Pečeň považujeme za jeden z najdôležitejších orgánov tela. Aj svojou veľkosťou patrí medzi najväčšie. Nachádza sa v hornom pravom kvadrante brušnej dutiny a čiastočne je chránená rebrami.
Pečeň človek potrebuje na viacero dôležitých funkcií, bez ktorých nedokáže žiť. Preto by ste sa o ňu mali dobre starať a nezanedbávať ju.
Typické ochorenia pečene
Podľa expertov existuje vyše 100 rôznych ochorení, ktoré môžu tento orgán postihnúť.
Ide napríklad o:
- alkoholické poškodenie pečene
- vírusové hepatitídy A, B a C
- stukovatenie pečene
- cirhóza
- neodbúravanie kyseliny močovej (spôsobujúce dnu)
- mnohé ďalšie
Skoré príznaky chorej pečene sú nevýrazné, nešpecifické a ľahko sa prehliadnu, pretože môžu pripomínať iné ochorenia.
Preto je veľmi dôležité vedieť tieto príznaky včas rozpoznať, aby ste sa o pečeň mohli začať viac starať a progresiu ochorenia dokázali zastaviť.
Varovné príznaky, že je čosi zle s vašou pečeňou
Medzi takéto skoré príznaky patria nasledovné zdravotné ťažkosti:
- chronická únava
- letargia
- úzkosť a depresia
- zlé trávenie
- bolesti hlavy
- chronické bolesti svalov a kĺbov
- akné a iné kožné problémy
- plynatosť, nafukovanie
- hnačka, zápcha
- hormonálna nerovnováha
V prípade, že sa uvedené príznaky u vás vyskytnú, neignorujte ich. Je dobré vtedy pre istotu vyhľadať lekársku pomoc.
A nezabúdajte na to, že sa jedná len o niektoré príznaky chorej pečene. Iní ľudia môžu napríklad mať problémy schudnúť, aj keď pravidelne cvičia alebo jedia zdravú stravu.
Očista, regenerácia a liečba pečene
Tu sa teraz natíska otázka: Dobre, ak sa u mňa tieto ťažkosti vyskytnú, čo s tým môžem urobiť?
V prvom rade by ste mali dávať pozor na to, čo konzumujete. A po druhé, je potrebné urobiť nejaké ďalšie zmeny vo vašom spôsobe života.
Tu je zopár tipov, čo by ste mali robiť:
1. Uistite sa, že pijete dostatok tekutín.
2. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám. Snažte sa uprednostniť bio potraviny, ktoré neobsahujú príliš veľa sodíka a ďalších toxických látok.
3. Jedzte celé potraviny (mäso namiesto mäsových výrobkov ako klobásy a salámy), zrnoviny, fermentované potraviny, orechy a semená.
4. Vylúčte zo stravy oleje, ktoré spôsobujú zápaly – repkový, kukuricový, sójový či slnečnicový. Dôvodom je ich nadmerný objem omega-6 mastných kyselín.
5. Konzumujte zdravé tuky (maslo, avokádo a oleje ako: kokosový, ľanový, olivový, konopný).
6. Eliminujte zo stravy spracované cukry.
7. Jedzte veľa vlákniny: chia semienka, artičoky, avokádo, brokolica, ružičkový kel, atď.
8. Znížte príjem fruktózy (ovocného cukru) na 20 gramov za deň.
Záver
Takže, tuto máte všetko pohromade – varovné signály, príznaky, očista (detox), regenerácia i liečba vašej pečene.
Dúfame, že vám padne tento článok na úžitok. Nezabudnite ho tiež zdieľať so svojimi priateľmi a známymi, na ktorých vám záleží.
jd
a čo tak rada… pestrec mariánsky… chýbajú mi v tom článku aj iné možnosti ako pomôcť pečeni, okrem výberu stravy.
Maja
Mám letité výborné zkušenosti s Čajem dr. Muzyčuka. Obsahuje: mátu, meduňku, heřmánek, fenykl, jehlici.
Nada
Dobrý den, nemáte prosím přesné složení čaje Myzyčuka ?
Děkuji
Anna Haltufová
Prosím dáy se ulevit bércovému vředu,posíláte vynikající recepty jak sestavit zeleninu,ovoce,semínka.
Děkuji,moc čekám na Vaše rady,nejsou to tablety s chemie. S pozdravem Haltufová A.
Viola
Ja si popŕdam, už 20 rokov. Zatiaľ som neuvažovala, že by to predpokladalo mať chorú pečeň, pretože som žila v presvedčení, že kto grgá a prdí, ten si zdravie tvrdí.
izina
Mne tam chýba hlavne vylúčiť zo stravy napr.: smažené jedlá, alkohol, dráždivé koreniny a tiež údeniny. Pokiaľ ide o stravovanie pri chorej pečeni, tak vylúčenie týchto druhov jedál je prvoradé a až potom môžu nastúpiť vyššie uvedené odporúčania, ktoré sú síce správne, avšak nie prvoradé.