Stalo sa vám už, že cesnak vyklíčil skôr, ako ste ho stihli použiť? Ak áno, určite by ste ho nemali vyhadzovať.
Podľa poslednej štúdie publikovanej v Journal od Agricultural and Food Chemistry (Žurnál poľnohospodárskej a potravinárskej chémie), päť denný naklíčený cesnak obsahuje až 5 krát viac antioxidantov ako cesnak nenaklíčený.
Možno to bude znieť divne, no má zmysel zobrať do úvahy to, čo bežne robia výrobcovia potravín, ale aj reštaurácie, keď ponúkajú naklíčené zrnoviny, orechy a strukoviny.
Podľa poslednej štúdie to isté sa týka aj cesnaku.
Pri klíčení sú totiž rastliny najviac náchylné na infekciu baktériami, vírusmi či hmyzom, vysvetľuje Dr. Jong-Sand Kim, autor uvedenej štúdie.
Kvôli tomu rastliny v tejto fáze rastu produkujú takzvané fytoalexíny.
Ide o chemické látky so silným ochranným účinkom na rastliny. Pre útočiace mikroorganizmy a hmyz je väčšina fytoalexínov silne toxická.
Na druhej strane, sú veľmi prospešné pre ľudí.
Ako fytoalexíny vplývajú na zdravie ľudí
V cesnaku sa vyskytuje alixín, teda jedna z foriem fytoalexínov. Výskumy ukázali, že táto látka má jedinečné biologické efekty.
Medzi jej najvýznamnejšie vlastnosti patria nasledovné:
- antioxidačné
- antimikrobiálne
- protirakovinové (obzvlášť na rakovinové bunky kože)
- obmedzovanie viazania alfatoxínov na molekuly DNA v jadrách buniek
- neurotrofické efekty (podporovanie rastu a prežitia neurónov)
Záver
Vyklíčený alebo nie, cesnak je vždy dobrou voľbou. V obidvoch formách obsahuje pre zdravie prospešné zlúčeniny ako alicín či vyššie spomenutý alixín.
Mnohé štúdie poukázali na to, že tieto látky dokážu spomaliť rozvoj arterosklerózy, znížiť krvný tlak, ale aj znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.
Jozef
Super článok….vďaka za informácie…..Jozef