Môžem vás poprosiť o jednu malú láskavosť?
Choďte do vašej kuchyne a skontrolujte si panvice. Ak na niektorej z nich sa nachádza označenie PFAS, hneď sa takejto panvice radšej zbavte.
V uvedenej panvici nikdy nepečte mäso, nevyprážajte hranolky, ani nepripravujte palacinky či iné pokrmy.
Výrobcovia tvrdia, že tento druh panvíc je schopný zabezpečiť, aby sa jedlo na ne nelepilo alebo nepripálilo.
V čom je problém PFAS panvíc
PFAS znamená Perfluórované akrylované substancie.
Mali by ste vedieť, že v súčasnosti vyše 200 popredných vedcov sa vyjadrilo, že riad a obaly s týmto druhom povrchu môžu byť veľmi nebezpečné pre zdravie vás a vašej rodiny.
Títo vedci podpísali takzvaný „Madridský dokument“, v ktorom spoločne varujú spotrebiteľov o tom, ako sú znepokojení v súčasnosti tak rozšíreným každodenným používaním týchto perfluórakrylových zlúčenín.
Predmetné zlúčeniny sa nepoužívajú len na panvice, ale napríklad aj pri výrobe plechových kontajnerov na potraviny (napríklad pre použitie v reštauráciách alebo zariadeniach rýchleho občerstvenia).
Ich spoločnou charakteristikou je, že majú povrch, na ktorý sa jedlo nelepí, ani naspodku neprihorieva.
Súčasné štúdie o PFAS
Jedna súčasná štúdia vykonaná na zvieratách zistila, že isté druhy PFAS vedú k narúšaniu endokrinného a imunitného systému, otrave pečene a spomaleniu metabolizmu.
Najhoršie na týchto zlúčeninách je však to, že sa nenachádzajú iba v potravinách, ktoré sa skladujú alebo varia v uvedenom nádobí.
Počas tepelnej úpravy totiž dochádza aj k ich uvoľňovaniu do ovzdušia a potom zo vzduchu sa dostávajú do vody, pôdy a celého životného prostredia.
Preto mnohí vedci a medicínski experti žiadajú výrobcov na celom svete, aby prestali používať chemikálie zo skupiny PFAS, keďže dnes už existujú oveľa bezpečnejšie alternatívy materiálov, na ktoré sa jedlo nelepí.
Záver
Na záver vám ponúkame veľmi užitočné a jednoduché odporúčanie:
Ak uvidíte na vašich panviciach alebo inom kuchynskom nádobí spomínané označenie PFAS, radšej sa ich rýchlo zbavte.
Dúfame, že bol pre vás tento článok užitočný, a že dôležité informácie z neho budete zdieľať aj so svojimi priateľmi a známymi, na ktorých zdraví vám záleží.
Jarka
Vazeni, je to jiz cca 34 tydny,kdy mi prestaly chodit do mailu Vase uzasne clanky o zdravi. Nevim,jak lze obnovit spojeni s Vami.
Dekuji za odpoved.Kostricova
redakcia
Možno ste sa omylom odhlásili. Stačí sa znova prihlásiť prostredníctvom formulára, ktorý je za každým článkom.
L.O
Zdravím:
kde to označenie na panvici mam hľadať ??. prešiel som ju celu lupov ale nič také som tam nevidel??
jd
tiež som práve skončila „revíziu“ panvíc s lupou, zväčša mam TEscomu či delimo. nič som nenašla . mám dve grilovacie, netuším značku… a tam nie je žiadny udaj… uplne nič… tak práve tých sa teraz obávam
Dagiii
Toto by zaujimalo aj mna – ani na jednej z dvoch typov panvic (Tefal Jamie Oliver a klasicky Tefal), ktore mame doma, som toto oznacenie nenasla. Je preto predpoklad, ze su to prave panvice, vyrobene z tychto nekvalitnych materialov?
Jedine oznacenie, ktore som nasla na rucke, je F.B.M. – Google mi vsak k tomu nic nenasiel. 🙂
Dagmar
Monika
Skúste na stránke výrobcu:
http://www.tefal.sk/Riad-%26-kuchynsk%C3%A9-pom%C3%B4cky/Hrnce-a-panvice/c/pots%2B%26%2Bpans
Valentína
Na riad na varenie si fakt treba dávať pozor… na jeho zloženie, lebo ťažké kovy z neho sa ukladajú v tele.
a sposobujú rakovinu a iné svinské choroby.
Stačí si trochu o tom pozrieť na nete.
A aj renomované značky ich oobsahujú.
Netreba byť v pohode len preto, že som si kúpil Tefal hrniec.
Milan
Jedna vec je na niečo upozornit,druhá to nájst na výrobku,ak výrobca udá iba neprilnavý povrch, aj tak sa nedozviete aký druh tam je