Každý človek má v tele nejaké rakovinové bunky. Tie však žiadne testy neodhalia až dovtedy, kým sa nenamnožia na počet niekoľkých miliárd.
Je tomu tak preto, lebo silný imunitný systém ich dokáže priebežne z tela odstraňovať a brániť tak ich ďalšiemu množeniu.
Nádory vznikajú vtedy, keď sa tento proces naruší. Dôvodom môže byť nedostatok nejakých dôležitých nutričných látok, nevhodný životný štýl, nezdravé potraviny, vplyv prostredia či genetika.
Existujú spôsoby, ako podporiť imunitný systém a zabrániť tak množeniu rakovinových buniek.
Avšak skôr, než si o nich povieme, pozrime sa na to, čo telu spôsobujú niektoré štandardné liečebné metódy rakoviny.
Chemoterapia, ožarovanie a ich vplyv na telo
Chemoterapia je pre telo zničujúca. Je pravdou, že síce ničí rakovinové bunky, avšak rovnako ničí aj zdravé druhy buniek, ktoré sa rýchlejšie delia.
Najviac postihuje bunky pľúc, obličiek, srdca, pečene ale aj iných orgánov. Podobný efekt má aj ožarovanie, ktoré páli tkanivá a spôsobuje vážne popáleniny.
Spočiatku po nasadení chemoterapie alebo ožarovania dochádza k zmenšovaniu nádorov.
Avšak pri ich dlhodobejšej aplikácii si voči ním rakovinové bunky vytvoria odolnosť podobne, ako to robia baktérie na antibiotiká.
Po čase tak prestávajú zaberať a rakovina sa v tele začína množiť stále rýchlejšie. Dôvodom je aj oslabený imunitný systém a zvýšená toxicita, ktorú za sebou tieto štandardné metódy liečby zanechávajú.
Telo sa tak stáva stále náchylnejšie aj na bežné infekcie, s ktorými si dovtedy vedelo bez problémov poradiť.
Zmutované a rýchlo rastúce rakovinové bunky sa začínajú šíriť do ďalších častí tela. Vtedy už nepotrvá dlho a prichádza zlyhávanie orgánov a smrť pacienta.
Opatrenia na zabránenie rastu nádorov
Na účinné predchádzanie, ale aj liečbu rakoviny dodržujte nasledovné zásady.
Jedzte zásadotvorné potraviny
Rakovinové bunky dokážu prežiť iba v kyslom prostredí. Preto nahraďte spracované potraviny vyvolávajúce prekyslenie za potraviny, ktoré v tele zanechávajú zásaditú stopu.
Zoznám zásaditých potravín nájdete tuto.
Snažte sa tiež vymeniť červené druhy mäsa za hydinu a ryby.
Vyhýbajte sa mlieku
Rakovinové bunky sa často živia hlienmi. Produkciu hlienov v tele podporuje mlieko a mliečne výrobky. Preto znížte alebo sa úplne vyhýbajte mliečnym výrobkom.
Výnimkou sú len biele jogurty zmiešané s ľanovým olejom – ide o známy liek na rakovinu podľa Dr. Budwigovej.
Prípadne nahraďte kravské mlieko za mandľové, nikdy však nie sójové, lebo to podporuje rast rakoviny v dôsledku obsahu estrogénom podobných látok.
Vyhýbajte sa cukru a sacharidom
Rakovinové bunky získavajú energiu kvasením cukru, ktorého spotrebujú niekoľko násobne viac než zdravé bunky.
Snažte sa preto za každých okolností vyhýbať jednoduchým cukrom (sacharóza, fruktóza). Výrazne tiež obmedzte ostatné sacharidy ako sú pečivo alebo cestoviny.
Alkalizujte telo
Podporovaním a vytváraním zásaditého prostredia v tele výrazne obmedzíte rast rakovinových buniek.
K tomu pomáhajú potraviny ako semená, orechy, celozrnné potraviny (tie s mierou, viď odkaz na sacharidy v predošlom odstavci), zelenina a ovocie (tiež s mierou kvôli obsahu fruktózy).
Niektoré protirakovinové diéty, ako napríklad Breussova kúra (pitie čerstvých zeleninových štiav), ovocie úplne vynechávajú.
Potraviny sa snažte konzumovať surové. Varením alebo pasterizáciu sa v nich ničia takmer všetky enzýmy a mnohé vitamíny.
Užívajte dôležité doplnky stravy
Medzi dôležité doplnky stravy na prevenciu, ale aj liečbu rakoviny patria nasledovné:
- vitamíny C, A, E, D a skupiny B
- beta glukany (silné stimulanty imunity)
- minerály draslík, selén, horčík, zinok
- IP6, inositol
- bylinky – cesnak, zázvor, kurkuma zmiešaná s trocha čiernym korením, koreň púpavy
Pite čaje s protirakovinovými účinkami
Zvoľte si radšej zelený čaj namiesto kávy. Ďalšie čaje s protirakovinovými účinkami sú napríklad čaj Essiac (populárna protirakovinová zmes čajov).
Výborné účinky má aj kvasený zelený alebo čierny čaj, známe aj pod názvom kombucha.
Jedzte enzýmy podporujúce trávenie
Dôležité sú proteolitické enzýmy ako trypsín, chymotrypsín, bromelain a papain, ktoré narúšajú steny nádorov a umožňujú tak imunitnému systému sa k nim ľahšie dostať.
Tieto enzýmy sú telom spotrebovávané na trávenie mäsa a bielkovín, preto konzumujte menej mäsa, aby zostalo dosť enzýmov aj na boj s nádormi.
Prípadne ich dopĺňajte aj v podobe doplnkov stravy. Vhodný na podporu trávenia je aj betaín HCL.
Majte pohyb a fyzickú aktivitu
Pohyb je veľmi dôležitý na prekysličenie tela, pretože rakovina nedokáže žiť v prostredí s dostatkom kyslíka.
Okrem toho pohyb prispieva k toku a detoxikácii lymfy.
Pri fyzickej aktivite taktiež vzniká nepostrádateľný antioxidant glutatión, ktorý si telo musí samo vyrobiť. Jeho umelé podávanie je neúčinné, lebo sa v žalúdku a počas následného trávenia v črevách rozloží.
Buďte v pohode
Rakovina ovplyvňuje vaše telo aj myseľ. To platí aj naopak.
Preto sa snažte zostať pozitívni, vyhýbajte sa stresu, doprajte si dostatok spánku, relaxujte. Jednoducho žite spokojný, naplňujúci a šťastný život.
Zora
Dobrý deň, volám sa Zora a veľmi rada čítam Vaše články, nie len o zdraví, ale všeobecne, vlasy krása, atď.
O rakovine sa už dlho hovorí, že jej liečenie je veľmi agresívne, a ako píše John Virapen vo svojej knihe, Nežiadúci účinok SMRŤ, že ani jeden lekár by nepodstúpil liečbu ožarovaním a chemoterapiou.
Chcela by som sa opýtať, či náhodou neviete o nejakej, naozaj dobrej knihe, ktorá Vás vlastne vedie životom,
v zdravom alkalickom štýle, lebo nedá sa všetko zapamätať, čo s čím môžete jesť, viem, že mäso sa musí jesť iba so zeleninou, atď, ale skôr mi robí problém aká zelenina sa môže miešať do kopy, na džús, ako urobiť očistnú kúru hrubého čreva, ja viem, že ste to písali, ale zase firma DXN, zakazuje BIO octy , lebo sú životu nebezpečné
a vy píšete, že sú zdravé, je to veľký problém, nájsť to správne stravovanie, keď čítate viac týchto článkov, každý píše niečo iné a v podstate ide len o to, v čom sa zhodnete všetci, telo sa musí odkysľovať, lebo nastanú problémy. Inak vediem život veselý, rada spievam ,ale sama pomáha mi to a od prírody mám veselú povahu a rozmýšľam skoro vždy optimisticky. Nedá sa žiť bez smiatia. Teším sa na nové články a skúste mi nejak poradiť. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď, s pozdravom Zora
Monika
Ja si myslim, ze vsetkeho s mierou, telo Ti samo povie,co je pre Teba dobre a nie. Pozri sa na stravu a zivot nasich predkov,jednoduchy,ziadne odstavovace a diety , fyzicky pohyb a malo masa. Najhlavnejsie je mat pozitivne myslenie a kopu dobrych ludi okolo seba. Musime zacat zit jednoduchsie!
Jarda
Dobrý den Zorko. Myslím si, že málo věci je v životě nalinkováno podle pravítka. Ani asi žádná kniha Vás nenaplní poznáním. Mně pomohly knihy: Nové metody experimentální psychologie, Břetislav Kafka. Cingroš-Jiří-Sám-sobě-doktorem, knihy MUDr. Partykové (sama se dle nich z rakoviny vyléčila), a také kniha paní Thomasové – o zvláštní šťávě. Dále: Derivační koupel (Uzdravující síla vody – France Guillain). Také diskuse z internetu o očistě střev.
Psychika je velmi důležitá. Držím Vám palce a přeji hodně štěstí! Zdraví přijde s ním. Slunce v duši, lásku v srdci a úsměvy na rtech na každý den a pro každého kolem, především pro sebe!
Jen doplním, tělo si řekne samo, co potřebuje. Jen je to tělo Vaše a Vaši pomoc a podporu potřebuje, naslouchejte mu, odmění se Vám.
Edita
Uzasna zbierka nepravd! Jemne povedane.
Keby sa nase vnutorne prostredie co len trosku prekyslilo, nezili by sme. Krv a medzibunkova tekutina je neustale trochu alkalicka, pH 7.35- 7.45. Mame na to oblicky, aby sa starali o nase pH. Vsetko co jeme ide do zaludka, kde je velmi- velmi kyslo, pH 1-2…v tenkom creve sa tato kyslota neutralizuje stavou zo sliznice creva a z pankreasu…aby sa potrava mohla rozlozit a vstrebat. A tak pridu jednoduche molekuly potravy az k bunkam. Neviem, kde ste to nabrali, ze rakovinove bunky maju rady kysle prostredie. Absolutna blbost.
Propagujete tu rozne vyrobky a doplnky
potravy….zdravy clovek ich nepotrebuje!!
S cim absolutne suhlasim je pohyb a relax!
Jest jednoducho, varit doma bez polotovarov a neprezierat sa.
redakcia
Nemáte pravdu. Krv sa síce udržiava vo veľmi malom rozpätí pH, my však hovoríme o pH tkanív a medzibunkových priestorov. Ak sú tam kvasinky (candida), tak s tým obličky veľa nezmôžu.
Potrava po prechode zo žalúdka do tenkého čreva je síce neutralizovaná šťavami z pankreasu, ak však tá potrava obsahuje množstvo cukru a iných „humusov“, potom ďalej v črevách kvasí. Ide tak o nový zdroj kyslosti v tele. S tým obličky toho v čreve tiež veľa nenarobia.
Valentína
Názov článku by som opravila… nieže všetci máme rakovinové bunky (ako taká potencionálna rakovinová bunka vyzerá?)
…všetci máme možnosť, že sa nám naše oslabené bunky (napr. chronickými zápalmi ap) zvrhnú na rakovinové.
Jarda
Zkusím také svoji zkušenost. Rakovina mi byla diagnostikována, hned doplním, že prý po ní není už ani stopa. Jinak jsem si měl dohodnout termín operace, ozařování a chemoterapií.
Podle čínské teorie, když je střevo čisté a zdravé, je lidské tělo zdravé, jsem si střevo občas a nepravidelně čistil. Po diagnóze rakovina jsem čistil intenzivně. Na kontrole po třech měsících prý rakovina žádná. Už je to 10 let, stále bez rakoviny. Cest čištění střeva je více. Každý si může vybrat svoji, hlavně účinnou.
Renata
Dobrý deň p.Jardo môžem Vás poprosiť napísať mi ako ste zvladli rakovinu – ?
Čo Vám najviac pomohlo ?.Ďakujem…. U nás je rakovina stále aktualna ..
Ešte raz Vám vopred Ďakujem
môj meil [email protected]
Frenky
Súhlasím s Jardom.Očista tráviceho systému je dôležitejšia,ako všetky výživové doplňky.Väčšinou dbáme o vonkajšiu čistotu tela,ale žijeme vo vnútri.Poznáme citát-Sme to,čo jeme.A dĺžka aktívneho života práve závisí od stravy a čistenia tráviaceho systému.A veľmi dôležitú úlohu má psychická pohoda.Každá emócia,hlavne tá negatívna nás ovplyvňuje.O pohybe sa toho už napísalo kvantá,ale málo kde som počul,že ide o AKTÍVNY pohyb a nie pasívny,ktorý nenahrádza ten aktívny.Ďakujem tím,ktorý túto stránku založili,lebo všetci,čo ju sledujú,majú možnosť využívať skúsenosti a rady v nej uvádzané.
Tatiana
Dobrý den, Jardo, váš príbeh ma zaujal, môžte mi o tom napísať viac?
[email protected]
Ďakujem