Určite ste to už počuli. Kašeľ je vraj prirodzenou súčasťou nádchy, chrípky či prechladnutia.
Tvrdia vám, že si ho musíte pretrpieť a príliš sa ním neznepokojovať. Lenže kašeľ vie byť poriadne nepríjemný, hlavne keď vás pochytí uprostred noci, je suchý či dusivý a ani sa kvôli nemu poriadne nevyspíte.
Máme pre vás dobrú správu. Nemusíte čakať zvyčajných 7 dní na jeho vyliečenie.
Jedným z najlepších prírodných prostriedkov proti kašľu je cibuľa. Zvyčajne sa odporúča pri ťažkostiach s dýchaním a respiračných problémoch vo všeobecnosti.
Surová cibuľa je veľmi účinná hlavne na vykašlávanie. Jej flavonoidy a sírnaté zlúčeniny ju však robia vynikajúcim prostriedkom aj na srdce, cholesterol, cukrovku či artritídu.
Recept č. 1: cibuľa
Na prípravu prvého receptu budete potrebovať:
- 1/2 kg cibule
- 3 litre vody
Príprava
1. Ošúpte cibule a každú prekrojte na 4 časti.
2. Dajte ich do hrnca s vodou, ktorú priveďte do varu. Varte dovtedy, kým sa polovica vody neodparí.
3. Po dovarení nechajte vodu vychladnúť a potom ju sceďte.
Pite jeden a pol šálky odvaru 2 krát za deň. Môžete si ho prisladiť medom a dochutiť citrónom.
Recept č. 2: cibuľa, orechy a jablká
Na prípravu druhého receptu budete potrebovať:
- 2 stredne veľké (najlepšie bio) jablká
- 2 stredne veľké cibule
- 14 vlašských orechov
Príprava
1. Ošúpte cibule a dobre ich premyte vodou. Potom ich nakrájajte na štvrtiny.
2. Jablká nakrájajte tiež na štvrtiny a orechy podrvte.
3. Pridajte všetky ingrediencie do hrnca s 3 litrami vody a priveďte ju do varu.
4. Varte dokým sa polovica vody neodparí.
Pite jeden pohár odvaru 3 krát denne. Podobne ako v predošlom recepte, si doň môžete pridať med a citrón.
Recept č. 3: med a cesnak
Základom tohto bonusového receptu, na rozdiel od predchádzajúcich dvoch, nie je cibuľa, ale cesnak.
Budete preň potrebovať:
- 3 až 4 strúčiky cesnaku
- 4 čajové lyžičky medu
Príprava
1. Ošúpte strúčiky cesnaku a na jemno ich pomliaždite. Použite buď klasické pretláčadlo na cesnak alebo doštičku na krájanie a tupú stranu čepele veľkého noža.
2. Kašičku pomliaždeného cesnaku aj so šťavou premiestnite do šálky alebo malej nádobky. Nechajte postáť 10 minút (počas tej doby v cesnaku reagujú látky a vznikne požadovaný alicín).
3. Do šálky pridajte med a dobre rozmiešajte.
Počas dňa konzumujte 1/4 čajovej lyžičky vzniknutej kašičky každých 30 minút až 1 hodinu.
Upozornenie
Surový cesnak je silne dráždivý na žalúdok. Pri jeho priamej konzumácii môžete pociťovať nepríjemnú bolesť, preto začínajte postupne a konzumujte naraz len toľko, koľko znesiete. Bolesť žalúdka zvykne do 10-15 minút sama prejsť.
Ak máte veľmi citlivý žalúdok, môžete si kašičku pridať do pol deci mlieka a to vypiť. Mlieko má na žalúdok upokojujúci efekt.
Dráždivosť cesnaku tlmí napríklad aj chlieb a maslo, preto je ideálne si namazať na chleba s maslom zmes pomliaždeného cesnaku a medu. Prípadne ho môžete aj zapiť vodou, aby nedráždil pažerák.
Cesnak je tiež lepšie konzumovať ráno ako večer.
Pár poznámok na záver
Pomocou všetkých troch receptov by vám mal do 24 hodín prejsť nielen suchý a dusivý kašeľ, ale aj celé ochorenie.
Medzičasom, hlavne pri cesnaku, sa prejavy ochorenia môžu zosilniť (tečenie z nosa, bolesť na prieduškách a podobne). Nezľaknite sa, ide o znak toho, že recept zaberá.
Po doznení ochorenia sa ešte pár dní môže vyskytovať kašeľ, pôjde však už len o mokré, bezbolestné vykašlávanie nahromadených hlienov. No a po samotnej chrípke, nádche či nachladení už nebude ani stopy.
Pridaj komentár