Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Vedci zistili, že sušené slivky dramaticky znižujú riziko rakoviny hrubého čreva

4. septembra 2024 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Vedci zistili, že sušené slivky dramaticky znižujú riziko rakoviny hrubého čreva

Súčasný výskum ukazuje, že konzumácia suěných sliviek so silnými prebiotickými vlastnosťami môže výrazne znížiť riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.

Je síce pravdou, že medzi ovocím nie je favoritom v obľúbenosti. Avšak po vzhliadnutí uvedeného výskumu možno budete chcieť prehodnotiť to, či ich neurobiť stálou súčasťou svojho jedálnička.


Kým prejdeme k jadru článku, vysvetlíme si najprv dva základné pojmy. Ľudia sú totiž často zmetení z pojmov probiotikum a prebiotikum.

Probiotikum je prospešná črevná baktéria. Prebiotikum je látka, zvyčajne potravina, ktorá podporuje rast prospešných baktérií v črevách.

Sušené slivky podporujú udržanie vhodnej črevnej mikrofóry

Štúdia, o ktorej hovoríme, bola uskutočnená Dr. Nancy Turnerovou z prestížnej Texaskej univerzity A&M. Pracuje tam ako profesorka výskumu na Katedre výživy a potravinárskych vied.

Jadrom výskumu bolo pozorovanie toho, ako konzumácia sušených sliviek podporovala zadržiavanie prospešných baktérií v črevách. Týmto baktériám sa často hovorí aj črevná mikroflóra.

Prítomnosť zdravých baktérií znižuje riziko rakoviny hrubého čreva tým, že priamo bojuje s nádorovými bunkami a bráni tak rastu nádorov.

V našom tráviacom trakte sa nevyskytujú len prospešné baktérie. Existuje vyše 400 rôznych druhov baktérií obývajúcich naše črevá. Niektoré sú prospešné, iné neutrálne a ďalšie zasa škodlivé.

Dôležité je udržiavanie vhodnej štruktúry tejto mikroflóry, v ktorej by mali prevládať prospešné baktérie. Ak sa táto rovnováha naruší, môže dôjsť k množeniu zlých baktérií na úkor dobrých, čo vedie k telesným zápalom.

No a ako všetci vieme, zápaly a hlavne chronické zápaly sú jednou z primárnych príčin vzniku nádorov.

Čo dokážu fenolové zlúčeniny objavené v sušených slivkách

Súčasťou výskumu Dr. Turnerovej bolo štúdium fenolových zlúčenín, ktoré sa v hojnom množstve nachádzajú práve v slivkách.

Uvedené zlúčeniny majú celú paletu zdravotných účinkov. Pôsobia napríklad ako antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tie sú známe tým, že poškodzujú DNA a zvyšujú riziko rozvoja rakovinových buniek.

Štúdia skúmala konkrétny vplyv fenolových zlúčenín na myši, ktoré boli rozdelené do 2 skupín.


Prvá skupina myší dostávala stravu obsahujúcu sušené slivky. Druhej skupine bola podávaná kontrolná strava podobná tej prvej, avšak bez sušených sliviek.

Obe typy diét mali to isté množstvo kalórií a štruktúru makronutrientov (sacharidy, tuky a bielkoviny), aby sa zaistilo, že jediným rozdielom medzi nimi boli len sušené slivky.

Výskumníci následne vyšetrili obsah čriev a tkanivá v hrubom čreve.

Ako sušené slivky ovplyvnili črevá v pokuse na myšiach

Podrobným preskúmaním myších čriev prišli výskumníci k dvom prekvapivým objavom.

Prvým objavom bolo, že myši na diéte obsahujúcej sušené slivky mali v črevách väčšie množstvo prospešných a menšie množstvo škodlivých baktérií. Kontrolná skupina myší mali opačný výsledok.

Druhým objavom bolo, že myši na slivkovej diéte mali v črevách tiež znížený výskyt abnormálnych útvarov v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Takéto abnormálne útvary sú často silným indikátorom zvýšeného rizika rakoviny hrubého čreva.

Na základe uvedených zistení došli výskumníci k záveru, že myši na diéte obsahujúcej sušené slivky mali oveľa nižšiu pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu.

Záverečné myšlienky k sušeným slivkám

Základným záverom výskumu Dr. Turnerovej je, že konzumovanie sušených sliviek pomáha udržať v hrubom čreve zdravú mikroflóru. To má za následok priame a dramatické zníženie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva.

Samozrejme, na objasnenie celkového vplyvu sušených sliviek na ľudský organizmus, je potrebné uskutočniť ešte ďalšie štúdie.

Avšak v každom prípade, už aj doterajšie zistenia predstavujú skvelú správu pre výskum prevencie rakoviny.





Súvisiace články:

  • Robením týchto 9 vecí si znížite riziko vzniku rakoviny hrubého čreva až o 50%
  • Kedy je vhodné konzumovať kvasené potraviny a kedy sa im radšej vyhýbať
  • Prečo je pre prevenciu rakoviny prsníka dôležitejšie vyšetrenie hladiny vitamínu D v krvi než mamograf
  • Ako črevné baktérie dokážu predvídať vaše riziko rakoviny hrubého čreva


        
  

Kategória: Choroby Značky: hrubé črevo, prevencia rakoviny, rakovina hrubého čreva

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Hansi

    To nie je žiadny objav. Základom predchádzania rakoviny hrubého čreva je pravideľné vyprázdňovanie. K tomu ako jeden z prostriedkov proti zápche slúžili slivky. Poznali to už moji prastarí rodičia. Vždy je to lepšie ako umelé preháňadlá. Ešte poznámka k článku. Dnes sa už nepoužíva výraz mikroflóra. Správne má byť mikrobiota.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 12 vecí, ktoré večer nerobte, ak si nechcete pokaziť spánok
  • Vyliečte artritídu, zápchu či krvácajúce ďasná s týmto nápojom
  • 5 jednoduchých samotestov, pomocou ktorých za 30 sekúnd zistíte, či máte zdravé telo

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.