celkovo zlepšiť zdravotný stav
Čo všetko ďalej dokáže paradajková šťava
Tuto však zdravotné prínosy paradajkovej šťavy ani zďaleka nekončia.
Paradajková šťava ďalej výrazne znižuje kašeľ a infekcie dýchacích ciest, predchádza anémii, zmierňuje príznaky reumy a zlepšuje krvný obraz.
Okrem toho pozitívne vplýva na pokožku a jej zdravie. Má tiež vysoký obsah draslíka, vápnika, komplexných sacharidov, rastlinných bielkovín a vitamínu C.
Je výborná aj pri svalových kŕčoch, za čo vďačí svojej bohatosti na horčík, ktorého má až 11 mg na 100 gramov.
Preto, ak ste po náročnom cvičení, vypite paradajkovú šťavu a vaše svaly sa oveľa rýchlejšie zotavia.
Recept na paradajkovú šťavu
Na výrobu paradajkovej šťavy budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 1 kg paradajok
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
Postup prípravy
1. Najprv dobre paradajky umyte vo vlažne vode.
2. Následne ich pokrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Pridajte soľ a cukor.
3. Celé to dobre vymixujte až kým nezískate jemnú homogénnu zmes.
4. Zmes prelejte do hrnca a priveďte do varu. Potom na miernom ohni za neustáleho miešania to povarte 5 až 10 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, prilejte trocha vody.
5. Do dovarení šťavu nechajte mierne vychladnúť a potom ju prelejte do vysterilizovanej, uzatvárateľnej sklenenej nádoby.
6. Nádobu dobre uzavrite a umiestnite v chladničke.
Poznámka: Pri varení sa síce znehodnotí časť vitamínu C, avšak varenie je nevyhnutné na to, aby sa lykopén stal pre telo ľahšie dostupný. V tomto prípade je lykopén dôležitejší než vitamín C.
Užívanie
Ako je už z úvodu článku zrejmé, užívajte denne 250 ml paradajkovej šťavy. Vydržať by vám mala na zhruba 4 dni.
Potom si pripravte novú várku a takto pokračujte počas 2 mesiacov.
Veríme, že tento recept bez pochýb zmení to, ako sa budete cítiť a vyzerať.
V prípade, ak sa rozhodnete, že je pre vás jednoduchšie si paradajkovú šťavu kúpiť z obchodu, potom sa uistite, že je 100% a v bio kvalite.
Nataša Repková
Verím,že paradajka môže pôsobiť až tak pozitívne, ale pochybujem, že ten istý pozitívny účinok majú paradajky, ktoré sú do obchodných reťazcov dovážané zo vzdialených oblastí ešte v zelenom stave, v skladoch následne dozrievajú, no a potom sa ako dozreté predávajú zákazníkom. Prosím o Vašu reakciu, čo si o tomto myslíte? Ja konzumujem paradajky denne, dokonca sa snažím piť aj šťavu, ale buď si kupujem paradajky od súkromníkov a sama si ich odšťavujem, v lete si pestujem koktei, lové paradajky na balkóne, alebo už mám vybrané obchody – nie však zahraničné reťazce, no a odtiaľ beriem zeleninu,teda aj paradajky. Zdraví a na Vašu odpoveď čaká Nataša Repková
redakcia
V reťazcoch sa predávajú rôzne paradajky. Niektoré domáce, niektoré z dovozu.
Zdeno
Ale neodpovedali Ste na podstatné. Z KTORýCH S TO MôžE ROBIť A z ktorých sa to NEDOPORUČUJE!)!!
redakcia
Bohužiaľ, my neevidujeme zoznam ponuky všetkých slovenských reťazcov. To si musíte odsledovať sami.
mgr Vladimír Rusó
Zabudli ste pripomenúť, že ľudia s hypoplastickou obličkou (asi málo % ľudí) a malé deti a ľudia so sklonom ku tvorbe oxalátových obličkových kameňov sterilizovanú paradajkovú šťavu nesmú piť vôbec, inak ich to bude stáť mnoho kolík a bolestí a operácia. Kyselina oxalová je v organickom stave veľmi prospešná, ale po uvarení má veľké chlpaté kryštáliky, ktoré uviaznu v tubusoch hypoplastických obličiek alebo u malých detí. Uviaznuté kryštáliky sa potom zhlukujú, začína sa stáza a neskôr sa vytvoria oxalátové konkrementy. Boli opísané prípady, keď nič netušiace mamičky dali malým deťom uvarený mrazený špenát a detičky im v náručí zmodrali a neskôr zomreli. Toto je veľmi vážne!
redakcia
Predpokladáme, že každý kto má nejaký špecifický zdravotný problém vie, čo môže a čo nie. Táto stránka nenahrádza konzultácie s lekárom.
Ak by sme mali v každom článku menovať všetky kombinácie rôznych kontraidikácií, potom by to už by nebol článok, ale telefónny zoznam, prípadne príbalový leták.