Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako pôsobí cukor na mozog? O cukre sa v poslednej dobe nepíše veľa dobrého, ale naozaj škodí aj mozgu?
Väčšina ľudí prijíma nadbytočný cukor každý deň, a zdá sa, že fungujú normálne. A predsa má cukor podľa neurologičky Dr. Nicole Avena na mozog horší vplyv, ako si vôbec dokážeme predstaviť.
Prečo teda cukru nedokážeme odolať?
Dr. Nicole Avena tvrdí, že stačí trochu cukru a hneď sa nám aktivujú receptory sladkej chuti na jazyku. Tieto receptory vysielajú signál do mozgu a mozgovej kôry.
Keď sa signál dostane do mozgu, cukor v mozgu aktivuje systém odmeňovania. Tento systém je podstatný pri hľadaní odpovede na otázku: Mám si ešte dať?
Ten zvláštny hrejivý pocit, ktorý v nás vyvoláva príjem cukru, nám odpovie: Určite áno!
Systém odmeňovania v mozgu neaktivuje len cukor, ale aj socializácia, sex a drogy. Ak sa nám podarí tento systém „preaktivovať“, môže to priniesť neželaný efekt vo forme nutkavých chúťok, straty kontroly a privyknutia si na vyššiu dávku – zvýšenia tolerancie.
Súčasťou odmeňovacieho systému je aj dopamín. Drogy dokážu dopamín zvýšiť natoľko, že niektorí ľudia nedokážu odolať tomuto pocitu a začnú ho vyhľadávať (tak dochádza k závislosti).
Podobne ako drogy, aj cukor zvyšuje hladinu dopamínu, nie však tak agresívne.
Pri cukre je problém v tom, že systém odmeňovania funguje, aj keď sme ho už zjedli priveľa. Správa sa podobne ako droga, čo vysvetľuje, prečo sa niektorí ľudia nedokážu vzdať toľkých sladkostí a potravín s obsahom cukru.
Konzumácia cukru v priveľkom množstve môže mať za dôsledok vypestovanie návykov na cukor v mozgu.
Cukor tak markantne ovplyvňuje naše stravovacie návyky a veľmi sťažuje snahu eliminovať ho v strave. Rázne obmedzenie príjmu cukrov vedie dokonca k abstinenčným príznakom.
Mám nadobro skoncovať s cukrom?
Nie je ľahké len tak zrazu cukor zo stravy vypustiť. Výrobcovia ho pridávajú do mnohých spracovaných potravín a jedál.
Cukor môžeme nahradiť stéviou alebo iným sladidlom, to nás však nezbaví závislosti na sladkom, len zníži náš energetický príjem.
Podobne to funguje aj s náhradami cukru ako agáva, ryžový sirup, med a fruktóza – je to len „zamaskovaný“ cukor a systém odmeňovania v mozgu aktivuje rovnako ako sacharóza.
Po fyzickej stránke sa obmedzenie cukru môže prejaviť stratou hmotnosti, zlepšením problémov s akné či so spánkom a náladovosťou.
Dokonca môže pomôcť eliminovať náhly pokles energie, ktorý mnohí z nás prežívajú okolo tretej poobede, či už v práci, alebo v škole.
Ak sa vám podarí obmedziť príjem cukru, to, čoho ste predtým dokázali bez mihnutia oka zjesť obrovské kvantum, sa vám bude zdať s odstupom času príkre a ani vám nepríde na um, aby ste sa s tým napchali ako kedysi!
Pridaj komentár