Neoddeliteľnou súčasťou takmer každého pečenia je med. Samozrejme, používa sa nielen na pečenie, ale je aj zdravou náhradou cukru a navyše ponúka množstvo liečivých účinkov.
Ak by ste chceli s určitosťou zistiť, či med, ktorý ste práve kúpili, je naozaj pravý alebo nie, detailná analýza experta by bola zrejme nevyhnutnosťou.
Avšak s vysokou mierou pravdepodobnosti sa pravosť medu dá overiť aj jednoduchými domácimi metódami. Ponúkame vám zopár trikov, ktorými si môžete aj vy sami urobiť test jeho pravosti.
1. Prečítajte si zloženie na obale
Toto je prvý, najjednoduchší krok, ako zistiť, či je med prírodný alebo či obsahuje ďalšie prísady.
Výrobca jednoducho musí (teda mal by podľa slovenských, aj európskych predpisov) uvádzať presné zloženie výrobku.
2. Prírodný med nie je lepkavý
Trenie malého množstva medu medzi prstami je ďalším výborným spôsobom, ako med otestovať na jeho pravosť.
Prírodný med sa vpije do pokožky. V prípade, že vám po chvíľke ostanú lepkavé prsty, znamená to, že med obsahuje umelé sladidlá alebo cukor.
3. Karamelizácia
Dajte zopár lyžíc medu do misky a tú na chvíľočku do mikrovlnnej rúry.
Prírodný med by mal skaramelizovať, zatiaľ čo med, ktorý bol počas výroby upravovaný, sa v mikrovlnke naplní množstvom bubliniek.
4. Test s papierom
Pokvapkajte čistý papier pár kvapkami medu. Ak papier nezačne med prepúšťať, znamená to, že je pravý.
Med, ktorý je sfalšovaný, začne po krátkej chvíli prenikať papierom, pretože okrem iného obsahuje aj vodu.
5. Včelí trik
Mravce sa vyhýbajú prírodnému, včelami vyrobenému medu.
Dajte teda trochu medu na zem a uvidíte – ak priláka mravce, určite nebude prírodný.
6. Med a voda
Toto je asi najjednoduchší spôsob ako zistiť, či je med pravý alebo nie.
Ak dáte do vody prírodný med, stvrdne. Falošný med sa vo vode jednoducho rozpustí.
7. Bodanie v ústach
Prírodný med môže po chvíli spôsobiť na jazyku mierne pálenie alebo bodavý pocit.
Falošný med tieto vlastnosti nemá.
8. Med na krajci chleba
Rozotrite trocha medu na krajec chleba.
Ak med stvrdne, je prírodný. Falošný med povrch chleba iba zvlhčí, pretože obsahuje vodu.
9. Vaječné žĺtka
Zmiešajte surové vaječné žĺtka s malým množstve medu.
Ak je med prírodný, žĺtka budú vyzerať ako keď sú uvarené.
10. Kryštalizácia
Prírodný med po istej dobe skryštalizuje.
Falošný med ostane stále v tekutej forme podobne, ako aj sirup po dlhšom čase.
Jozef Naďo, Ing.
Toto je článok hodný Domácej liečby – poukázanie na správnosť liečby pravými prírodnými medikamentami. Aj keď je krátky, je väčším prínosom než množstvo preložených zahraničných nič nehovoriacich článkov o škodlivosti mlieka, atď.