Zázvor je jednou z mojich najobľúbenejších byliniek. Vždy si ho pridávam do množstva jedál, pretože ich robí mierne štipľavými a tým im dodáva tú správnu iskru.
Táto bylinka však nie je len chutná, ale navyše pre vaše zdravie aj nadmieru prínosná.
Ochorenia, ktoré lieči zázvor
Je vedecky dokázané, že účinné látky nachádzajúce sa v zázvore dokážu predchádzať a liečiť nasledovné druhy ochorení:
- nevoľnosti
- morskú chorobu (hojdajúce sa lode)
- ranné nevoľnosti
- svalové bolesti
- bolesti a opuchy
- zápaly
- vysoký krvný cukor
- riziko srdcových ochorení
- chronické tráviace ťažkosti
- menštruačné kŕče
- vysoký cholesterol
- rakovina
- mozgové funkcie
- infekcie
V prípade, že hľadáte spôsob, ako zakomponovať zázvor do vašej každodennej stravy na boj s akoukoľvek z vyššie uvedených chorôb, tak prečo nie v podobe nejakej zdravej sladkosti?
Vyskúšajte preto zázvorové cukríky, ktorým sa niekedy vraví aj „ginginy“ alebo „džindžiny“. Sú to malé okrúhle žuvacie pochúťky s výraznou zázvorovou príchuťou.
Ingrediencie
Na výrobu „džindžinov“ budete potrebovať tieto suroviny:
- 10 mäkkých datlí
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli
- 1 čajovú lyžičku kokosového oleja
- 1 čajovú lyžičku mandľového masla
- 5 kvapiek tekutej stevie
- 0,5 dcl medu
- 1/2 čajovej lyžičky škorice (najlepšie cejlónskej)
- 3 polievkové lyžice čerstvo postrúhaného zázvoru
- 1 polievkovú lyžicu kokosového cukru v prášku
Príprava
Pri výrobe zázvorových cukríkov postupujte takto:
1. Vložte všetky suroviny do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte.
2. Mixovanie občas zastavte a zoškrabte zo stien prilepené suroviny. Mixujte dovtedy, kým sa celý objem nepremení na jemnú hmotu.
3. Hmotu prelejte do misky vystlanej pergamenovým papierom na cesto a vložte to na 1 až 3 hodiny do mrazničky
4. Zmrznuté cesto vyformujte do želaného tvaru, napríklad do valčekov a tie pokrájate na cukríky
5. Cukríky preložte do pergamenovým papierom vystlanej nádoby
6. Nádobu uzavrite a uskladňujte v mrazničke, aby boli cukríky vždy čerstvé a udržali si tvar, keďže v tomto recepte nie sú žiadne konzervačné látky.
7. Vychutnajte si ich!
Zázvorové cukríky sú výborné hlavne na liečbu príznakov nevoľností a zlého trávenia. A nielen to!
Dajú sa navyše aj ľahko prenášať v sáčku vo vrecku, taške či kabáte. Len ich po vybratí z mrazničky spotrebujte čo najskôr, najlepšie do pár hodín.
Ak vám býva zle pri cestovaní v aute či lietadle, určite si pár z nich vždy vezmite so sebou na cestu.
Záver
Povedzte a podeľte sa o ne aj so svojou mamou, priateľmi, prípadne ich doneste do práce.
Nielenže dáte ľuďom, na ktorých vám záleží, niečo chutné, ale navyše aj extrémne užitočné, vrátane mnohých zdravotných prínosov, ktoré poskytuje zázvor.
Pradedko
V minulosti mal každý zubný lekár olovennu zásteru – pre vlastnú ochranu.
Dnes je v olovo zabudované v múriku,kde zapne vypínač……pacient zostáva vystavený rentgenovym lúčom
bez upozornenia na ich škodlivé účinky .
Všetka česť nášmu zubárovi ktory, si vedie záznam o tom kedy mi fotil chrup a potom novú snímku nespraví,
alebo spraví…