Keď príde na kupovanie ovocia a zeleniny, porovnávanie konvenčne pestovaných plodín s tými v bio kvalite môže byť ako porovnávanie jabĺk s pomarančmi – aj keď kupujete len samé jablká.
Za bio produkty zvyčajne zaplatíte o 50% až 100% viac než za bežné potraviny. Aj keď sa mnohým zdajú obe druhy rovnaké, nie je tomu celkom tak.
Čo zistila analýza vyše 3000 vzoriek jabĺk
Z analýzy vládnych dát od americkej Pracovnej skupiny pre životné prostredie (EWG) vyplynulo, že napríklad s jablkami kupujete aj nezanedbateľné množstvo pesticídov.
V najnovšom zozname zaujali jablká opäť prvú priečku medzi 12 druhmi ovocia a zeleniny, ktoré nasiaknu najväčšie množstvo postrekovaných pesticídov a ďalších poľnohospodárskych chemikálií.
Podľa priloženej správy, dve tretiny z vyše 3000 vzoriek analyzovaných Americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) obsahovali zvyšky pesticídov.
Štúdia publikovaná len nedávno v denníku Environmental Health Perspectives (Perspektívy environmentálneho zdravia) zistila, že konzumácia bio potravín výrazne znížila vystavenie ľudí pesticídom.
Napriek tomu však určitá expozícia týmto látkam stále existovala aj v prípade stravy kompletne zostavenej z bio produktov.
Pesticídy škodia nielen konzumentom
Ďalší problém je, že vystavenie pesticídom má nepriaznivý vplyv aj na pracovníkov v poľnohospodárstve.
Existujú dokonca obavy, že dlhodobé vystavenie hoci len malým dávkam týchto toxínov prispieva k rozvoju ochorení ako rakovina alebo autizmus.
Ak ste teda kupujúci, ktorému záleží na cene (veď komu nezáleží?), no nehľadáte super výhodnú akciu, ku ktorej vám ako bonus pribalia aj trocha pesticídov, potom extra euro na bio kvalitu bude naozaj dobre minuté.
To iste platí aj o broskyniach, nektárinkách, jahodách a hrozne. Uvedené ovocia spolu s jablkami tvorili prvú „špinavú päťku“.
Máme pre vás aj dobrú správu – náš spotrebiteľský návod vám pomôže získať späť tých pár eur, ktoré by ste zaplatili za za bio potraviny. Ako bonus vám totiž ponúkame aj zoznam 15 potravín, ktoré naopak, vykazovali najnižšiu mieru kontaminácie. Tie si potom budete môcť kúpiť aj nie-bio a ušetriť tak peniaze.
Napríklad, avokádo, ktoré je na prvom mieste čistého zoznamu, neobsahuje takmer žiadne chemikálie, aj keď je pestované konvenčne. Len 1% z testovaných vzoriek ukázalo nejakú mieru kontaminácie.
Poďme teda k veci a pozrime sa na kompletné zoznamy kontaminovaných aj čistých potravín.
Pesticídmi najviac znečistené potraviny
- jablká
- marhule
- nektárinky
- jahody
- hrozno
- zeler
- špenát
- červené papričky
- uhorky
- malé paradajky
- hrášok (celé struky)
- zemiaky
- feferóny
- ružičkový kel
Čisté potraviny
- avokádo
- sladká kukurica
- ananás
- kapusta
- hrach (mrazený, jednotlivé semená, nie strúčiky)
- cibuľa
- špargľa
- mango
- papája
- kivi
- baklažán
- grapefruit
- ananásový melón
- karfiol
- sladké zemiaky
Odporúčame vám napísať si uvedený zoznam na papierik alebo vytlačiť a pri najbližšej návšteve obchodu si podľa neho vyberať, ktoré ovocie a zeleninu kúpite a ktoré radšej nie.
Pridaj komentár