Súčasný výskum ukazuje, že konzumácia suěných sliviek so silnými prebiotickými vlastnosťami môže výrazne znížiť riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.
Je síce pravdou, že medzi ovocím nie je favoritom v obľúbenosti. Avšak po vzhliadnutí uvedeného výskumu možno budete chcieť prehodnotiť to, či ich neurobiť stálou súčasťou svojho jedálnička.
Kým prejdeme k jadru článku, vysvetlíme si najprv dva základné pojmy. Ľudia sú totiž často zmetení z pojmov probiotikum a prebiotikum.
Probiotikum je prospešná črevná baktéria. Prebiotikum je látka, zvyčajne potravina, ktorá podporuje rast prospešných baktérií v črevách.
Sušené slivky podporujú udržanie vhodnej črevnej mikrofóry
Štúdia, o ktorej hovoríme, bola uskutočnená Dr. Nancy Turnerovou z prestížnej Texaskej univerzity A&M. Pracuje tam ako profesorka výskumu na Katedre výživy a potravinárskych vied.
Jadrom výskumu bolo pozorovanie toho, ako konzumácia sušených sliviek podporovala zadržiavanie prospešných baktérií v črevách. Týmto baktériám sa často hovorí aj črevná mikroflóra.
Prítomnosť zdravých baktérií znižuje riziko rakoviny hrubého čreva tým, že priamo bojuje s nádorovými bunkami a bráni tak rastu nádorov.
V našom tráviacom trakte sa nevyskytujú len prospešné baktérie. Existuje vyše 400 rôznych druhov baktérií obývajúcich naše črevá. Niektoré sú prospešné, iné neutrálne a ďalšie zasa škodlivé.
Dôležité je udržiavanie vhodnej štruktúry tejto mikroflóry, v ktorej by mali prevládať prospešné baktérie. Ak sa táto rovnováha naruší, môže dôjsť k množeniu zlých baktérií na úkor dobrých, čo vedie k telesným zápalom.
No a ako všetci vieme, zápaly a hlavne chronické zápaly sú jednou z primárnych príčin vzniku nádorov.
Čo dokážu fenolové zlúčeniny objavené v sušených slivkách
Súčasťou výskumu Dr. Turnerovej bolo štúdium fenolových zlúčenín, ktoré sa v hojnom množstve nachádzajú práve v slivkách.
Uvedené zlúčeniny majú celú paletu zdravotných účinkov. Pôsobia napríklad ako antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tie sú známe tým, že poškodzujú DNA a zvyšujú riziko rozvoja rakovinových buniek.
Štúdia skúmala konkrétny vplyv fenolových zlúčenín na myši, ktoré boli rozdelené do 2 skupín.
Prvá skupina myší dostávala stravu obsahujúcu sušené slivky. Druhej skupine bola podávaná kontrolná strava podobná tej prvej, avšak bez sušených sliviek.
Obe typy diét mali to isté množstvo kalórií a štruktúru makronutrientov (sacharidy, tuky a bielkoviny), aby sa zaistilo, že jediným rozdielom medzi nimi boli len sušené slivky.
Výskumníci následne vyšetrili obsah čriev a tkanivá v hrubom čreve.
Ako sušené slivky ovplyvnili črevá v pokuse na myšiach
Podrobným preskúmaním myších čriev prišli výskumníci k dvom prekvapivým objavom.
Prvým objavom bolo, že myši na diéte obsahujúcej sušené slivky mali v črevách väčšie množstvo prospešných a menšie množstvo škodlivých baktérií. Kontrolná skupina myší mali opačný výsledok.
Druhým objavom bolo, že myši na slivkovej diéte mali v črevách tiež znížený výskyt abnormálnych útvarov v porovnaní s kontrolnou skupinou.
Takéto abnormálne útvary sú často silným indikátorom zvýšeného rizika rakoviny hrubého čreva.
Na základe uvedených zistení došli výskumníci k záveru, že myši na diéte obsahujúcej sušené slivky mali oveľa nižšiu pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu.
Záverečné myšlienky k sušeným slivkám
Základným záverom výskumu Dr. Turnerovej je, že konzumovanie sušených sliviek pomáha udržať v hrubom čreve zdravú mikroflóru. To má za následok priame a dramatické zníženie rizika vzniku rakoviny hrubého čreva.
Samozrejme, na objasnenie celkového vplyvu sušených sliviek na ľudský organizmus, je potrebné uskutočniť ešte ďalšie štúdie.
Avšak v každom prípade, už aj doterajšie zistenia predstavujú skvelú správu pre výskum prevencie rakoviny.
Hansi
To nie je žiadny objav. Základom predchádzania rakoviny hrubého čreva je pravideľné vyprázdňovanie. K tomu ako jeden z prostriedkov proti zápche slúžili slivky. Poznali to už moji prastarí rodičia. Vždy je to lepšie ako umelé preháňadlá. Ešte poznámka k článku. Dnes sa už nepoužíva výraz mikroflóra. Správne má byť mikrobiota.