Neexistuje spôsob, ako ujsť pred starnutím. Prejaví sa na vašej tvári, vlasoch i pokožke. Vaše kĺby sa opotrebujú a váš zrak zhorší. A neustále sa budete cítiť unavení.
Dobrou správou je, že hoci starnutiu nezabránite, môžete ho spomaliť a užiť si mladosť o niečo dlhšie.
Dokonca aj predčasne zhoršený zrak je možné napraviť, ak budete telu dodávať tie správne živiny.
V dnešnom článku vám prezradíme, ktoré potraviny vám pomôžu zlepšiť si vaše videnie. Veď predsa oči sú jedny z najdôležitejších orgánov, o ktoré by sme sa mali dôsledne starať.
Kľúčové živiny pre oči a zrak
Najdôležitejšie živiny pre vaše oči sú látky luteín a zeaxantín.
Nachádzajú sa prevažne tmavozelenej listovej zelenine ako sú kel či špenát. Vysoký podiel nájdeme aj v paprike, kukurici a šafráne.
Zeaxantín sa v rastlinách nenachádza, ale naše telo si ho čiastočne vyrába z luteínu. Okrem toho ho môžeme získať aj z rýb.
Uvedené látky pomáhajú udržiavať sietnicu v dobrom stave. Zvýšte ich príjem a vaše oči sa vám za to určite poďakujú.
Skúsenosť profesora Johna Barbura
So zhoršujúcim sa zrakom má svoje skúsenosti aj profesor John Barbur.
Ako uvádza:
„Výsledky mojich testov boli súčasne fascinujúce aj depresívne.Moja schopnosť rozoznávať žltú a modrú farbu bola veľmi slabá. Išlo o následok dlhoročnej cukrovky.
Avšak ostrosť môjho zraku a schopnosť vidieť detaily bola oproti mladým ľuďom taktiež výrazne zhoršená, hoci viac-menej zodpovedajúca veku.
Zmena nastala po 3 mesiacoch, ako som si začal dopĺňať luteín a zeaxantín.“
Podľa štúdií stačí denne užívať 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu. Toto množstvo je schopné vyriešiť väčšinu problémov so zrakom.
Profesor Barbur ďalej hovorí:
„Znamená to, že všetci by sme mali užívať doplnky stravy s luteínom a zeaxantínom pre zlepšenie svojho zraku?
Výskum ukazuje, že užívanie uvedených látok skutočne funguje. Dokonca aj niekomu ako ja, ktorý som mával zdravú stravu s množstvom ovocia a zeleniny pre adekvátnu úroveň luteínu a zeaxantínu v krvi,dodatočné doplnky mi pomohli.
Niektorí výskumníci sa domnievajú, že strava by mala stačiť. Kto z nás však má ideálnu stravu?“
Čo ďalej zistili štúdie
Podľa nedávnej štúdie, listová zelenina tmavozelenej farby nám dodá 15 až 47% našej potreby luteínu, no iba 0 až 3% potreby zeaxantínu.
Okrem listovej zeleniny môžete konzumovať aj vajíčka, ktoré tieto látky obsahujú tiež. Navyše majú vajíčka množstvo ďalších potrebných živín.
Je však veľký rozdiel aj medzi vajíčkami. Napríklad tie od voľne chovaných sliepok ich majú veľa, kým tie od sliepok chovaných v klietkach veľmi málo.
Ďalšou látkou, ktorá sa ukázala, že predchádza vzniku kataraktov, je vitamín C. Preto jedzte veľa citrónov, pomarančov a mandarínok.
Pre zdravie očí sú veľmi dôležité aj omega-3 mastné kyseliny. Tie zasa nájdete prevažne v rybách.Dobrými zdrojmi sú hlavne:
- krillový olej (z morských kôrovcov)
- divoký Aljašský losos
- sardinky
- ančovičky
- makrely
- slede
Omega-3 mastná kyselina DHA bráni poškodzovaniu očných pigmentov RPE na sietnici, ktorých hlavná úloha je konverzia svetelných fotónov na elektróny.Ide o photo-elektrický efekt, za ktorý Albert Einstein získal v roku 1921 Nobelovu cenu.
Vhodné doplnky pre zlepšenie zraku
Vhodný doplnok s luteínom a zeaxantínom, ktorý súčasne obsahuje aj omega-3 kyseliny, vitamín C a ďalšie živiny pre oči, zoženiete na Slovensku TU a v Česku TU.
Pre udržanie si dobrého zraku sa odporúča už spomínaných 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu. V prípade vážnejších očných ochorení je potrebné dávku navýšiť niekoľkonásobne.
Pridaj komentár