Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

16 najrizikovejších potravín, ktoré preukázateľne spôsobujú rakovinu

10. januára 2022 autor: redakcia 1 Comment

        
  

16 najrizikovejších potravín, ktoré preukázateľne spôsobujú rakovinu

Rozšírenie spracovaných potravín a rýchleho občerstvenia za posledné desaťročia výrazne prispelo k zvýšenému výskytu rakovinových ochorení. Pre niektorých ľudí môže byť ťažké sa v tom celom vyznať.

Ako často sa stane, že dnes zdravá potravina sa neskôr ukáže ako škodlivá? A platí aj naopak – niektoré potraviny považované v minulosti za škodlivé, sú dnes prezentované ako zdravé.


Názorným príkladom je dvojica tukov margaríny verzus maslo. Nazeranie na ne je dnes úplne opačné, aké bývalo len pár rokmi.

V tomto článku sa vám pokúsime priblížiť 18 druhov potravín, ktoré sú podľa najnovších poznatkov veľkým rizikom nielen pre vznik rakoviny, ale aj iných chronických ochorení.

1. Sladené nápoje

Sú plné kalórií, umelých prísad a cukru. Nemajú žiaden prínos pre zdravie. Dokonca často ani nezaženú smäd, ale naopak, vedú k dehydratácii.

Jedna plechovka sladeného nápoja môže obsahovať až 10 kociek cukru. Ich sladkosť sa musí často vyvažovať pridávaním kyselín, ktoré navyše ohrozujú aj zdravie zubov.

2. Červené mäso

Pri konzumácii v malom množstve sa nemusíte ničoho obávať a to zvlášť vtedy, ak jete napríklad hovädzie mäso z voľne sa pasúcich kráv.

Avšak ľudia, ktorí pravidelne konzumujú hamburgery, majú zvýšené riziko rozvoja rakoviny. U mužov je to až o 22% a u žien o 20% väčšia šanca.

3. Alkohol

Alkohol nasleduje hneď za tabakom na zozname potravín vedúcich k rakovine.

Keď užívate alkohol s mierou, napríklad jeden pohár červeného vína denne, tak môže byť alkohol pre vás dokonca zdravý.

Avšak pri nadmernom užívaní môže dôjsť k náhlym úmrtiam, srdečnému zlyhaniu a samozrejme rakovine (najčastejšie rakovine pečene a hrubého čreva).

4. Hocičo „diétne“ alebo „light“

Výrobcovia potravín sa snažia lanáriť ľudí na svoje „diétne“, „bez cukru“ či „nízkotučné“ jedlá.

Bez ohľadu na to, o aký produkt sa jedná, takmer všetky obsahujú umelé prísady a nahrážky, ktoré sú pre zdravie veľmi nebezpečné.

5. Umelé sladidlá

Napriek tomu, že sa propagujú ako zdravé, narobia umelé sladidlá viac škôd ako úžitku.

Neobsahujú síce kalórie, no vyvolávajú zvýšenú chuť do jedla a v konečnom dôsledku tak spôsobujú priberanie namiesto chudnutia.

Kráľom medzi umelými sladidlami je aspartám (E951), ktorý vyvoláva nádory na mozgu, kŕčové záchvaty, gastritídy a očné katarakty.

6. Rafinované cukry

Rafinované cukry vedú k prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Sú tiež primárnym faktorom poháňajúcim rast rakovinových buniek.

Vysokofruktózový kukuričný sirup je potravina číslo 1, ktorej by ste sa mali vyhýbať. Rakovinové bunky potrebujú na svoje prežite cukor. V podstate sa ním živia.

7. Geneticky modifikované potraviny (GMO)

Riziká geneticky modifikovaných potravín sú dobre viditeľné na náraste ľudí v USA s troma alebo viacerými ochoreniami.

Od roku 1996, kedy boli do obehu pre ľudskú konzumáciu zavedené prvé takéto potraviny, vzrástlo toto číslo zo 7% na 13% obyvateľstva.

8. Spracovaná biela múka

Všetky zdravé látky v pšenici sú zničené, keď sa vystaví chemickým bielidlám počas jej spracovania.

Biela múka je známa svojím vysokým glykemickým indexom. Spôsobuje prudké nárasty hladiny cukru a inzulínu v krvi.

9. Slané, kyslé a údené potraviny

Všetky totiž obsahujú nitráty ako konzervačné látky. Nitráty sa v tele transformujú na chemikálie, ktoré spôsobujú rakovinu.


Najčastejšími druhmi rakoviny, ktoré vyvolávajú, sú rakovina žalúdka a kolorektálne rakoviny.

10. Hydrogenované oleje

Ide o rastlinné oleje, ktoré nie sú vyrábané lisovaním za studena. Ide najmä o sójový, repkový a dokonca aj o mnohé olivové oleje.

Tieto oleje sú spájané s rakovinou, ochoreniami srdca a pôrodnými defektmi.

11. Zemiakové lupienky

Zemiakové lupienky, ale aj ostatné vyprážané potraviny obsahujú veľa trans-tukov, ktoré vedú prevažne k priberaniu na váhe.

Okrem toho sa ale ukázalo, že spôsobujú aj rakovinu a srdcovocievne ochorenia. Často majú tiež vysoký obsah sodíka, čo vedie ku vzniku vysokého krvného tlaku.

12. Losos pestovaný na morských farmách

Kvôli neprirodzenej strave sú tieto lososy vystavené rôznym chemikáliám, hlavne pesticídom a antibiotikám.

Výsledkom je potom nekvalitné mäso infikované uvedenými látkami, čo môže u ľudí viesť aj ku vzniku rakoviny.

13. Spracované mäsové výrobky

Výroba mäsových výrobkov ako sú klobásy, salámy, ale aj obľúbená šunka, závisí na nadmernom používaní solí a ďalších chemických látok ohrozujúcich zdravie.

Tieto mäsové výrobky majú v sebe tie isté substancie ako dym z cigariet.

14. Paradajky v konzervách

Chemikálie používané pri konzervovaní paradajok narúšajú aktivitu hormónov v tele.

Aj napriek ich vysokému obsahu lykopénu (silnému antioxidantu), všetky prospešné vlastnosti paradajok konzervácia ruší.

Týka sa to nielen paradajok, ale aj výrobkov z nich ako sú cestovinové omáčky, paradajkové pretlaky a podobne.

15. Mnohé „ne-bio“ potraviny

Pri výrobe konvenčných potravín, či už v rastlinnej alebo živočíšnej výrobe, sa v dnešnej dobe používa nadmerné množstvo pesticídov, herbicídov, insekticídov, antibiotík a ďalších látok.

Tieto látky sa stávajú súčasťou potravín a často ich nie je možné z nich odstrániť ani umývaním. Je tomu tak preto, lebo sa nenachádzajú len na povrchu, ale aj v samotných potravinách.

16. Popcorn z mikrovlnky

Balíčky s kukuricu na výrobu domáceho popcornu obsahujú viaceré toxické prídavné látky.

Ukázalo sa, že tieto látky môžu spôsobovať rakovinu pankreasu, semeníkov a pečene.

Ďalšou častou komplikáciou pri konzumácii popcornu sú bronchitída a dýchacie problémy spôsobované látkou diacetyl, ktorá sa do neho pridáva na vyvolanie maslovej vône.

Záver

Potraviny uvedené v tomto článku sa všetky ukázali ako vysoko rizikové pre vznik rakoviny, ale aj iných vážnych ochorení.

Pokúste sa im preto vyhýbať a vždy, keď sa to dá, tak namiesto nich uprednostnite zdravšie alternatívy.





Súvisiace články:

  • Prečo vaši starí rodičia nepotrebovali držať diétu a stále boli štíhlejší a zdravší
  • 10 zdravých dôvodov, prečo sa nemusíte báť pochutnať si na dobrom masle
  • Konečne vyšla na povrch pravda o masle, ktorú naše staré mamy po celý čas poznali!
  • Naučte sa, ako si vyrobiť vlastné maslo a už viac nekupujte predražené z obchodu


        
  

Kategória: Strava Značky: falošné potraviny, potraviny, rakovina

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Stanislav

    4. Hocičo „diétne“ alebo „light“ hej? a co nizkotucny tvaroh vramci Budwigovej kremu aj v tomto pripade je nebezpecny ako „Light“ vyrbok?

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ako si pripraviť medové zábaly na silný kašeľ a odhlienenie už za 1 noc
  • Ako získať rôzne prírodné sfarbenie vlasov, bez použitia chemikálií
  • 5 byliniek, o ktorých by mal vedieť každý s vysokým krvným tlakom

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ