Za posledných 50 rokov bol cholesterol považovaný za hazard. Tuk v jedle s cholesterolom sa zvykli nazývať priam „najsmrteľnejšími“ potravinami, aké ste vôbec mohli konzumovať.
Aj v tejto oblasti však konečne nastáva zmena. Tradičné obmedzenia na cholesterol by mali byť odstránené z publikácií stravovacích doporučení. Veď už aj bolo načase, keďže 60 rokov intenzívneho výskumu neboli schopné preukázať koreláciu medzi vysokým cholesterolom a chorobami srdca.
Nielenže prírodný a nepoškodený cholesterol nespôsobuje ochorenia srdca, ide dokonca o jednu z najdôležitejších molekúl v ľudskom tele. Je nenahraditeľný pre tvorbu buniek, stresových a pohlavných hormónov, ako aj metabolizmus vitamínu D.
Cholesterol je tiež veľmi dôležitý pre činnosť mozgu pri formovaní spomienok.
Nízke hladiny HDL (cholesterolu s vysokou hustotou) sa spájajú so stratou pamäte, Alzheimerovou chorobou, môžu zvyšovať riziko depresie, mŕtvice, násilného správania a dokonca i samovrážd.
Nové stravovacie odporúčania zrejme odstránia limity na cholesterol
Návrh nových stravovacích odporúčaní vypracovaný Americkou poradnou skupinou hovorí, že „cholesterol nie je nutričná látka, ktorej nadmerná konzumácia spôsobuje obavy“.
Denník Washington Post získal od člena vyššie uvedenej poradnej skupiny informáciu, že táto formulácia neostane len v návrhu, ale dostane sa aj do finálneho dokumentu.
Medicínsky novinár Larry Husten k tomu dodáva:
„Navrhovaná zmena zohľadňuje posun v pohľade vedy na cholesterol, ku ktorému sa dospelo v posledných rokoch. Aj keď cholesterol nachádzajúci sa v krvi je stále považovaný za rizikový faktor, cholesterol konzumovaný v jedle hrá viac-menej nevýznamnú úlohu pre úroveň cholesterolu v krvi.“
Treba však pamätať na jednu vec. Ak prepražíte saturovaný tuk alebo cholesterol, vytvoríte tým veľmi nebezpečné substancie, ktoré s určitosťou zvýšia vaše riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Preto neberte tieto nové odporúčania ako povolenie na konzumáciu akéhokoľvek cholesterolu. Nezabúdajte na to, že trans-tuky sú pre vaše zdravie horšie ako cukor.
Niekdajšie odporúčania ohľadne tukov a cholesterolu nemali byť nikdy vydané
Steve Nissen, primár kardiovaskulárnej medicíny na Clevelandskej klinike potvrdil pre denník USA Today, že ide o správne rozhodnutie. Ako hovorí:
„Naše stravovacie odporúčania boli zlé. Boli zlé celé desaťročia. Nikdy sme nemali vydať smernice, že ľudia by mali konzumovať menej tukov.“
Nízkotučná diéta sa začala prudko šíriť od roku 1977 bez toho, aby pre ňu existovali vedecké podklady. A čo je ešte horšie, výrobcovia potravín nahradili tuk v ich výrobkoch veľkým objemom cukru.
Dr. Harcombová neudáva presné odporúčania, koľko tuku by sa malo konzumovať zo stravy. Skôr nabáda k tomu, aby sme jedli „reálne“ potraviny. Ďalej tvrdí:
„Čím menej spracovaných potravín skonzumujeme, tým viac hodnotných živín, zdravých tukov, bielkovín a sacharidov sa nášmu telu dostane. A zároveň, tým menej sa potom musíme zaoberať nejakými špeciálnymi odporúčaniami a či sú alebo nie sú založené na vedeckých základoch.“
Fruktóza ovplyvňuje vaše telo rovnako ako alkohol
Ošiaľ s nízkotučnými potravinami viedol k lavíne spracovaných potravín, ktoré sľubovali prínosy pre obvod vášho pasu a zdravé srdce. Nič však nie je ďalej od pravdy.
Keď sa odstránil tuk a pridal cukor, výsledkom bol dramatický nárast obezity, cukrovky, ochorení srdca a nealkoholických ochorení stukovatelej pečene. Ukázalo sa, že vaše telo spracováva fruktózu tým istým mechanizmom ako alkohol, vrátane rovnakých toxických efektov.
Na rozdiel od glukózy, ktorá môže byť spracovaná ktoroukoľvek bunkou v tele, fruktóza môže byť spracovaná iba pečeňou, pretože len tá disponuje mechanizmom na jej zužitkovanie.
V prípade, že konzumujete západnú stravu bohatú práve na fruktózu, poškodzujete si pečeň rovnako ako alkoholici.
Medzi najčastejšie dôsledky nadmerného množstva fruktózy patria:
- vysoký krvný tlak
- infarkt myokardu
- dyslipidémia
- pankreatída
- obezita
- pečeňová dysfunkcia
- inzulínová rezistencia
- návykovosť
Ako sa teda spavne stravovať?
Namiesto tradičných odporúčaní o obmedzovaní tukov a jedál s vysokým obsahom cholesterolu, po novom sa odporúča nasledovné:
1. Neužívať statíny. Robia viac zlého ako dobrého, sú drahé a majú za následok, že z relatívne zdravých ľudí spravia doživotných pacientov.
2. NMR Lipo profilový test. Namiesto klasických testov na LDL, HDL, celkový cholesterol a triglyceridy by ste si mali dať urobiť test na veľkosť molekúl LDL cholesterolu. Totižto, LDL cholesterol nie je vždy škodlivý. Môže byť buď škodlivý alebo neškodný, čo závisí práve od veľkosti jeho molekúl.
3. Skontrolujte si pomer HDL k celkovému cholesterolu. Tento pomer by mal byť ideálne 24%.
4. Zvýšte príjem HDL cholesterolu a znížte triglyceridy. Vysoké triglyceridy sú rizikom pre srdce. Kombinácia vysokých triglyceridov a nízkeho HDL je ešte horšia.
Ľudia s vysokým pomerom triglycerdov k HDL mali až 16 krát vyššie riziko infarktu ako ľudia s nízkym pomerom. Ideálne by mal byť tento pomer pod úrovňou 2. Zníženie triglyceridov je pomerne jednoduché: cvičte, vyhýbajte sa obilninám (vrátane pečiva) a cukru.
Extra tip
Téme prírodnej liečby vysokého cholesterolu a čisteniu zanesených ciev sa samostatne venujeme v elektronickej knihe, ktorú sme pred časom publikovali. Viac informácií o nej nájtede TU a o českej verzii e-knihy TU.
V knihe sa doziete veci ako napríklad to, aké sú príznaky upchatých ciev, aké sú všetky riziká liekov proti cholesterolu (statínov), čo robiť, ak vám lekár nechce dovoliť tieto lieky vysadiť, aká je pravda o nízkotučnej strave, čo je skutočná príčina upchávania ciev, ako cievy vyčistiť, ak už sú upchaté a množstvo ďalších užitočných informácií.
Jarda
Jsem rád, že i na vašich stránkách vítězí občas rozum nad hloupostí