Kašeľ sa po snehu neraz považuje hneď za druhý symbol zimy. Ak vás trápi časté kašľanie a tvorba hlienov, potom tento domáci liečivý recept vám určite príde vhod.
Výborné na ňom je aj to, že je vhodný tak pre dospelých, ako aj deti.
Náš recept je založený na mrkve, ktorá je veľmi bohatá na antioxidanty. Okrem samotného kašľa je vhodná aj pre tých, ktorí trpia napríklad cukrovkou alebo vysokým krvným tlakom.
Pri užívaní mrkvy vždy uprednostnite čerstvý mrkvový džús. To preto, lebo obsahuje oveľa viac prospešných látok v podobe vitamínov či enzýmov, ktoré sa pri krabicových džúsoch pasterizáciou ničia.
Čo všetko dokáže mrkva urobiť pre vaše zdravie?
Napríklad nasledovné veci:
- zvyšuje imunitu a zdravie srdcovo-cievného systému
- znižuje cholesterol
- chráni pred rakovinou
- čistí pokožku od akné (vďaka vysokému podielu vitamínov a minerálov)
- kostiam dodáva vápnik
- zlepšuje trávenie
- výborne detoxikuje
Teraz sa už ale poďme bližšie na náš recept proti kašľu a tvorbe hlienov.
Ingrediencie
Na výrobu sirupu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 0,5 kg mrkvy
- 3 až 4 polievkové lyžice medu
- Čistú vodu
Príprava
1. Mrkvu umyte, ošúpte a nakrájajte na kúsky.
2. Vložte ju do vody a varte až dovtedy, kým nezmäkne. Potom ju sceďte, no nevylejte vodu, v ktorej sa varila.
3. Popučte mrkvu na kašu buď ručne alebo v mixéri.
4. Po vychladnutí vody, v ktorej sa mrkva varila, do nej pridajte med a miešajte, až kým sa v nej med úplne nerozpustí.
5. Nakoniec do vody vložte mrkvové pyré, opäť dobre premiešajte a váš sirup na kašeľ a hlieny je hotový.
Pre uchovanie sirupu v čerstvom stave ho držte v chladničke.
Užívanie
Užívajte 3 až 4 polievkové lyžice sirupu denne. Už po jednom alebo dvoch dňoch by ste sa mali začať cítiť lepšie.
Ako je už v názve článku uvedené, tento staroveký recept vám pomôže uvoľniť uviaznuté hlieny z priedušiek či pľúc a odstrániť nepríjemný kašeľ.
Bebo
kolko vody vdaka
redakcia
Toľko, aby v hrnci vždy pokryla všetku mrkvu. Ak chcete mať sirup redší, môžete pridať aj trocha viac.
Tatiana Pekarova
Ked mam alergiu na mad môže byť aj cukor?
redakcia
Môžete. Avšak mnohé z aktívnych látok sa nachádzajú práve v mede, takže recept už nebude tak účinný.
Kathi
mám silnú alergiu na takmer všetky pele, takže med je pre mňa tiež zakázaný…na jednu stranu s vami súhlasím, že je v ňom kopa látok, o ktorých účinok som ja a mne podobní ochudobnení, ale na druhú stranu peľové zrniečka sú také drobné, že ani to najlepšie filtrovanie z medu neodstráni úplne všetky, a ked si predstavím, čo by jedno jediné so mnou urobilo… 🙁
inak – čerstvá mrkva nepomôže? Mrkvu milujem a som schopná jej na posedenie zjesť hoc aj kilo, ale mrkvovú šťavu „neznášam“ 😀
redakcia
Ako sme už uviedli v inom komentári, varením sa v mrkve stávajú niektoré jej zložky (beta karotén) pre telo lepšie vstrebateľné. Samozrejme, aj čersva mrkva je prospešná.
ivan
Mate to už niekto odskúšané či to funguje ?
Grada
Ano,minuly týždeň a je to fakt účinne, sama som prekvapená
lol
Krabicový džús nie je dobrý lebo je pasterizovaný (60-75 stupňov Celzia), ale „domácej mrkve“ varenie (100 stupňov Celzia) nevadí? LOL
redakcia
Toto nie je recept na imunitu alebo vitamín C, ale recept na kašeľ a hlieny. Mrkva obsahuje mnohé prospešné látky, ktorých vstrebateľnosť sa varením zvyšuje, napríklad beta karotén.
pasterizace
Taky jsem si to myslel, ale Wikipedie má uvedeno: Klasická pasterace obvykle vyžaduje ohřátí tekutiny na 60 – 75 °C a její udržování v rozmezí 30-120 minut. UHT-pasterace, je sterilací, při níž nepřežijí žádné bakterie, ani jejich spory. Teplota zahřátí na 135 °C, ovšem jen 1-2 sekundy. Používá se např. u mléka, DŽUSŮ, polévek atd.
Věra
Na konci receptu je „do vody vložte mrkvové pyré“…. do které vody a jaké pyré? Právě se jedno vyrobilo povařením a rozmixováním mrkve – a do tohohle mám dát ještě jedno pyré?? Nechápu to, díky za vysvětlení.
redakcia
Používa sa tá istá voda, v ktorej sa mrkva varila. Po dovarení ju nemusíte ani scediť, môžete priamo v tej vode mrkvu popučiť.
K
Aha, takze kdyz mam alergii na med tak mam smulu jo? Nemusim to zbytecne pit kdyz cukr snizuje ucinky :D?
kajky
Nikto to nemusi pit,ale môze,vsetko je na baze dobrovolnosti…nielen medom je zivy clovek o)
Katarina
Mozu pouzivat aj pacienty, ktory chodia na chemoterapiu?
redakcia
Obe zložky receptu sú bežné potraviny, takže nevidíme dôvod prečo nie. Ak si chcete byť však istá, poraďte sa so svojim lekárom.
Reni
kolko dni vydrzi ten sirup v chladnicke?kolko dni sa ma uzivat tento sirup?kym kasel neustupi,ci?
Pavol
Nie je jednoduhšie pochrúmať surovú mrkvu u TV miesto čipsov a dať si každé ráno do čaju (teplota pod 50C) med?
Blanka
môže ento sirup užívať aj 3mesačné bábätko?
redakcia
3 mesačné bábätko by okrem materského mlieka ešte nemalo konzumovať nič iné.
Mišo57
Dobrý večer,
asi som neurobil dobre keď som mrkvu pred varením ošúpal, lebo nebola pekná?
S pozdravom Mišo
Prosím o odpoveď.
redakcia
Mrkva sa môže šúpať. To nie je ako s jablkom, kde najviac vitamínov je v šupke.
Tatiana Súkopová
môže to fungovať…ibaže fajčiari POZOR !!! kombinácia fajčenie + betakarotén = rakovina pluc …známa to ec už dánvo…
Brano
Betacaroten má negativny vplyv na fajciarov len v syntetickej forme (teda doplnky) prirodny nie… Prave naopak…
Anka
Takže pomože to fajčiarom?
Beata
Vyskusala som vyborny liek na kasel a hlieny,uzivala som tyzden a pomohlo😎
Ján
Je to dobrý prírodný produkt.