V dávnych časoch bol zázvor využívaný pri liečbe mnohých ochorení od pokazeného žalúdka, chrípku až po reumatické ochorenia kĺbov.
Dnes výskumy ukazujú, že zázvor účinne pôsobí aj pri viacerých novodobých ochoreniach ako napríklad rakovina či vysoká hladina cholesterolu v krvi.
Zázvor sám o sebe má skvelé liečivé účinky. Ak ich však chcete ešte viac umocniť, môžete si z neho pripraviť fermentovaný nápoj, ktorý poznali už naše staré mamy.
Jediné, čo na výrobu fermentovaného zázvoru potrebujete je zopár základných vecí a trocha trpezlivosti.
Zázvor je zvyčajne vhodný pre všetkých, vrátane detí, ak im nevadí jeho štipľavá chuť. Vyhýbať by sa mu mali len tieto 4 skupiny ľudí, o ktorých sme písali v inom našom článku.
Ingrediencie
Budete potrebovať nasledovné:
- 2 litre vody
- 1 veľkú fľašu na zaváraniny (napríklad od uhoriek)
- 100 až 130 gramov cukru (6 až 8 polievkových lyžíc), najlepší je hnedý cukor z trstiny
- 1 koreň zázvoru zhruba 8 až 10 cm dlhý
- 1 až 2 dcl vodného kefíru (môže byť aj klasický z mlieka)
Postup prípravy
1. Nalejte vodu do veľkého hrnca a dajte ju zovrieť.
2. Po zovretí vody pridajte do nej postrúhaný zázvor, stíšte plyn, prekryte pokrievkou a nechajte povariť zhruba 3 minúty.
3. Po dovarení vypnite plyn, nasypte do hrnca cukor a zamiešajte, aby sa všetok rozpustil. Nápoj nechajte vychladnúť.
4. Následne po vychladnutí na izbovú až mierne letnú teplotu prelejte celý obsah hrnca do veľkého, dobre vysterilizovaného (umytého) skla od zaváranín.
5. Pridajte do toho kefír, zamiešajte a sklo uzavrite gázou alebo látkou, ktorú na hrdlo upevnite gumičkou, aby do toho neliezol hmyz.
6. Na teplom mieste nálev nechajte postáť zhruba 1 týždeň.
7. Po týždni obsah skla sceďte do fliaš – najlepšie sklenené, ale môžu byť aj plastové.
8. Fľaše uzavrite a nechajte ich uzavreté ďalších pár dní, aby sa v nich vytvoril oxid uhličitý, ktorý dodá nápoju iskru.
Užívanie
Nápoj užívajte tak často, ako len chcete.
Pre prevenciu rôznych ochorení stačí vypiť 1 pohár nápoja denne, prípadne každý druhý deň.
V prípade nejakej choroby, ako sú artritída, vysoký cholesterol či chrípka alebo nachladnutie môžete zvýšiť dávku na 2 až 3 poháre denne.
Ilona
Dobrý den,jsem z Česka a nevím co je vodní kefír,předem děkuji za odpověď.
redakcia
Kromě tradičního mléčného kefíru, pak existuje i vodní kefír. V něm tvoří kvasnou kulturu kefírové krystaly a živnou půdu voda obohacená ovocnými cukry (typické je použití přírodně sušených nesířených ovocných plodů).
TONJA
VELMI DOBRY JE TEN ZAZVOROVY KEFIR – HOTOVA DELIKATESA.
DAKUJEM.
VELA STASTIA!
Zlata
Tolko cukru na reumu by som neužívala. Takže neviem kde ste prišli na túto dobrú radu, že cukor je fajn na reumu. Cukor pre naše telo je jed.
redakcia
Cukor nie je jed. Cukor je jeden z troch základných makronutrientov. Dôležitá je miera všetkého, nie látka ako taká.
Marta
Možem vediet kde kupim vodný kefir, nemam ani tušenia čo to je. A z predchádzajucej odpovede som sa teda toho vela nedozvedela.
redakcia
Dajte si do Google vyhľadať „vodny kefir kupit“
Peter Dolog
Poprosím, dajte mi vedieť, kde môžem kúpiť vodný kefír. Vďaka… Peter.
redakcia
viď odpoveď vyššie