Pri vašom každodennom nákupe základných v potravinách vám zrejme ani len na um nezíde, že niektorá z nich by vám alebo vašim blízkym mohlo ublížiť. Ide však o klamlivý dojem.
Nabudúce, keď budete v supermarkete dávať do vozíka potraviny, dvakrát sa zamyslíte nad tým, čo do neho vložíte a čomu sa radšej zďaleka vyhnite.
Prečo je pasterizované mlieko zdraviu nebezpečné
Nedávna štúdia vykonaná na Harvardskej univerzite ukázala, že pasterizované mlieko a iné produkty z neho vyrobené môžu vyvolať druhy rakoviny, ktoré sú závislé na hormónoch.
Ide o to, že dnešné kravské farmy sú prevádzkované na modeli takzvaného „koncentrovaného živočíšneho výkrmu“.
Výsledkom takéhoto modelu je produkcia mlieka, ktoré sa vyznačuje nebezpečne vysokou hladinou látky estrogén sulfát – zložka hormónu estrogén spájaná s rakovinou prostaty, semeníkov a prsníka.
Dr. Ganmaa Davaasambuu so svojimi kolegami z Harvardu identifikovali mlieko z „moderných“ fariem vyznačujúce vysokým podielom hormónov ako významnú príčinu takzvaných rakovín závislých na hormónoch.
V týchto farmách sa totiž kravy doja aj vyše 300 dní v roku, dokonca aj počas tehotnosti kráv, nie iba v prvých 6 mesiacoch po pôrode teliatok, ako tomu bývalo v minulosti.
Výsledkom je mlieko, ktoré má až 33-násobok estrogén sulfátu!
Inými slovami, navzdory tomu, čo tvrdia úrady a chytľavé reklamy ohľadne prospešnosti mlieka, pitie dnešného pasterizovaného mlieka z veľkochovov nie je dobré pre vaše dobré.
Preto sa nedajte oklamať výrobcami i štátom podporovanou propagáciou mlieka a mliečnych výrobkov.
Výroba mlieka dnes totiž už nie je tým, čím bývala v minulosti. Ide o mnohomiliónový biznis, ktorý z mlieka vytvoril niečo, čo už nie je vhodné pre ľudskú konzumáciu.
Čím nahradiť pasterizované mlieko
Aby sme sa nechápali zle. Týmto vedci nechceli odsúdiť mlieko ako také, ale to, čo z neho spravila veľkovýroba.
Vždy, keď je to možné, zvoľte si mlieko od farmárov, ktorí dodržiavajú bio princípy chovu kráv a produkcie mlieka. Najlepšie je surové, nepasterizované mlieko, pretože pasterizáciou sa ničia v mlieku mnohé prospešné enzýmy a vitamíny.
Problém je, že u nás je pasterizácia povinná a nepasterizované mlieko zoženiete len priamo od farmára, ktorý vám ho je ochotný poskytnúť.
Ak však takéto nepasterizované mlieko nezoženiete, potom môže byť aj pasterizované, no v rozumnom množstve, prípade v podobe kvasených jogurtov alebo kefírov.
Základom je to, aby vaše mlieko neobsahovalo spomínanú hormonálnu látku estrogén sulfát.
a
A čo rastlinné mlieka ? Mlieko sa dá vyrobiť z mandlí, maku, konope, ovsa, slnečnice, sóje, sezamu, … . Stačí rozmixovať vo vode a precediť cez husté sitko – máte zdravé čerstvé mlieko. Odporúčam aj na šľahačku. Ja obľubujem makové mlieko s medom je to vynikajúci nápoj a kupodivu biely ako mlieko :).
marie
A jak vyrobíte makové mléko?
Iva
Ten, kto nemá dostať rakovinu, tak ju nedostane ani z cigariet.