Mocné liečivé vlastnosti zeleru sa v tradičnej ľudovej medicíne využívajú už po celé stáročia na liečbu všakovakých ochorení.
Zmienky o ňom siahajú až do starovekého Egypta. Do Európy sa rozšíril v 18. storočí a okrem účelu konzumácie a prírodnej liečby sa s ním spájajú aj rôzne mýty a legendy.
Napríklad, v Egypte bol symbolom smrti a utrpenia. Naopak, antickí Rimania a Gréci ho považovali za posvätnú bylinku a používali ho zvlášť na liečbu poškodených nervov.
Aké látky obsahuje zeler
Koreň a stonky zeleru obsahujú:
- asparagín
- tyrozín
- betakarotén
- rôzne minerály a stopové prvky
- esenciálne kyseliny.
Nájdeme v ňom aj dobrý zdroj vitamínov skupiny B, vitamínu K, vitamínu C, vitamínu E a cholínu.
Využitie zeleru ako lieku
Poďme sa teraz bližšie pozrieť na to, prečo by sme mali zeler začať viac konzumovať, hlavne večer, kedy telo najlepšie využije jeho liečivé vlastnosti.
1. Znižuje vysoký krvný tlaku a regeneruje pečeň
Štúdie ukázali, že konzumácia zeleru pozitívne vplýva na znižovanie vysokého krvného tlaku.
Taktiež zlepšuje funkcie pečene, jej regeneráciu a detoxikáciu.
2. Odstraňuje príznaky menopauzy
Nakrájajte za hrsť zeleru na kúsky, vložte ho do vody a povarte pár minút. Tento odvar potom pite pravidelne každý deň večer počas jedného mesiaca.
Nepriaznivé príznaky spojené s menopauzou ako sú únava, nočné potenia, zimnice, problémy so spánkom, zmeny nálady alebo priberanie by mali postupne ustúpiť.
3. Zmierňuje reumatické bolesti
Pripravte si zhruba 3 dcl odvaru, do ktorého pridáte 2 až 3 cm kúsok postrúhaného zázvoru a za hrsť nakrájaného zeleru.
Jeho pravidelná večerná konzumácia vám pomôže zmierniť reumatické bolesti kĺbov pri artritíde.
4. Odstraňuje nespavosť
Konzumujte čerstvý zeler, prípade si z neho urobte čaj podľa bodu 2. Ak mávate problémy s nespavosťou, časom by sa mali zmierniť alebo úplne vymiznúť.
Najlepšie je čaj piť aspoň 2 až 3 hodiny pred spaním, aby ste neboli v noci budení potrebou ísť na toaletu.
5. Potláča alergie
Odšťavte niekoľko stebiel zeleru pomocou odšťavovača a túto šťavu pite pravidelne každý deň, najlepšie pol hodinu pred jedlom.
Pomôže vám to potlačiť rôzne sezónne alergie.
6. Udržiava pH rovnováhu v tele
Je známe, že prekyslenie tela je prvotnou príčinou mnohých ochorení, vrátane civilizačných.
Zdravé, mierne zásadité pH v tele ľahšie udržíte pravidelnou konzumáciou zeleru – najlepšie čerstvého alebo šťavy z neho.
7. Bojuje s rakovinou
Zeler obsahuje flavonoid luteolín, ktorý potláča rast buniek rakoviny prsníka.
Okrem toho bráni aj rozširovaniu ostatných druhov nádorových ochorení, napríklad kolorektálnej rakoviny alebo nebezpečnej rakoviny pankreasu.
Záver
Pri kupovaní zeleru uprednostnite tmavšiu farbu. Čím je zeler tmavší, tým má silnejšiu chuť a tým viac účinných látok obsahuje.
V prípade varenia sa odporúča skôr naparovanie, kedy sa v ňom uchová viac vitamínov a enzýmov.
Varí sa len pri čajoch a odvaroch, kedy je z neho potrebné vyextrahovať konkrétne účinné látky mimo vitamínov, tak ako je to uvedené v článku.
Janka
To vám neberiem, že zeler odstraňuje príznaky menopauzy, ale je to dosť hnusnéééé. Ja tiež volím prírodnú cestu, ale radšej peľové zrno a výživové doplnky z neho, to mi na menopauzu pomáha omnoho viac a je to sladučké a chutné. 🙂
Mária
Máte na mysli stonkový zeler alebo buľvový?
redakcia
Ten čo je na obrázku – klasické stonky zeleru.
Petr MRAK
Karfiol:
Možno by bolo vhodné pripomenúť, že veľa ľudí má/prejaví alergickú reakciu po konzumácii surového zeleru. Niekedy až po dlhodobejšej konzumácii, no i s vážnejšími prejavmi (napr. potiaže s dýchaním, pocit „dusenia“). Teda ako pri všetkom: s mierou, opatrne, mať pre všetky prípady pripravené/dostupné účinné antialergikum.