Keď si pred rokmi niekto dlhšiu dobu odopieral jedlo, aby schudol, tak to síce zaberalo, no obvyklou reakciou jeho okolia bolo niečo ako: „Nuž hej, ale robil si to nezdravým spôsobom.“
Dnes si oveľa viac ľudí uvedomuje, že obmedzenie množstva kalórií a hladovka sú v skutočnosti skvelým, bezpečným a účinným spôsobom chudnutia a zbavenia sa tuku na vašom tele.
Laicky povedané, keď sa postíte, vaše telo čerpá zo svojich zásob glykogénu (cukru) a keď sa tak deje, prepína sa do režimu spaľovania tukov.
Hladovka a jej vplyv na rôzne ochorenia
Dnes sa hladovka uznáva za účinný nástroj regenerácie kmeňových buniek, zabíjania rakovinových buniek, opravy poškodenej DNA a pomoci pri odvrátení a liečbe početných, s vekom súvisiacich ochorení, napríklad Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
Je dokonca známe, že úplne zvrátila cukrovku 2. typu. Každá jedna štúdia, ktorá skúmala hladovku alebo obmedzenie príjmu kalórií u živých organizmov, preukázala úžasné biologické účinky.
Naša biológia je na ňu očividne stavaná a staré národy rozhodne vedeli, o čom hovoria. Potvrdila to dokonca aj súčasná veda. Mainstreamový zdravotnícky priemysel o hladovke veľmi hovoriť nepočujeme a odpoveď na to je jednoduchá – nedajú sa na nej zarábať peniaze.
Veda sa stane populárnou len vtedy, keď objaví tabletku, ktorá napríklad napodobní účinky hladovky. To by však nebolo práve najvhodnejšie.
Ako držať hladovku a pritom ju vlastne ani nedržať
Dlhodobá hladovka, ako aj tá prerušovaná, sú naproti tomu skvelými spôsobmi spaľovania tuku a chudnutia. Účinné sú však len vtedy, keď máte zdravý stravovací cyklus.
Podľa nášho názoru je hladovka v kombinácii s celozrnnými potravinami a rastlinnou stravou to, čo človek potrebuje pre optimalizáciu svojho zdravia a existuje nesmierne množstvo vedeckých dôkazov, ktoré to potvrdzujú.
Skvelým miestom, kde môžete začať so svojím výskumom, je blog The Intensive Dietary Management. Okrem toho, že vyhľadáva všetku odbornú literatúru o hladovke a obmedzení príjmu kalórií, ktorá je dostupná na internete, je tento blog aj skvelým zdrojom.
Píše ho hlavne Dr. Jason Fungom, nefrológ z Toronta, ktorý hladovku využíva na liečbu svojich pacientov s cukrovkou.
V jeho blogu sme narazili na niektoré informácie, ktoré ukazujú, aký dôležitý je čas, kedy sa rozhodneme jesť, ak sa chceme zbaviť tuku a schudnúť.
Upozorňuje na zaujímavú štúdiu od Satchina Pandu, profesora zo Salkovho inštitútu. Štúdia skúmala súčasné stravovacie návyky sledované prostredníctvom smartfónovej aplikácie.
Čo zistila štúdia o zvykoch ľudí
Štúdia zistila, že 10% ľudí, ktorí jedia najmenej často, konzumujú jedlo priemerne 3,3-krát denne.
To znamená, že 90% ľudí jedáva častejšie než 3,3-krát denne. Horných 10% ľudí jedáva ohromujúcich 10-krát denne. V podstate začali jesť hneď po prebudení a neprestali s tým, dokým nešli spať.
Stredná hodnota trvania intervalu každodenného príjmu potravy (množstva času, ktoré ľudia trávia jedením) bola 14,75 hodín denne. To znamená, že keby ste začali jesť ráno o ôsmej, tak by ste v priemere prestali až o 22:45 hodine!
Prakticky jediný čas, kedy ľudia prestali jesť, bol čas, keď spali. Toto je v kontraste so štýlom jedenia v 70. rokoch minulého storočia, kedy sa raňajkovalo ráno o ôsmej a večeralo nejneskôr o 18:00, čo predstavovalo „jedací interval“ zhruba len 10 hodín v priebehu dňa.
„Graf kŕmenia“ ukázal, že až do jedenástej večer s jedením nikto neprestal. Nápadný bol tiež sklon k jedeniu neskoro večer, keďže veľa ľudí nie je ráno hladných. Odhadom 25% kalórií je prijímaných predpoludním, no až 35 % po šiestej hodine večer.
Keď vedci dali skupine jednotlivcov s nadváhou jednoduchý pokyn skrátiť čas intervalu svojho jedenia len na 10-11 hodín denne, tak schudli (v priemere 3,2 kilogramu) a cítili sa lepšie, hoci nedostali pokyn priamo zmeniť to, čo jedia, ale len čas, kedy jedia.
Zdá sa, že cirkadiánny rytmus naznačuje, že nočné ani večerné jedenie nie sú pre chudnutie dobré, keďže nadmerné množstvo inzulínu je hlavným hnacím prvkom obezity. Konzumácia rovnakého jedla skoro ráno alebo neskoro večer má rozdielne účinky na hladinu inzulínu.
Dr. Fung sa vyjadril, ako si počínať pri tomto druhu časovo obmedzeného jedenia:
„Navyknúť účastníkov na tento spôsob jedenia trvalo v priemere 12 dní. Prispôsobenie sa môže trvať 3 až 4 týždne. Väčšina pokladala dodržiavanie období pôstu za relatívne ľahké, za ťažšie však zvyknúť si na časové obmedzenie.“
Záver
Toto je len krátky referát o hladovke a dôležitosti toho, v ktorom čase dňa jete, keď sa usilujete schudnúť a zbaviť telesného tuku.
Nie je to až také jednoduché, no ak si chcete zlepšiť zdravie a schudnúť, zaručená cesta k tomu vedie cez hladovku v kombinácii so zdravou stravou a možno aj trochu časovo obmedzeným jedením.
Barbara
No, neviem, o čom píšete?! O akých ľuďoch, čo jedli celý deň? O grófoch, či kráľoch? Lebo obyčajný ľud nikdy nemal toľko jedla, aby celý deň jedol. Ja som vyrastala v rodine, kde tiež sa nejedlo v kuse, ale tak 3 krát denne, aj to skromne. Jedine v nemocniciach a v liečebniach dávali 5 krát (to pokladám tiež za riadnu hlúposť, ale jedine to mohlo byť proti nude, že aspoň sa niečo „dialo“, tak sa išlo do jedálne). Dovolenky „all inclusiv“ sú proti zdravému rozumu! Rady typu, že tak treba chudnúť, že každé 2-3 hodiny jesť malú porciu (ako batoľatá), tiež neuznávam – to celý deň je len o jedení. Mne sa vidí, že jedlo už nie je potravou, ale napr.: ako reklama Kauflandu hlása: jedlo je láska! No, ďakujem pekne za takú lásku, ktorá nás dostane do chorobných stavov!