Väčšina z vás zrejme považuje portulaku zeleninovú (anglicky purslane) za neužitočnú burinu.
V tomto článku vám o tejto rastlinke odhalíme zopár vskutku zaujímavých faktov.
Listy portulaky zeleninovej totižto poskytujú neuveriteľné zdravotné prínosy. Preto nabudúce, keď ju budete chcieť vytrhnúť a vyhodiť, myslite na to.
Teraz sa už ale poďme bližšie pozrieť na to, čo všetko vám portulaka ponúka.
Zdravotné prínosy portulaky zeleninovej
Portulaka obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré posilňujú celkové zdravie.
Zvlášť cenený je jej vysoké množstvo železa pre krvotvorbu a vápnika s horčíkom pre zdravé a silné kosti.
Jej semienka sú nesmierne trvácne. V zemi pri nepriaznivých podmienkach dokážu prečkať až 25 rokov a vyklíčiť až vtedy, keď je na to príhodná chvíľa.
Konzumácia týchto semienok výrazne posilňuje imunitný systém. Na konzumáciu sú však vhodné nielen semienka tejto rastlinky, ale aj jej hrubé mäsité listy.
Listy portulaky obsahujú viac vitamínu A než akákoľvek iná zelená listová zelenina. Vitamín A, respektíve jeho forma betakarotén, má veľmi silné protirakovinové účinky.
Existujú prípady úplného vyliečenia rakoviny vďaka vysokému príjmu betakaroténu z mrkvy. Portulaka ho však obsahuje ešte viac.
Ďalej je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré efektívne predchádzajú srdcovocievnym ochoreniam a mozgovej mŕtvici.
Portulaka je divoká rastlina, takže nehrozí, aby bola geneticky modifikovaná podobne, ako je riziko u ostatných plodín, hlavne u kukurice, sóji a repke olejnej.
Samozrejme, táto bylinka je nesmierne bohatá aj na celú paletu ďalších dôležitých vitamínov a minerálov.
Konzumujú sa zvyčajne jej listy a to buď priamo, alebo si ich môžete pridávať do šalátov. Výborný spôsob je aj ich odšťavovanie a pitie čerstvej šťavy.
Záver
Po zvážení spomenutých faktov by ste mali vážne pouvažovať nad tým, aby ste túto skvelú rastlinu zaradili do svojho jedálnička.
Jej chrumkavé listy majú výbornú citrónovú príchuť a kľudne nimi môžete nahradiť napríklad špenát či šalátové listy alebo ju zahrnúť do rôznych receptov.
Kleinová
Dobrý den,tento článek mi velice zaujal,jen nevím,jaký název je pro portulaku zeleninovou v češtině.Děkuji za odpověď Kleinová
milan
Přidávám se k dotazu
Jija
šrucha zelná
Sklenar
Ja to jedavam na tony. Na chlieb si ju nasekáme, resp. sa hodí info omáčok, skrátka kdekoľvek.
Chutove je vynikajúca a nielen listy, ale i stonky.
Andrej
Názov príspevku je zavádzajúci. Nie že túto burinu neničte, ona je NEZNIČITEĽNÁ!!! Je to invázna rastlina, za pár rokov ňou bude pokryté celé Slovensko. Zatiaľ som nezistil ako sa šíri (koreň, poplazy, semeno), viem len, že veľmi rýchlo. Ak má autor článku odberateľa, môžem dodávať.
Andrea
Presne tak je neznicitelna,neviem si s ňou rady v záhrade všade je ,v hriadkach všetko zadusí keď ju neodstráni motykou ,Je To PARAZIT čo všetko ničí v záhrade!
Daniela
Mňa táto burina tiež riadne vytáča, lebo je jej hneď na hriadkach more. Rozmnožuje sa iba drobnými semenami, ktoré roznáša asi vietor. Snažím sa ju odstraňovať ešte pred kvitnutím. Má také malé žlté kvety. Ale čo keď semená prežívajú v zemi že 25 rokov!
Lota
Presne, veľmi výstižne napísané.
Lenka
Ako zistím, že je to portulaka zeleninová a nie iný typ portulaky? Sú všetky druhy konzumovateľné?