Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Vyhýbajte sa im ako moru! Toto je 12 najškodlivejších potravinových prísad

11. septembra 2024 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Vyhýbajte sa im ako moru! Toto je 12 najškodlivejších potravinových prísad

Keď jete spracované potraviny, máte takmer zaručené, že spolu s nimi do tela dostávate aj viaceré pochybné prísady.

V súčasnosti je povolených približne 10000 látok, ktoré sa buď priamo pridávajú do potravín alebo sú súčasťou baliacich materiálov. Je potrebné sem zahrnúť aj obaly, pretože látky z nich často prechádzajú aj do samotných potravín.


Prísady sa do potravín pridávajú z rôznych dôvodov, ako napríklad:

  • zabránenie oxidácii a zatuchnutosti tukov
  • predchádzanie zmien v zafarbení ovocia
  • pridávanie syntetických vitamínov a minerálov, ktoré majú nahradiť tie, čo sa stratili počas procesu spracovania
  • zlepšovanie chuti, vzhľadu či textúry
  • predlženie životnosti
  • a podobne

Bohužiaľ, kým časť takýchto prísad sa považuje za „všeobecne bezpečné“ aj bez dostatočného testovania, iné zasa vyvolávajú oprávnené obavy o zdravie.

Aby sa vám ľahšie orientovalo medzi rôznymi prísadami pri študovaní zloženia potravín, prestížna americká nezisková organizácia Environmental Working Group (Pracovná skupina pre životné prostredie) vypracovala zoznam 12 najškodlivejších potravinových prísad.

Zoznam obsahuje látky, ktoré vyvolávajú obavy, ďalej látky, ktoré mohli byť zakázané v iných krajinách a tiež látky, ktoré by sa v žiadnom prípade nemali nachádzať v potravinách.

1. Dusitany a dusičnany

Dusitan sodný je látka pridávaná do takmer všetkých mäsových výrobkov (šunka, salámy, klobásy), v ktorých pomáha zachovávať ich ružovo-červené zafarbenie.

Problémom je, že pri vysokých teplotách sa dusitany môžu skombinovať s amínmi, čím vzniknú nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne. Tie môžu vyvolávať hlavne rakovinu hrubého čreva, močového mechúra, žalúdka a pankreasu.

Dusičnany sú zasa prítomné vo veľa druhoch ovocia a zeleniny, ako červená repa (cvikla), zeler, šalát, špenát a väčšina ostatnej zelenej zeleniny.

Ohľadne dusitanov a dusičnanov panuje medzi ľuďmi veľa nedorozumenia. Tieto látky samotné nie sú pre vás škodlivé a dokonca sú prekurzorom oxidu dusnatého (NO), ktorý znižuje krvný tlak a pôsobí protizápalovo.

Pamätajte, nebezpečný je vznik nitrozamínov.

Mäso je v tomto ohľade oveľa viac rizikové ako zelenina, pretože obsahuje oveľa viac amínov a pripravuje sa na vyšších teplotách.

2. Bromid draselný

Bromid draselný sa pridáva v mnohých krajinách do múky a je teda súčasťou všetkých múčnych výrobkov – pečiva, koláčov či keksov. Dôvodom je, že výrobky z takejto múky sú viac elastické.

Jeho problémom však je, že narúša funkciu endokrinného systému. Našťastie, v EÚ, Kanade a Číne je zakázaný.

Dávať pozor by ste si však mali počas pobytu v zahraničí alebo pri konzumácii potravín s obsahom múky vyrobených v krajinách, kde zakázaný nie je.

3. Propyl parabén

Propyl parabén je silným narúšačom endokrinného systému a v potravinách sa používa ako konzervačná látka. Bežne je ho možné nájsť v tortilách, muffinoch a potravinových farbivách. Do potravín sa môže tiež dostať z obalov.

Výskum ukázal, že až 91% ľudí mali propyl parabén v moči. Pri testoch potravín ho obsahovalo 50% nápojov, mliečnych výrobkov, mäsa a zeleniny.

Propyl parabén má estrogénovú aktivitu. Jeho prítomnosť by sa teda mala sledovať hlavne pri tých druhoch rakovín, ktoré sú citlivé na estrogén, ako je napríklad rakovina prsníka.

Okrem zrýchľovania rastu rakoviny prsníka sa zistilo, že oslabuje schopnosť otehotnenia u žien a u mužov zasa znižuje množstvo spermií a hladinu testosterónu.

4. Butylhydroxyanizol (BHA)

Butylhydroxyanizol je konzervačná látka, ktorá ovplyvňuje nervový systém v mozgu, mení správanie a môže spôsobovať rakovinu.

Nachádza sa hlavne v:

  • raňajkových cereáliách
  • orieškových zmesiach
  • žuvačkách
  • maslových nátierkach (nie v masle)
  • mäso
  • zemiakových lupienkoch
  • popcorne
  • pive

BHA môže tiež vyvolávať alergické reakcie a hyperaktivitu. Je zakázaný aj v niektorých krajinách v EÚ, no nie plošne v celej EÚ.

5. Butylovaný hydroxytoulén (BHT)

BHT je chemicky podobné BHA a tieto dve konzervačné látky sa často používajú súčasne. BHT sa síce nepovažuje za karcinogén u ľudí, no u zvierat je spôsobuje rozvoj niektorých druhov rakoviny.

Okrem toho je spájaný s poruchami vývoja a zmenami na štítnej žľaze.

6. Propyl galát

Propyl galát je konzervačná látka používaná na to, aby tuky nezatuchli. Nájdete ho často v párkoch, salámach, mrazenej pizzi a ďalších spracovaných potravinách, ktoré obsahujú jedlé tuky.

Národný toxikologický program v USA ho zaradil na zoznam látok spôsobujúcich rakovinu, vrátane zriedkavých druhov nádorov mozgu.

Niektoré štúdie dokonca uvádzajú, že by mohol tiež narúšať endokrinný systém a mať estrogénu aktivitu (podobne ako propyl parabén v bode 3).

7. Teobromín

Teobromín je alkaloid nachádzajúci sa v čokoláde. Má podobné účinky ako kofeín. To je aj dôvod, prečo je čokoláda vysoko toxická pre psy.

V roku 2010 požiadala firma Theocorp o udelenie statusu pre túto látku ako „bezpečná“, aby sa mohla pridávať do chleba, cereálií, športových nápojov a ďalších jedál.

Americký FDA (Úrad pre potraviny a liečivá) však vyjadril pochybnosti, firma následne žiadosť stiahla, no neskôr, aj bez ich súhlasu, bol teobromínu tento status predsa len udelený.


8. Prírodné a umelé príchute

Najviac znepokojivým faktom, keď vidíte na obale potravín napísané „umelá“ alebo hoci aj „prírodná“ príchuť, je, že neviete, čo si máte pod tým predstaviť.

Môže to znamenať, že je pridaná jedná neprirodzená látka, ale aj kokteil zložený zo stoviek takýchto látok. Napríklad, jahodová príchuť sa skladá z až 50 rôznych chemických substancií!

Veľa ľudí si myslí, že „prírodné príchute“ znamená niečo ako jahody, cesnak alebo čili korenie na ochucovanie potravín. V skutočnosti sa tieto látky vyrábajú v laboratóriách podobe, ako „umelé“ príchute.

Jediným rozdielom je, že „prírodné“ príchute musia byť vyrobené z prírodných produktov, kým tie druhé nie.

V konečnom dôsledku však majú len pramálo spoločné s produktmi, z ktorých pochádzajú. Často je výsledná chemikália identická s tou, ktorá sa vyrába čisto synteticky, akurát je drahšia.

Niektoré „prírodné“ príchute obsahujú dokonca aj propylen glykol (rozpúšťadlo) alebo BHA!

Jedinou výnimkou sú príchute označené ako „bio“, ktorých výroba musí spĺňať tie najprísnejšie pravidlá a nemôžu obsahovať syntetické alebo geneticky modifikované zložky.

9. Umelé farbivá

Každoročne sa len v USA spotrebuje na umelé farbivá 8 miliónov kilogramov umelých farieb. A to sú do toho zahrnuté len 8 základné druhy.

Európska únia pred časom prijala opatrenie, že potraviny obsahujúce umelé farbivá musia byť označené varovaním: „Táto potravina môže mať nepriaznivé následky na správanie a pozornosť detí“.

Umelé farbivá môžu u ľudí vyvolávať:

  • rakovinu
  • hyperaktivitu
  • alergiu

A to sú len následky, ktoré uvádzajú samotní výrobcovia umelých farbív.

Zistilo sa napríklad, že:

Červená 40 – spôsobuje nádory u myší a hyperaktivitu u detí

Modrá 2 – spôsobuje nádory na mozgu

Žltá 5 – spôsobuje rakovinu, hyperaktivitu, hypersenzitivitu a ďalšie problémy so správaním detí

Dokonca aj nevinne znejúca karamelová farba môže zapríčiňovať rakovinu kvôli obsahu 4-metylimidazolu – vedľajšej látky, ktorá vzniká pri výrobe karamelu.

10. Diacetyl

Ide o umelú príchuť, ktorá dodáva popcornu z mikrovlnky maslový nádych. Používa sa tiež v mliekarenskom priemysle na ochucovanie mlieka, jogurtov a syrov. Nájsť ho tiež môžete v „hnedých“ dochucovadlách ako javorový sirup.

Výskum ukázal, že diacetyl môže spustiť Alzheimerovú chorobu.

Okrem toho poškodzuje dýchací systém. U robotníkoch v továrni na popcorn sa zistili zápaly a trvalé zjazvenia dýchacích trubíc.

11. Fosfáty

Fosfáty sa dnes pridávajú do vyše 20 tisíc rôznych produktov, vrátane jedál rýchleho občerstvenia a mäsových výrobkov.

Používajú sa na znižovanie úrovne kyselín, zlepšené udržiavanie vlahy a na kvasenie.

Fosfáty sú spájané s ochoreniami srdca. EÚ v súčasnosti prehodnocuje pridávanie fosfátov do potravín, no výsledky tohto preskúmania nebudú hotové skôr ako v roku 2018.

12. Hliníkové prísady

Hliníkové zlúčeniny fosforečnan hlinitý, síran hlinito sodný a mnohé ďalšie, sa pridávajú do potravín ako stabilizátory. Tento kov sa však dokáže vo vašom tele akumulovať, obzvlášť v kostiach a mozgu.

Výskumy ukázali, že hliníkové zlúčeniny môžu spôsobovať neurologické poškodenia, vrátane zmien v správaní, ťažkostí s učením a zhoršenie motorických schopností.

Existuje aj súvis medzi hliníkom, Alzheimerovou chorobou a ďalšími neurodegeneratívnymi ochoreniami.





Súvisiace články:

  • 20 škodlivých potravinových prísad, ktorým by ste sa mali za každú cenu vyhýbať
  • 5 najhorších potravín, ktoré sú plné falošných surovín a umelých prísad
  • Do potravín sa pridáva vyše 2000 toxických príchutí, ktoré vyvolávajú choroby a závislosť
  • Čo vám hrozí, ak budete jesť viac ako 4 priemyselne spracované potraviny denne


        
  

Kategória: Strava Značky: éčka, prídavné látky, spracované potraviny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Barbara

    Nečudo, že je dnes toľko chorých ako nikdy predtým! Prečo nezakážu tie prídavky?!

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Staroveký hojivý sirup: Zastaví kašeľ a odstráni hlieny z pľúc
  • Najlepší bylinkový čaj: Vylieči menštruačné bolesti, stres aj zlé trávenie
  • Už nikdy nekupujte sirup proti kašľu: Tento domáci recept je 5x silnejší

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.