
Chlieb patrí bez pochýb medzi najobľúbenejšie potraviny u väčšiny ľudí.
Patríte medzi tých, ktorí si život bez neho neviete predstaviť? Zároveň by ste však o pečive mali vedieť, že to s ním netreba preháňať, pretože môže mať na vaše zdravie nepriaznivý vplyv.
Prečo je dnešný chlieb problematický
Problém dnešného pečiva je, že na rozdiel od minulosti obsahuje príliš veľa droždia (aj 4%) na rozdiel od minulosti, keď sa na jeho prípravu používal prírodný kvások.
Výsledkom tak býva pečivo, ktoré môže nášmu telu spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti. Viac o problematike droždia verzus kvásku sa dočítate v tomto článku.
Nehovoríme, že by ste chlieb nemali jesť vôbec, no lepšie je zvoliť si zdravšie alternatívy.
Jednou z nich je už spomínaný chlieb vyrobený za pomoci prírodného kvásku. Druhou možnosťou je pripraviť si chlieb, ktorý neobsahuje pšenicu a tým pádom ani žiaden lepok a škodlivú kyselinu fytovú.
Problém súčasnej pšenice je navyše to, že na jej ošetrenie sa používa vyše 60 rôznych chemikálií, od bielidiel počnúc až pri konzervačných látkach končiac.
V dnešnom článku vám prezradíme recept na úžasný chlieb bez múky. Obsahuje iba samé prírodné suroviny a je bohatý na vitamíny skupiny B, vlákninu aj bielkoviny.
Navyše je pomerne lacný a jednoduchý na prípravu!
Recept na chlieb bez pšeničnej múky
Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 4 vajíčka
- 90 gramov sezamových semienok
- 90 gramov slnečnicových semienok
- 90 gramov vlašských orechov
- 90 gramov tekvicových semienok
- 90 gramov lanových semienok
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 ml vody
- štipka soli
Postup prípravy
Postupujte podľa tohto návodu:
1. Najprv vyšľahajte vaječné bielka so soľou.
2. Potom do toho pridajte prášok do pečiva s vodou a znova všetko dobre premiešajte.
3. Následne do zmesi pridajte všetky semienka, ktoré by mali byť predtým pomleté alebo rozdrvené na prášok (respektíve múku zo semien).
4. Znova všetko dobre zamiešajte, prelejte do formy na pečenie a vložte do rúry.
5. V rúre ho pečte približne 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
A to je všetko. Po dopečení vyberte chlieb z rúry, nechajte vyhladnúť a môžete jesť.
Dobrú chuť a veľa zdravia!
Záver
Konzistencia tohto chleba je iná než u klasického a jeho výroba sa tiež nie vždy vydarí.
Preto, ak sa vám ho na nepodarí upiecť na prvýkrát, môžete podľa vlastných predstáv a skúseností s pečením modifikovať recept tak, aby lepšie zodpovedal vašim predstavám.
Pavel
Pozdravujem, čo žltka z vajičok, tie vyhodiť ?
ďakujem
redakcia
Keď chcete, môžete použiť, ak nie, tak zúžitkovať na niečo iné, prípadne vyhodiť.
veronika
dakujem pekne
Ena
Super recept, len píšete 4 vajíčka, ale dalej uvádzate len bielky.
Milan
ano vajíčka, protože 99,999999999% lidí bude mít doma vejce a ne jenom samotné bílky, že ano…
Martin
Vegánsky recept na podobný chlieb by sa nenašiel?
Dana Šlachtova
doležité pre pečenie chleba je, či sa dáva do studenej alebo predhriatej rury, to mi tu chýba…
redakcia
do predhriatej
irena unger
zo zltiek si urobte masku na vlasy
Mária
alebo domácu majonézu
Eliška
Určitě recept vyzkouším.
Ivana
čo môžem pouziť keď nemám vlašské orechy?
Eva
Dajte predsa ine orechy, Mandle, kupte si zmes a pomelte ju
Emília
dobrý deň, tak som chlebík upiekla presne podľa receptu, ale vobec nevyzerá tak ako na obrázku, a chuťove nic moc, niečo mu chýba
redakcia
obrázok môže byť niekedy len ilustračný
Otrh
Zaujímavý recept, ale chlebom by som to rozhodne nenazval. Chlieb ako základná potravina musí byť z akejkoľvek obilniny, pretože sacharidy majú byť základ stravy. Toto je semiačkovo-orechová čiže tuková bomba. Ak si to niekto ešte natrie maslom tak ajajaaaj. Mimochodom, tento recept by bol zaujímavý aj bez zbytočného a nezmyselného démonizovania pšeničnej múky 😉
Eliška
som skusala no cim sa da pomliet na muku? mne to ostalo zrnieckove …
redakcia
nemusí to byť úplne hladké ako múka
Monika
Chcela by som vedieť nutričné hodnoty. Ďakujem
Alena
Vobec sa nepodaril. Vyzeralo to ako upecene krmivo pre sliepky.😢
Anna
Vazeny z týchto surovin chlieb neupeciete to vam pisem zo skusenosti som pekarka viac ako 40 rokov ale chlebik upiect bez muky som este nepocula .Muka psenicna alebo razna je potrebna na dobry chlieb a uz by ste mali prestat s klamlivými reklamami ze chlieb nie je zdraviu prospesny.vsetko s mierou a co si telo pyta to mu treba dat.tak ako mast bravcova bola zla a olej dobry teraz je to pravy opak,aj z chlebom to bude tak,casom pride na moje slova.
Anna
Mate pravdu,dnes som piekla tentto chlieb a je o nicom.Je velmi hutny a nieco v nom je horke asi niektore semienka.Zla reklama uz ho nikdy neupeciem skoda penazi za semena.
Milan
jaká reklama, kde v tom článku vidíte reklamu a na co?,?,? Na základní suroviny, nenechte se vysmát?!
Pane bože ty to vidíš….
Jana
Dobrý den,zajímalo by mě,jestli má být forma vymazaná nebo se těsto dává do suché formy?? Nebo se snad má forma nahřát? Děkuji za odpověď. Jana
Andy
Nemali by ste davat ilustracne obrazky. Ja tiez mam stranku kde davam svoje recepty, no vsetko upeciem , uvarim a nafotim. Je to v tomto pripade klamlive. Chlieb som upiekla, no vyzera to uplne inak ani chutovo nic moc a je tam malo vody je to velmi tuhe. Viac mi chutil lanovy chlebik ktory peciem. Treba ho vylepsit urcite.
Maria
Prosím píšete ze ste piekli lanový chlebík, tento že je nič moc. Viete napísať recept. Som celiaticka ak tam nedávajte múku tab si som vyskúšala ten Váš. Diky
klaudia
Toto je fantasticka nahrada za chlieb su ludia ktori muku nemozu.Jedla som ho je vyborny prave teraz peciem 2.Ano ako sa povie tukova bomba,ale ked si namiesto 2-3 krajcov chleba date iba jeden takyto nic sa nestane a co rohliky a vsetko pecivo z bielej muky to nie su bomby
Milan
Prášok do pečiva je zdravý ? Radšej by som dal sodu bikarbonu.Inak skúste chlieb z vlastnej pomletej múky,chová sa trochu inak ako čistená biela z obchodu,ale je chutovo neporovnatelná.
Erika
Našla som na jutube semiačkový chlieb. Používajú sa nasekané orechy, semiačka ľanové a tekvicové, chia, psýlium alebo jablčná vláknina. Potom 1-2 lyžice oleja a voda toľko aby sa to spojilo. Musí sa nechať odstáť niekoľko hodín a pečie sa v chlebíkovej forme na pečiacom papieri. Je výborný.