Kefír z kokosovej šťavy je veľmi bohatý na minerály, vitamíny a elektrolity. Obsahuje prevažne vitamíny K, C, E, A, B6, kyselinu listovú, betakarotén, niacín, riboflavín a tiamín.
Ide o extrémne zdravý probiotický nápoj, dokonca ešte zdravší ako bežný kefír, pretože neobsahuje žiadnu laktózu alebo kazeín (mliečnu bielkovinu).
Ide totiž o pomerne problematické látky všetkých mliečnych výrobkov. Takýto kefír má schopnosť výrazne zlepšiť funkcie vášho tráviaceho systému.
Konzumácia kefíru z kokosovej šťavy ponúka aj ďalšie zdravotné prínosy:
- zlepšuje hydratáciu
- vysoký obsah minerálov ako sú draslík, horčík či prírodný sodík, zlepšuje trávenie
- zmierňuje predmenštruačné ťažkosti
- posilňuje imunitu
- usmrcuje patogénne kvasinky v tele
- odstraňuje žiadostivosť po cukre a sladkostiach
Kefír si môžete pripraviť troma spôsobmi.
Prvým spôsobom je použitie kefírových zŕn, druhým použitie existujúceho kefíru ako štartovacej kultúry alebo priame nasadenie kefírových baktérií.
Ingrediencie
Na výrobu nášho kefíru budete potrebovať tieto suroviny:
- 5 polievkových lyžíc kefírových zrniečok
- 7 pohárov (1,5 litra) kokosovej šťavy
- 1 paličku cejlónskej škorice
Spôsob prípravy
1. Nalejte kokosovú šťavu do veľkej sklenenej nádoby (napríklad do skla od uhoriek).
2. Pridajte kefírové zrniečka a škoricovú paličku, následne hrdlo fľaše voľne prekryte uzáverom alebo látkou, ktorú upevníte gumičkou.
3. Nechajte zmes stáť 48 hodín, avšak nie dlhšie.
4. Ak ste použili vrchnák, uistite sa, že je zaistený voľný priechod vzduchu, inak fermentačné plyny by mohli spôsobiť roztrhnutie fľaše.
5. Sfermentovaný kefír získa svetlejšiu farbu a kefírové zrná by sa mali vyplaviť na hladinu.
6. Vtedy zrná odoberte a môžu byť použité na výrobu nového kefíru.
Vyrobený kefír skladujte v chladničke a skonzumujte ho do 7 dní.
Dobrú chuť a na zdravie!
Katarína Zimová
Dobrý deň, kde je možné objednať, resp. zakúpiť kefírové zrniečka. Napíšte mi niekto. Moja adresa – [email protected]
arlette
Ja som ich objednala zo stranky http://www.milchema.sk
Anna
Môže mi niekto nalísať či je dostať čistú kokosovú vodu ? Ja som našla len miešanú s ananásom. A to asi nebude dobré na výrobu kefíru. Alebo sa to dá vyrobiť aj z kokosového mlieka??
noemi
Úžasný recept pre Slováka. Viete si predstaviť koľko kokosových orechov potrebujete na získanie 1,5 litra kokosovej šťavy? V jednom orechu´je cca 1dl. A kde tie kokosy vzať?
jelica22
presne…. dajú tu recept…ktorý si môže samozrejme dožičiť bez problémov každý Slovák…. 🙂 🙂 Ja robím tento vodový kefír z vody odstátej, hnedého trstinového cukru a hrozienka sušené nesírované…..taký je aj pôvodný recept….. žiadena kokosová voda, ktorú si my tu nedokážeme vyrobiť a kupovaná…je plná chémie,,,,
miki
kokos nie je zázrak.
Andrea
Ako urobit kefir uz z existujuceho kefiru? Je mozne pouzit aj mliecny kefir ako starter? Dakujem.
redakcia
je to možné
Valentína
Ale kaukazky kefír (aj vodný) zázrak je !
Jindro
Kde zoženiem zrna na vodný kefír pod akým názvom díky , [email protected]
elena
kokosova stava : myslite tym kokosove mlieko ? dakujem za odpoved Elena
kerouregan
Rozdiel je i v kefírových zrnkách. Iné sú na mliečny kefír a iné na ovocné kefíry.
Na ovocný kefír je základom pitná voda prefiltrovaná ( dá sa i po domácky s použitím čierneho dreveného uhlia), alebo odstáť, kefírové zrnká na ovocné nápoje, cukor, sušené ovocie a citrón alebo iné citrusy (kôra s bielou dužinou je bohatá na pektín) a najlepšie domáce alebo bio, pretože sa do nie bio sušeného ovocia pridáva síra a citrusy sú chemicky ošetrené. Kefírové zrnká sú číre, priesvitné a svetlo citlivé, preto kefír pripravujeme na tmavom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Keď je tento základ sfermentovaný, všetko sa vyberie, šťava z citrusov sa môže vytlačiť do vzniknutého napoja, zrnká sa premyjú vodou a môžeme založiť na novú várku alebo ich dať do sklenenej nádoby, do ktorej pridáme cukor a vodu a dáme do chladničky. Takto pekne vydrží i dva tri mesiace.
Kefirový základ sa môže zmiešať so šťavou z iného ovocia alebo mrkvy a nechá sa dva – tri dni postáť, kým sa v ňom neobjavia bublinky. Takto si vyrobíte prírodné šumivé nápoje vhodné i pre deti.