Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Absolútny hit: Chlieb bez múky – musíte ho vyskúšať! (recept priložený)

11. marca 2021 autor: redakcia 29 komentárov

     401  
  

Absolútny hit: Chlieb bez múky – musíte ho vyskúšať! (recept priložený)
Poznámka: Obrázok je len ilustračný.

Chlieb patrí bez pochýb medzi najobľúbenejšie potraviny u väčšiny ľudí.

Patríte medzi tých, ktorí si život bez neho neviete predstaviť? Zároveň by ste však o pečive mali vedieť, že to s ním netreba preháňať, pretože môže mať na vaše zdravie nepriaznivý vplyv.

Prečo je dnešný chlieb problematický

Problém dnešného pečiva je, že na rozdiel od minulosti obsahuje príliš veľa droždia (aj 4%) na rozdiel od minulosti, keď sa na jeho prípravu používal prírodný kvások.


Výsledkom tak býva pečivo, ktoré môže nášmu telu spôsobovať viaceré zdravotné ťažkosti. Viac o problematike droždia verzus kvásku sa dočítate v tomto článku.

Nehovoríme, že by ste chlieb nemali jesť vôbec, no lepšie je zvoliť si zdravšie alternatívy.

Jednou z nich je už spomínaný chlieb vyrobený za pomoci prírodného kvásku. Druhou možnosťou je pripraviť si chlieb, ktorý neobsahuje pšenicu a tým pádom ani žiaden lepok a škodlivú kyselinu fytovú.

Problém súčasnej pšenice je navyše to, že na jej ošetrenie sa používa vyše 60 rôznych chemikálií, od bielidiel počnúc až pri konzervačných látkach končiac.

V dnešnom článku vám prezradíme recept na úžasný chlieb bez múky. Obsahuje iba samé prírodné suroviny a je bohatý na vitamíny skupiny B, vlákninu aj bielkoviny.

Navyše je pomerne lacný a jednoduchý na prípravu!

Recept na chlieb bez pšeničnej múky

Na jeho prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 vajíčka
  • 90 gramov sezamových semienok
  • 90 gramov slnečnicových semienok
  • 90 gramov vlašských orechov
  • 90 gramov tekvicových semienok
  • 90 gramov lanových semienok
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • štipka soli

Postup prípravy

Postupujte podľa tohto návodu:


1. Najprv vyšľahajte vaječné bielka so soľou.

2. Potom do toho pridajte prášok do pečiva s vodou a znova všetko dobre premiešajte.

3. Následne do zmesi pridajte všetky semienka, ktoré by mali byť predtým pomleté alebo rozdrvené na prášok (respektíve múku zo semien).

4. Znova všetko dobre zamiešajte, prelejte do formy na pečenie a vložte do rúry.

5. V rúre ho pečte približne 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

A to je všetko. Po dopečení vyberte chlieb z rúry, nechajte vyhladnúť a môžete jesť.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

Záver

Konzistencia tohto chleba je iná než u klasického a jeho výroba sa tiež nie vždy vydarí.

Preto, ak sa vám ho na nepodarí upiecť na prvýkrát, môžete podľa vlastných predstáv a skúseností s pečením modifikovať recept tak, aby lepšie zodpovedal vašim predstavám.





Súvisiace články:

  • Stiahnite a vyformujte si brucho s týmito 5 stoličkovými cvikmi
  • Onkológovia varujú - Prestaňte jesť týchto 8 potravín, čo spôsobujú rakovinu!
  • 6 zásad stravy, ktoré potrebuje poznať a dodržiavať každý onkologický pacient
  • Týchto 7 potravín zabíja chuť na intímny život. Vyhnite sa im!


     401  
  

Kategória: Strava Značky: lepok

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Pavel

    Pozdravujem, čo žltka z vajičok, tie vyhodiť ?
    ďakujem

    Odpovedať
    • redakcia

      Keď chcete, môžete použiť, ak nie, tak zúžitkovať na niečo iné, prípadne vyhodiť.

      Odpovedať
      • veronika

        dakujem pekne

        Odpovedať
  2. Ena

    Super recept, len píšete 4 vajíčka, ale dalej uvádzate len bielky.

    Odpovedať
    • Milan

      ano vajíčka, protože 99,999999999% lidí bude mít doma vejce a ne jenom samotné bílky, že ano…

      Odpovedať
  3. Martin

    Vegánsky recept na podobný chlieb by sa nenašiel?

    Odpovedať
  4. Dana Šlachtova

    doležité pre pečenie chleba je, či sa dáva do studenej alebo predhriatej rury, to mi tu chýba…

    Odpovedať
    • redakcia

      do predhriatej

      Odpovedať
  5. irena unger

    zo zltiek si urobte masku na vlasy

    Odpovedať
    • Mária

      alebo domácu majonézu

      Odpovedať
  6. Eliška

    Určitě recept vyzkouším.

    Odpovedať
  7. Ivana

    čo môžem pouziť keď nemám vlašské orechy?

    Odpovedať
    • Eva

      Dajte predsa ine orechy, Mandle, kupte si zmes a pomelte ju

      Odpovedať
  8. Emília

    dobrý deň, tak som chlebík upiekla presne podľa receptu, ale vobec nevyzerá tak ako na obrázku, a chuťove nic moc, niečo mu chýba

    Odpovedať
    • redakcia

      obrázok môže byť niekedy len ilustračný

      Odpovedať
  9. Otrh

    Zaujímavý recept, ale chlebom by som to rozhodne nenazval. Chlieb ako základná potravina musí byť z akejkoľvek obilniny, pretože sacharidy majú byť základ stravy. Toto je semiačkovo-orechová čiže tuková bomba. Ak si to niekto ešte natrie maslom tak ajajaaaj. Mimochodom, tento recept by bol zaujímavý aj bez zbytočného a nezmyselného démonizovania pšeničnej múky 😉

    Odpovedať
  10. Eliška

    som skusala no cim sa da pomliet na muku? mne to ostalo zrnieckove …

    Odpovedať
    • redakcia

      nemusí to byť úplne hladké ako múka

      Odpovedať
  11. Monika

    Chcela by som vedieť nutričné hodnoty. Ďakujem

    Odpovedať
  12. Alena

    Vobec sa nepodaril. Vyzeralo to ako upecene krmivo pre sliepky.😢

    Odpovedať
  13. Anna

    Vazeny z týchto surovin chlieb neupeciete to vam pisem zo skusenosti som pekarka viac ako 40 rokov ale chlebik upiect bez muky som este nepocula .Muka psenicna alebo razna je potrebna na dobry chlieb a uz by ste mali prestat s klamlivými reklamami ze chlieb nie je zdraviu prospesny.vsetko s mierou a co si telo pyta to mu treba dat.tak ako mast bravcova bola zla a olej dobry teraz je to pravy opak,aj z chlebom to bude tak,casom pride na moje slova.

    Odpovedať
    • Anna

      Mate pravdu,dnes som piekla tentto chlieb a je o nicom.Je velmi hutny a nieco v nom je horke asi niektore semienka.Zla reklama uz ho nikdy neupeciem skoda penazi za semena.

      Odpovedať
      • Milan

        jaká reklama, kde v tom článku vidíte reklamu a na co?,?,? Na základní suroviny, nenechte se vysmát?!
        Pane bože ty to vidíš….

        Odpovedať
  14. Jana

    Dobrý den,zajímalo by mě,jestli má být forma vymazaná nebo se těsto dává do suché formy?? Nebo se snad má forma nahřát? Děkuji za odpověď. Jana

    Odpovedať
  15. Andy

    Nemali by ste davat ilustracne obrazky. Ja tiez mam stranku kde davam svoje recepty, no vsetko upeciem , uvarim a nafotim. Je to v tomto pripade klamlive. Chlieb som upiekla, no vyzera to uplne inak ani chutovo nic moc a je tam malo vody je to velmi tuhe. Viac mi chutil lanovy chlebik ktory peciem. Treba ho vylepsit urcite.

    Odpovedať
    • Maria

      Prosím píšete ze ste piekli lanový chlebík, tento že je nič moc. Viete napísať recept. Som celiaticka ak tam nedávajte múku tab si som vyskúšala ten Váš. Diky

      Odpovedať
  16. klaudia

    Toto je fantasticka nahrada za chlieb su ludia ktori muku nemozu.Jedla som ho je vyborny prave teraz peciem 2.Ano ako sa povie tukova bomba,ale ked si namiesto 2-3 krajcov chleba date iba jeden takyto nic sa nestane a co rohliky a vsetko pecivo z bielej muky to nie su bomby

    Odpovedať
  17. Milan

    Prášok do pečiva je zdravý ? Radšej by som dal sodu bikarbonu.Inak skúste chlieb z vlastnej pomletej múky,chová sa trochu inak ako čistená biela z obchodu,ale je chutovo neporovnatelná.

    Odpovedať
  18. Erika

    Našla som na jutube semiačkový chlieb. Používajú sa nasekané orechy, semiačka ľanové a tekvicové, chia, psýlium alebo jablčná vláknina. Potom 1-2 lyžice oleja a voda toľko aby sa to spojilo. Musí sa nechať odstáť niekoľko hodín a pečie sa v chlebíkovej forme na pečiacom papieri. Je výborný.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ako bezbolestne vybrať triesku z prsta, ak to nejde s pinzetou
  • Ako prírodne zastaviť šedivenie vlasov a vrátiť im pôvodnú farbu
  • Každý, kto má vysoký krvný tlak, by mal na 15 minút skúsiť toto ručné cvičenie

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ