Tuk v pečeni alebo aj stukovatenie (steatóza) pečene sú pojmy, ktorými označujeme hromadenie sa triglyceridov (tukov) v bunkách pečene. Toto hromadenie tuku býva najčastejšie zapríčinené nadváhou a inzulínovou rezistenciou, ktoré narúšajú správnu činnosť nášho metabolizmu.
To znamená, že každá väčšia výchylka z optimálneho stavu nášho organizmu (nadváha, inzulínová rezistencia atď.) sa prejavuje tým, že v bunkách našej pečene sa hromadí tuk.
A keďže pečeň nie je schopná tento tuk riadne spracovať, výsledkom potom je postupné stukovatenie pečene.
Strava pozostávajúca z potravín, ktoré majú nadbytočný obsah tukov, v kombinácii s niektorými inými vplyvmi (stres, nedostatok pohybu, nepravidelný spánok atď.) môže mať taktiež za následok tuk v pečeni.
V krátkosti si teda môžeme zhrnúť niektoré z najčastejších príčin, ktoré by mohli spôsobovať hromadenie tuku v pečeni – sú to:
- nadmerná konzumácia alkoholických nápojov,
- inzulínová rezistencia,
- nadváha,
- vrodené poruchy metabolizmu,
- jedovaté chemické látky v životnom prostredí
- a niektoré lieky, ktoré bránia pečeni v jej optimálnej činnosti
Problémom je, že najmä v počiatočnom štádiu je takmer nemožné badať niektoré prejavy hromadenia tuku v pečeni. Obvykle sa prejavuje tak, že začíname mať častejšie pocit miernej nevoľnosti žalúdka a trvalej únavy.
Hromadením tuku v pečeni však dochádza k jej zväčšeniu. Pomocou priameho vyšetrenia (aj pomocou hmatu) by teda nemal byť problém pre lekára – špecialistu zväčšenú pečeň spozorovať.
Ak je naším cieľom problém s tukom v pečeni zmierniť či odstrániť, bude potrebné, aby sme v našej životospráve vykonali niektoré zmeny. Za všetky môžeme spomenúť najmä obmedzenie konzumácie alkoholu, obmedzenie množstva tukov v našej strave, zníženie telesnej hmotnosti a prevencia pred cukrovkou.
Okrem toho Vám v tomto článku prinášame niektoré bežne dostupné potraviny, ktoré pomáhajú z našej pečene odstraňovať tuk.
1. Artičoka
Artičoka má vysoký obsah cynarínu. Cynarín je bioflavonoid, ktorý má schopnosť zotavovať bunky pečene, a tak vplýva na jej celkové zotavenie.
Samozrejme, obvykle sa konzumujú len samotné plody, no nezanedbateľné množstvo výživných látok získame aj konzumáciou stoniek a listov artičoky.
Na prečistenie pečene je tiež veľmi užitočná šťava z artičoky. Ak Vám to dovoľujú finančné možnosti a rozhodnete sa pre užívanie artičokového nápoja, odporúčaná dávka sú 3 polievkové lyžice denne.
2. Mangold
Mangold je tmavá listová zelenina podobnej chuti ako špenát, no na rozdiel od špenátu má farebnejšie listy. Táto zelenina je mimoriadne výživná a má vysoký obsah vitamínov. Zo všetkých minerálov mangold obsahuje práve najviac minerálov železa.
Mangold je známy najmä tým, že je mimoriadne účinným pomocníkom pri regenerácii a prečisťovaní pečene. A navyše obsahuje aj vlákninu, horčík a draslík, ktoré pôsobia proti upchávaniu ciev.
3. Zázvor
Je pozoruhodné ako významne nám môže pri očiste organizmu, a najmä pečene, poslúžiť zázvor. Zázvor je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré napomáhajú prečisťovaniu telesných orgánov a znižovaniu množstva triglyceridov v organizme.
Ako už vieme, triglyceridy sú jedným z hlavných dôvodov ukladania tuku v pečeni.
Jednoznačne Vám teda odporúčame pravidelne zaradiť zázvor do stravy. Bežne postačia 2 menšie polievkové lyžice postrúhaného, nadrobno posekaného alebo mletého zázvoru. Môžeme ho pridávať napríklad do polievok, alebo ho môžeme použiť ako jednu z prísad pri príprave šalátov.
4. Pestrec mariánsky
Táto rastlina sa používa na rôzne liečebné a regeneračné účely. Pestrec mariánsky napríklad môžeme použiť ako liek s mimoriadne silným ochranným účinkom pečene. Jeho hlavnou účinnou látkou je tzv. silymarín, ktorý je známy svojou schopnosťou chrániť a uzdravovať bunky pečene.
Túto liečivú rastlinu môžeme zakúpiť u miestnych pestovateľov bylín a liečivých rastlín, no je tiež bežne dostupný aj v podobe kapslí.
5. Grapefruit
O väčšine citrusových organických plodoch je známe, že majú na pečeň viacero prospešných účinkov. Grep má vysoký obsah tzv. naringenínu, čo je flavonoid, ktorý urýchľuje pôsobenie chemikálií pri oxidácii nenasýtených tukov.
Grapefruit môže okrem toho aj znížiť podiel telesného tuku a napomáhať pri odstraňovaní porúch metabolizmu, ktoré vznikajú práve v dôsledku zhoršenej činnosti stukovatenej pečene.
6. Reďkovky
Reďkovky svojím účinkom pôsobia proti nadmernej tvorbe žlče, čo je z pohľadu zdravia našej pečene veľmi prospešné. Reďkovky sú vysoko cenené aj pre ich neobyčajné detoxikačné účinky.
Môžeme ich použiť pri príprave šalátov, no môžeme si z nich pripraviť aj šťavu, do ktorej môžeme ešte pridať čajovú lyžičku medu.
Záver
Je zrejmé, že mimoriadny účinok uvedených liečivých potravín spočíva v tom, že chránia pečeň pred ukladaním tuku. Účinne z nej odstraňujú jedovaté látky, ktoré spôsobujú nielen ukladanie tuku v pečeni, ale sú aj možným dôvodom jej ďalších ochorení.
Ešte pripomeňme, že je tiež veľmi dôležité vytvárať si zdravé životné návyky a do stravy zaradiť čo najviac potravín s nízkym obsahom tukov. A posledný bod – naozaj sa snažme širokým oblúkom vyhýbať nadmernej konzumácii alkoholických nápojov!
Vlado Pavlík
Okrem reďkoviek žiadnu z týchto potravín som ešte na toto ešte nevyskúšal.
Myslím, že prišiel čas to urobiť.