Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Recept na chutnú kapustovú polievku, ktorá z vás vyplaví množstvo toxínov

13. februára 2024 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Recept na chutnú kapustovú polievku, ktorá z vás vyplaví množstvo toxínov

Nebojte sa, nejdem vás presviedčať, aby ste sa celý nasledujúci týždeň kŕmili kapustovou polievkou a ničím iným. Chcem vám len predstaviť recept na polievku, ktorú si vaša pečeň zamiluje!

Myslím si, že kapusta je veľmi nedocenená zelenina. Väčšina ľudí ani len netuší, aká je to skvelá potravina. Aby som podporila svoju liečbu, celú zimu má v mojom jedálničku pevné miesto.


Trpím chronickým ochorením pečene a momentálne sa ju snažím dostať znovu „do formy“, aby mi pomáhala očistiť moje telo od škodlivín, ktoré nás v tejto dobe doslova pohlcujú. Táto polievka je plná chutných potravín, ktoré sú pre správne fungovanie pečene veľmi prospešné.

Nie som práve z tých, ktoré by prevádzali nejakú hĺbkovú očistu. Pre mňa je dôležité denne podporovať prirodzenú detoxikáciu tela. Vnímam to ako podpornú terapiu pre samoliečiacu schopnosť pečene, obličiek a tráviaceho traktu.

Telo dokáže samo intuitívne zistiť, ako sa má vyliečiť. Ale keďže je naše životné prostredie príšerne znečistené, musíme ho správne „nakopnúť“.

Prečo je táto detoxikačná polievka taká úžasná?

Odpoveď je jednoduchá. Obsahuje mnohé výživné látky.

1. Kapusta

Kapusta je zelenina bohatá na síru, zvyšuje produkciu antioxidačných a detoxikačných enzýmov a stimuluje tiež produkciu glutatiónu, ktorý je potrebný pri čistení pečene.

Glutatión pomáha pečeni rozkladať toxíny a tie sa potom dajú z tela ľahšie vylúčiť. Má diuretické vlastnosti, čo tiež pomáha vášmu telu zbaviť sa prebytočných tekutín spolu s toxínmi.

2. Zeler

Výskum preukázal, že zlepšuje funkciu pečene, čo môže dlhodobo rozšíriť detoxikačné možnosti vášho tela. Tiež pomáha obnoviť HCl (kyselinu chlorovodíkovú) v žalúdku, ktorá je nevyhnutná pre tráviaci proces a vstrebávanie živín.

Má mierne diuretické vlastnosti, čo pomáha obličkám vylúčiť toxíny. Zmierňuje zápal v tele a pôsobí upokojujúco na nervový systém.

3. Cesnak

Podobne ako kapusta, tiež je bohatý na síru a tak podporuje proces detoxikácie pečene. Má povzbudivé účinky na imunitný systém a antibakteriálne vlastnosti.

4. Zázvor

Stimuluje tráviace kyseliny a sekréciu, čo napomáha tráviacemu traktu správne fungovať. Zlepšuje vstrebávanie a asimiláciu základných živín v tele.

Správne trávenie a jeho pravidelnosť sú pre proces detoxikácie nevyhnutné.


5. Koriander

Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú ochraňovať telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov.

Produkciou tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú pri rozklade potravy, podporuje aj správne trávenie. Preukázalo sa, že sa viaže na ťažké kovy, uvoľňuje ich z tkaniva a uľahčuje ich odstránenie z tela.

Jednoduchý recept na kapustovú polievku

Táto polievka si naozaj nevyžaduje dlhú prípravu. Skladá sa len z niekoľkých prísad: kapusta, zeler, kuracie mäso, vývar, cesnak, zázvor a soľ. Je možné do nej pridať aj trošku čerstvého koriandru. Objem vyjde na 2 až 3 porcie.

Už som ju robila aj s mletým hovädzím mäsom či hydinou. Môžete dať jednoducho čokoľvek, aj vajíčko uvarené natvrdo, bude to aj tak vynikajúce.

Môžete ju spraviť aj bez mäsa. Ja uprednostňujem nutrične bohatú stravu, najmä odvtedy, čo sa liečim. Avšak na to, aby ste si užili všetky plusy, ktoré vám ponúka táto polievka, nepotrebujete byť chronicky chorí.

Nezáleží na tom, kto ste – vaša pečeň a telo potrebujú trošku pomôcť s detoxikáciou, aby mohli správne fungovať! Jedlo používam ako liek vždy, keď je to možné.

Suroviny

Na túto detoxikačnú kapustovú polievku budete potrebovať tieto suroviny:

  • 1 lyžica kokosového oleja alebo ghee masla (alebo akéhokoľvek iného zdravého tuku)
  • 1/2 malej kapustnej hlavy, nakrájanej na tenko (asi 4 plné šálky)
  • 3 nasekané stonky zeleru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 prelisované strúčky cesnaku
  • 1/2 až 1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 2 a 1/2 šálky kvalitného vývaru (z kostí alebo zeleniny)
  • 1 šálka nadrobno nakrájaného kuracieho mäsa (alebo akéhokoľvek mäsa podľa vašej chuti)
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup

1. Tuk roztopte v hrnci na stredne vysokej teplote. Pridajte kapustu, zeler a soľ. Za častého miešania opekajte 3 až 4 minúty, kým zelenina nezačne mäknúť. Pridajte cesnak a zázvor a varte ešte minútu.

2. Pridajte do hrnca vývar a kuracie mäso a varte na miernom ohni, kým zelenina nebude mäkká podľa vašich predstáv.

3. Ozdobte čerstvým koriandrom a hneď podávajte. Uchovávajte v uzavretej sklenenej nádobe maximálne 2 dni.

Želáme vám dobrú chuť!





Súvisiace články:

  • 3 recepty na detoxikačné polievky pre potlačenie zápalov, prevenciu chorôb a chudnutie
  • Chorá pečeň sa stáva epidémiou. Aké sú príčiny a ako sa dá vyliečiť?
  • Návod Dr. Klinghardta na komplexnú detoxikáciu tela od toxínov, ťažkých kovov aj parazitov
  • 10 bežných vecí v domácnosti spôsobujúcich rakovinu, ktoré by ste mali ihneď prestať používať


        
  

Kategória: Strava Značky: detox, detoxikácia, kapusta, toxíny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Barbara

    Neviem, ale na stonky zeleru si nejako neviem zvyknúť! A načo ešte do toho varené vajcia, tak to mi už vobec nepasuje. Sú aj iné jedlá, ktoré čistia pečeň, ale hlavne najlepšie je: nežrať toľko, koľko nám roky predkladajú všelijakí „múdri“ experti na stravovanie! A tie reklamy a všelijaké televízne programy na varenie! Naši predkovia jedli 2 až 3-krát denne, nikto im nekázal, čo a ako majú jesť, oni jedli podľa toho, koľko mali práce, aby mali energiu ju vykonať a hlavne skromne to, čo si vypestovali sami doma! My s me z jedla (zrejme z nudy – nemáme čo robiť, už skoro všetko robí automatika, dokonca za nás už aj rozmýšľa umelá inteligencia), spravili národný šport! Hádam, ani jeden národ nežerie toľko (a toľko zbytočných vydumaných jedál, ako my!) Vychádzam z Rakúšanov, kde som dlhé roky opatrovala v domácom prostredí a tak som mala možnosť vidieť čo a ako jedia! Zo začiatku som nechápala, ba štvala ma tá „šetrnosť“, ale časom som to pochopila. A veru, oni ani toľko chorob tráviaceho traktu nemajú ako my, žijú neskutočne dlho a jedine, čo majú veľmi rozšírené, to je demencia, ale to zas má iné dovody! Takže najlepšie čistenie pečene je čistá voda a úplne jednoduché jedlá v malom množstve a nie nejaké vydumané trojchodové menu každý deň a k tomu ešte 4-5 krát jesť kadejaké nezdravé čipsy, a dipsy a gebuziny! Otras!

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Jediná prírodná látka, ktorú potrebujete pre lesklé, husté a zdravé vlasy
  • Ako podporiť tvorbu žalúdočnej kyseliny pre lepšie trávenie, ale aj na prevenciu rakoviny
  • Ako si vybrať perfektný melón? Skúsený farmár ponúka svojich 5 tipov

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.