Úlohou štátnych kontrolných úradov je chrániť verejnosť, no nie vždy tomu tak aj je. Buďte preto pri kupovaní potravín obozretní!
Od dnes radšej pozorne čítanie zloženie výrobkov na obaloch. Totižto, mnohé obľúbené potraviny obsahujú síce schválené zložky, no tie aj tak môžu byť pre vaše zdravie nebezpečné.
Tu je 9 potravín a ich zložky, ktorým sa nabudúce pre istotu vyhnite:
1. BVO v citrusových limonádach
BVO je skratka pre anglický názov Brominated vegetable oil (bromovaný rastlinný olej).
Ide o potravinovú prísadu, ktorá sa využíva na to, aby sa citrusové chute v nápojoch nerozložili. Dnes je používanie tejto prísady za istých podmienok povolené.
Problém však je, že mnohé štúdie ukázali, ako sa bróm dokáže v tele postupne akumulovať a neskôr spôsobovať výpadky pamäte, kožné problémy či ochorenia nervovej sústavy.
2. Oxid titaničitý v nízkotučnom mlieku a množstve ďalších potravín i liekov
Oxid titaničitý je tá istá látka, ktorá sa používa na to, aby boli farby, plasty a iné chemikálie biele.
Je preto často pridávaný aj do nízkotučného mlieka a neuniknú mu dokonca ani mnohé lieky či vitamínové preparáty predávané v lekárňach.
Normálne je odtučnené mlieko modrastej farby, čo nie je príliš lákavé. Preto sa do neho zvykne pridávať oxid titaničitý, aby bolo znova biele. Navyše nie je ani uvedený ani na obale, lebo sa považuje nie za ingredienciu, ale za látku používanú pri výrobe.
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IRAC) považuje oxid titaničitý za možný karcinogén.
3. Húsenice a chrobáky v zaváraných šampiňónoch
Zavárané potraviny často obsahujú chrobáky a húsenice, pretože v továrni počas výroby sa nedá garantovať, že všetky cudzorodé organizmy budú očistené. Je preto vysoká pravdepodobnosť, že chrobáky a húsenice sa spracujú a uvaria spolu s potravinou.
Napríklad, americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) povoľuje až 100 húseníc na 100 gramov šampiňónov z plechovky.
Ak sa tomuto chcete vyhnúť, radšej nejedzte zavárané potraviny z obchodu a zvlášť huby z plechovky.
4. Lanolín v žuvačkách
Lanolín je vosk z vlny. Ide o substanciu, ktorú produkujú niektoré zvieratá, napríklad ovce, a do potravín sa používa ako zmäkčovadlo.
Zvyčajne tvorí súčasť základu žuvačiek.
Okrem toho sa používa aj v kozmetike, výrobkoch starostlivosti o pokožku a vo vlasovej kozmetike. Lanolín má na ľudské telo nežiadúce účinky.
5. Drevná buničina v plátkových syroch
Celulóza, nazývaná aj drevná buničina sa pridáva do spracovaných syrov preto, aby zabránila ich lepeniu sa na seba. Na obale sa často označuje ako „pridaná vláknina“.
Celulóza je schválená prídavná látka do potravín, jej povolený obsah je do 4%.
Ak však chcete radšej konzumovať skutočnú vlákninu a nie drevnú hmotu, tak si zvoľte také potraviny, ktoré ju neobsahujú.
6. Umelé sladidlá
Najznámejšie umelé sladidlo je aspartám a nachádza sa v obrovskom množstve potravín – od žuvačiek, sladených limonád až po lieky a vitamínové doplnky.
V odbornej literatúre sa konzumácia aspartámu spája s mnohými ochoreniami:
- nádory na mozgu
- cukrovka
- skleróza multiplex
- Parkinsonová a Alzheimerová choroba
- fibromyalgia
- chronická únava
Môže tiež spôsobovať depresie, záchvaty úzkosti, bolesti hlavy, nevoľnosti, mentálne zmätenie, migrény či kŕče.
Nájdete ho najčastejšie v potravinách „bez cukru“ ako sú diétne limonády, želatína, dezerty, žuvačky, ovocné džúsy, pudingy a mnohé ďalšie potraviny.
7. Vysokofruktózový sirup
Vysokofruktózový sirup sa nachádza v takmer všetkých spracovaných potravinách, hlavne tých lacných, pretože je lacnejší než cukor a tak ho namiesto neho používajú mnohí výrobcovia.
Dáva sa aj do pečiva, cukroviniek, dochucovaných jogurtov, šalátových dresingov, potravín v plechovkách, cereálií a mnohých iných.
Vysokofruktózový sirup prispieva k priberaniu, zvyšuje zlý LDL cholesterol, poškodzuje tkanivá a má toxický účinok na pečeň. Prispieva tiež ku vzniku cukrovky.
8. Trans tuky
Trans tuky sa napriek svojej vysokej škodlivosti stále pridávajú do mnohých potravín, aby predĺžili ich dobu spotreby.
Nájdete ich prevažne v margarínoch, zemiakových lupienkoch, sušienkach, keksoch, pečive a potravinách rýchleho občerstvenia.
Mnohé štúdie ukázali, že trans tuky zvyšujú hladinu zlého LDL cholesterolu a znižujú hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Zvyšujú tiež riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice, zápalov, cukrovky a ďalších zdravotných problémov.
V Európe sú potraviny presahujúce 2% obsah trans tukov zakázané. Avšak aj častá konzumácia potravín s nižším obsahom týchto tukov môže vážne poškodiť vaše zdravie.
9. Bežné potravinárske farbivá
Štúdie ukázali, že umelé farbivá v malinovkách, ovocných džúsoch a šalátových dresingoch dokážu znížiť IQ u detí a tiež im spôsobiť problémy so zlým správaním.
Modrá farba (E133) je v mnohých krajinách už zakázaná – napríklad v Nórsku, Fínsku a Francúzsku. Stále sa však vyskytuje v mnohých cukríkoch, cereáliách a nápojoch. Môže spôsobovať poškodenia chromozómov.
Červená farba (E124) spôsobuje rakovinu štítnej žľazy a chromozomálne poškodenia. Nájdete ju napríklad v koktejloch, vylúhovaných čerešniach, ktoré sa dávajú na koláče a dezerty, zmrzlinách a ďalších potravinách.
Žltá farba (E110) zvyšuje riziko obličkových nádorov. Môže sa nachádzať v niektorých druhoch syrov, makarónoch, limonádach, cukríkoch a iných výrobkoch.
Záver
Dávajte si pozor na to, čo jete a vyvarujte sa zložkám potravín uvedených v tomto článku vždy, keď je to možné. Nezabudnite si pozerať zloženie potravín na ich obale.
Ak tam nájdete jednu alebo viac spomínaných vecí, radšej takýto produkt vráťte späť do regálu a namiesto neho si zvoľte zdravšiu alternatívu bez škodlivých ingrediencií.
stano
všetko nieje pravda čo sa piše
stano
všetko nie je pravda čo sa piše
Valentína
Je pravda, že nie všetko, čo je napísané je písmo svaté, ale vela vecí pravdivých je.
A ktoré? To si musíš zistiť sám.
Anna
Praveze je toho zleho omnoho viac a ak to nesledujete….. tak dobru chut a stastne cesty k lekarovi….
MVDr Zuzana Palkovičová
Podľa tohoto by sme nemohli nič konzumovať a nie len my, ale celý svet, lebo tieto prísady sú všade. Dok§žte mi, ako sa do šampiňonov dostanú húsenice!!!!!. Tie sa predsa pestujú v uzavretých priestoroch. Samozrejme, že rastú aj v hojnom množstve v prírode. Ja som pracovala na takom mieste, kde za kanceláriou za družstvom rástlo obrovské množstvo šampiňonov. Či boli veľké, alebo malé, nikdy v nich neboli húsenice. Chodila son ich zbierať a zavárala som ich a nikdy som také niečo nespozorovala, ale ani žiadny hmyz, podobný. Treba si rozmyslieť, čo píšem a nie toľko blbostí ako vy v skoro každom článku!
Sú technologické postupy výroby a žiaľ aj také veci ako píšete sú v potravinách, ale vždy v prípustných normách a je to pod kontrolou, aspoň by malo byť! Manžel mal cukrovku, používal steviu aj v tabletkách, aj na pečenie, len si treba vedieť vybrať. Ale tu len o cyklamátoch píšete, stéviu ako náhradu, možno menej škodlivú nespomeniete. Poprosila by som Vás, aby Ste mi poslali aspoň jednu konzervu šampiňonov s húsenicami, poznala by som to, lebo som pracovala ako parazitológ a mikrobiolog celý život v hygienickej službe a nikdy som od nikoho nedostala takúto sťažnosť k vyšetreniu, zdravím Palkovičová, Nitra.
Blanka Chrostková
S paní doktorkou Palkovičovou plně souhlasím.Mnohé n ávody a člámnky zde uzváděné si hodně protiřečí. Nezapomínejme, že co jednomu pomůže, druhému může přímo uškodit.Některé léky neumožňují jíst různé zeleniny a citrusové plody. Většina jahod a borůvek, banánů , ale i další zweleniny a ovoce pocházejí z daleké ciziny, jsou stříkány chemickými postřiky. Musíme sew řídit zdravým rozumem a tím, co snášíme b ez problémů s trávením.
redakcia
Na kontraindikácie liekov je potrebné sa pýtať lekárov, nie naopak, že podporovatelia prírodných vecí by mali upozorňovať na neznášanlivosť liekov.
Prírodné veci nemajú kontraindikácie. To iba chemické lieky.
Jarda
Pokud k některým lékům nemohu jíst ovoce či zeleninu, jistě vynechám léky. Ty nikdo z nás nemusí. Ale vše záleží na člověku. Někdo užívá i rtuť, když mu ji lékař předepíše, či doporučí.
fero
Dobrý deň p. Dr. sčasti sa dá s Vašim príspevkom súhlasiť, ale.. Autor tam pri húseniciach spomína prípad v USA, zrejme konkrétny, takže pravdepodobne na to má nejaký podklad. Čo sa týka článkov, je tu veľa negativizmu a málokedy overené riešenie. Veľa krát sa človek pousmeje, čo všetko sa tu ne-dozvie:) Lenže Vy uvádzate, že na všetko je kontrola – aspoň by mala byť – ja sa pýtam, čo ak nie je?Za peniaze sa dá veľa vecí obísť. A zároveň, kde je dôkaz o tom, že používané technologické postupy a vylepšenia sú z DLHODOBÉHO hľadiska neškodné, nie že pri max povolenom množstve ale pri minimálnom.Dlhodobé myslím 20 a viac rokov výskumu. Prečo sú tu epidémie rakovín, diabetu..prečo zomierajú väčšinou stále mladší a mladší, prečo je v školskej triede 90% detí alergických, keď 20 rokov dozadu ste na celej škole stretla max 5 detí so sennou nádchou?prečo pomaly každý druhý človek má diabetes?To sú podstatné témy, a nie to, či sa v konzerve so šampiňónmi nachádzajú červy alebo nie..to je jedno..najhoršia zložka tej veci je aj tak ocot kvasný liehový a nie červíky, to je bielkovina:) moja mama má diabetes 2.radu, dlhodobo mala cukor 12-16 jednotiek, teraz má cukor 4-5 a aj lekárka si všimla zmenu. Nerobila absolútne nič, čo sa týka zmeny stravy alebo zvýšeného pohybu. Po 6 mesiacoch, sa jej Dr. spýtala ako je to možné. Pomohol jej plazmový generátor a presné frekvencie ktoré likvidujú herpetické vírusy. O tom sa tu napr. nedočítate. Čo je chyba a škoda. Ostávam s pozdravom. Rajecký, Zvolen
Bubo
Pani doktorka, tiež si dovolím reagovať na Váš príspevok. Myslím, že úmysel článku nie je zlý, snaží sa poukázať na to, čím sa stravujeme, čo má dôležitú, ak nie zásadnú spojitosť s naším zdravím. Akurát však príklad konzervy s červivými hubami by som bral za ten najmenej problematický, keďže červy sú tam, kde nie sú chemikálie a červy samé o sebe nie sú škodlivé. Aj keď to, samozrejme, nie je nič príjemné pre apetít. Avšak hovorí sa, že hmyz je potravinou budúcnosti. Uvidíme, možno raz budú konzervy so zaváranými červami bez šampiňónov bežne dostať v potravinách 🙂
Viac ma však zaujíma, prečo sú v rôznych potravinách, liekoch, výživových doplnkoch prídavné látky, preukázateľne škodlivé zdraviu? Mnohokrát aj v produktoch určených pre deti! Z toho vyplývajú ďalšie otázky, na ktoré sa pýta pán Fero nižšie – alergie, diabetes, rakovina a pod. Koho to netrápi, nech potom behá k doktorom…
Terezia
To aby človek už ani vôbec nič nejedol všade je niečo škodlivé asi nám nič iné nezostáva len jesť trávičku , len či ešte aj tá nebude niečím postriekaná ….
Valentína
🙂 hej, môžeš rátať s tým, že asi bude.
Ale pasť sa ísť nemusíme, stačí sa len začať zaujímať o veci (životný štýl)
Vyzerá to tak, že už kulminuje čas, kedy by uz mal človek za seba, svoje zdravie prevziať zodpovednosť.
recepty
Fakt je ten, že keby sme nejedli to čo je nezdravé moc zdravého a chutného by asi nezostávalo. Ale aj tak
u každého je vždy priestor na to aby aspoň tie maximálne nezdravé troška obmedzil. Aj to má svoj význam!
Ďakujem za nové informácie!
petpo
problemom, je ze tieto E cka sa pridavaju aj do liekov a vyzivovych doplnkov a zlozenie tych si ludia kontroluju menej ako pri potravinach. Takze sme zahlcovani skodlivymi E-ckami zo vsetkych stran a ukontrolovat to nie je az take jednoduche. Vyrobca vam povie, vsak je to len v malom mnozstve. To je mozno pravda ale problem je v kumulacii, male mnozstvo vo vela produktoch uz moze znamenat velky problem.
Valentína
ˇ Ze v potravinách je všelijake´svinstvo som vedela, ale že v syre aj drevná buničina, to ma prekvapilo.
Čo všetko už tí ľudia nevymyslia, aby zarobili.
A chudák spotrbiteľ, ktory o tom nevie s nimi hrá hru s jednou guľkou v pištoli.
Lubos
„veda a technika“ v oblasti klamania zakaznikov napreduje, staci si len najst niektore technologicke postupy „vyroby“ potravin a budete zasnut.
Taky vanilinovy cukor, nevyhnutny pre gazdinky a ich pecenie „dobrot“.
Neobsahuje ani stopy po vanilke okrem obrazku na obale.
Vyraba sa totiz z drevneho dechtu, nieco oko odpad zo susenia dreva napr. pri vyrobe dreveneho uhlia na grilovanie.
Dobru chut!
Jozeft
Platí zásada „všetkého z mierou“ vtedy si ľudský organizmus na báze fungujúceho imunitného systému
s toxickými účinkami potravín poradí………..ako podpornú terapiu odporúčam apiterapeutické doplnky…
Gloria
Lanolín je výborná vec na pleť, nemala som lepší krém na ruky na popraskanú kožu v zime ako krém s lanolínom. Čo sa týka žuvačiek, asi v nich budu i horšie veci než lanolín. A chrobáky a húsenice by som sice dobrovolne nekonzumovala, ale varené nášmu telu asi meublížia na rozdiel od spústy chemikálií všade okolo nás. Zvláštny výber.