Jednou z najväčších výziev, ktorej čelí dnešná medicína, je zvyšujúca sa rezistencia nebezpečných baktérií na farmaceutické antibiotiká. Situácia je tak vážna, že čoskoro zrejme nebude možné liečiť ani doteraz bežné infekcie.
Naproti tomu, príroda ponúka proti baktériám viacero účinných látok. Tie sa samozrejme nedajú patentovať a tak lekári a farmaceutické firmy o ich využitie nejavia záujem. To však neznamená, že si ich nemôžete sami zadovážiť.
Je dobré ich mať doma vždy po ruke pre prípad, že sa objaví nejaká infekcia a štandardné antibiotiká nezaberú, prípadne, ak uprednostňujete prírodné riešenie.
Na našej stránke sme písali o viacerých účinných látkach s výborným antibakteriálnym účinkom, ako sú cesnak, zázvor či cibuľa.
Existuje však jedna látka, ktorá ich všetky prekonáva. Tou látkou je oregánový olej.
Účinky oreganového oleja
Oreganový olej je konečným riešením na baktérie. Ide o veľmi silnú bylinku s unikátnymi liečivými účinkami. V podstate ide o najpotentnejší rastlinný olej na svete!
Vedeli ste napríklad, že oregano má až 8 krát viac antioxidantov ako jablko a 3 krát viac ako čučoriedky?
Antioxidanty telo potrebuje, aby sa chránilo pred voľnými radikálmi. Dokážu tiež podporiť imunitný systém a to úplne prirodzeným spôsobom.
Užívanie oreganového oleja siaha až do antického Grécka. V gréčtine slovo oregano znamená „pôžitok hôr“. Gréci boli prví, ktorí ho začali používať na medicínske účely.
Okrem baktérií účinkuje tiež proti vírusom, hubám, či plesňám. Výborne pôsobí aj na bolesti a zápaly.
Oreganový olej bol hlavným prostriedkom, ktorý Hippokrates používal pri bakteriálnych infekciách (hoci vtedy ešte nevedel, že baktérie vôbec existujú). Oreganové listy sa aplikovali aj pri ochoreniach dýchacieho a zažívacieho ústrojenstva.
Oreganový olej ako ultimátne antibiotikum
Oreganový olej je priam presýtený vitamínmi a minerálmi. Obsahuje vápnik, horčík, zinok, železo, draslík, meď, bór, mangán a vitamíny C, A (beta karotén) a niacín.
Okrem týchto nutričných látok obsahuje tiež skupinu chemických látok, ktoré sú účinnými liečivými substanciami. Ide hlavne o fenol thymol, ktorý pôsobí antisepticky a antioxidačne.
Ďalej obsahuje terpény ako pinén a terpinen. Tie účinkujú antisepticky, antivirálne, protizápalovo a tiež ako anestetikum, čiže tlmia bolesti.
Substancia bonreol je alkohol s dlhým molekulovým reťazcom, ktorý má silné antibakteriálne a antivirálne účinky.
Estery, vrátane linalyl acetátu a geranyl acetátu, zasa pôsobia na mykózy a iné hubovité a kvasinkové infekcie.
Všetky vyššie uvedené látky vykazujú silné liečivé účinky, no zrejme najdôležitejšou zložkou oreganového oleja je carvacrol. Vedecké výskumy potvrdili, že ide o najsilnejšie antibiotikum doteraz známe vede.
Nie všetky oreganové oleje sú rovnaké
Pravý oreganový olej by mal byť vyrobený z divo rastúcej rastlinky origanum vulgare pochádzajúcej zo Stredomoria a nie z nejakej inej odrody oregana.
Dôležitý je aj vysoký obsah carvacrolu, ten by mal byť 70% a viac.
Hlavné výhody oreganového oleja v porovnaní s antibiotikami
Hlavnou výhodou oreganového oleja oproti farmaceuticky vyrábaným antibiotikám je fakt, že pri správnom používaní nemá na telo žiadne nežiaduce negatívne účinky.
Na rozdiel od antibiotík ani neodbúrava v tele dôležité látky ako vitamíny či minerály. Je efektívny aj na tie najnebezpečnejšie druhy baktérií, ktoré si voči nemu nedokážu vytvoriť rezistenciu.
Keď sa pozriete na ľudí zo Stredomoria, tak žijú dlhšie a zdravšie ako my. Vďačia za to hlavne svojej strave obsahujúcej viac zeleniny, olivovému oleju a samozrejme, aj oreganu.
Pridaj komentár