Vedeli ste, že toto bežne prehliadané ovocie chráni telo pred nukleárnym spádom, potláča rast viacero druhov rakovín a udržuje artérie priechodné?
Ide len o zopár, no experimentálne potvrdených účinkov, ktorými jablko odomyká vášho vlastného vnútorného lekára.
Čo dokáže jedno obyčajné jablko
V modernom svete majú lekári k dispozícii celú plejádu rôznych diagnostických testov, liekov a liečebných procedúr, ktoré so sebou nesú aj mnohé neželané vedľajšie účinky.
Niekedy sa dokonca stáva, že tieto vedľajšie účinky prevážia nad deklarovanými prínosmi liečby, preto je lepšie sa im radšej vyhnúť vždy, keď je to možné.
Keď sa však pozrieme na také obyčajné jablko – je oveľa lacnejšie ako lekár a na rozdiel od niektorých drastických liečebných procedúr ako rádioterapia či chemoterapia, jablko nijako telu neuškodí. Ba naopak, aj keď náhodou nevylieči, pre telo sú jeho výživné látky vždy prínosom.
Niektorým ľuďom sa tento úvod článku môže javiť ako fantázia, no realita je taká, že liečivé účinky jabĺk sú vedou v medicínskej literatúre dobre zdokumentované a preukázané.
Napríklad, konzumácia jabĺk bola predmetom viacerých štúdií zameraných na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.
Ďalšie typy rakovín, kde sa ukázalo, že ich jablko dokáže ničiť, zahŕňajú:
1. Rakovina pečene: experimentálne sa potvrdilo, že jablkový džús, jablčný pektín a jablčná šupka majú na rakovinu pečene ničivý vplyv.
2. Rakovina prsníka: jablká dokážu brániť tak jej vzniku, ako ju aj potlačiť, čo sa experimentálne dokázalo na zvieracích štúdiách.
3. Rakovina rezistentná na viaceré lieky: karotenoidy extrahované z jabĺk dokázali potlačiť tento typ rezistentných rakovinových bunkových kultúr.
4. Rakovina pažeráka: Bolo zistené, že prokyanidín z jablka tlmí rast rakoviny pažeráka.
5. Rakovina žalúdka: Jedným zo spôsobov, ktorými jablko predchádza vzniku rakoviny žalúdka, je jeho schopnosť potláčať Helikobaktera pylori. Ten je považovaný za hlavnú príčinu tak žalúdočných vredov, ako aj rakoviny žalúdka. Prokyanidinín z jablka bol študovaný kvôli jeho schopnosti priamo vyvolať programovanú smrť buniek rakovinový žalúdka (apoptózu).
Ako jablká predchádzajú rakovine
Je vysoko pravdepodobné, že základné procesy prítomné pri formovaní a raste rakoviny sú potláčané jablkom a jeho zložkami.
Jablká preto zrejme chránia pred oveľa viac druhmi rakovín, než len tými spomenutými vyššie. Bez ohľadu na to, ktorá zložka jabĺk sa skúma, v každej sa nachádzajú protirakovinové látky.
Napríklad taký jablčný ocot obsahuje protirakovinovú látku, ktorá je výsledkom fermentačného procesu kyseliny octovej a nazýva sa alfa-glykán.
Ďalším dokázaným spôsobom, ktorým jablká ničia rakovinu, je ich schopnosť viazať a odvádzať rakovinotvorné rádioizotopy.
Tie sa v našom tele naakumulovali ako výsledok nukleárneho spádu po atmosférických skúškach jadrových zbraní, do ovzdušia uvoľneného ochudobneného uránu z konvenčnej munície či po haváriách atómových elektrární ako Černobyľ alebo Fukušima.
Napríklad, po Černobyle sa používal jablčný pektín na zníženie úrovne cézia-137 u detí. V niektorých prípadoch sa dosiahlo jeho až 60% zníženie.
V rokoch 1996 až 2007 pol jablčný pektín podaný až 160 000 deťom z okolia Černobyľu. Výsledkom bolo, že po každom kole podávania pektínu došlo k 30 až 40% zníženiu hladiny cézia-137 v orgánoch týchto detí.
Výrazná redukcia tohto izotopu nastala už za tak krátky čas ako 16 dní.
Dokonca sa zistilo, že jablčný pektín dokázal zachytávať a brániť absorpcii v tenkom čreve aj tomu najnebezpečnejšiemu zo všetkých rádioaktívnych izotopov, ktorým je plutónium-239.
Záver
V angličtine existuje pre jablko pekné rýmujúce sa porekadlo „One apple a day keeps the doctor away“, ktoré vo voľnom preklade znamená „Jedno jablko denne udrží lekára preč od vás“.
Toto porekadlo by sme teda kľudne mohli zmeniť na: „Jedno jablko denne, udrží rádioaktívny spád mimo vás“.
A skutočne, medzi prírodnými či syntetickými látkami nájdeme len veľmi málo tak účinných substancií, ktoré dokážu chrániť pred vystavením sa plutóniu lepšie, ako práve jablká.
Preto ich odo dnes kľudne môžeme zaradiť na zoznam takzvaných „super potravín“.
Valentin Švidroň
Poľske jablko nezoberiem ani do ruky. Podobne dovrzene odkoaľsi.