Sójový olej je najlacnejší a zároveň najčastejšie používaný rastlinný olej. Pre ľudský organizmus je však obzvlášť škodlivý, nakoľko spúšťa génovú dysreguláciu a neurologické problémy.
Predošlé výskumy ukázali, že konzumácia sójového oleja zhoršuje schopnosť človeka vytvárať väzby s ostatnými ľuďmi a zároveň spúšťa nezdravé priberanie na váhe – čo nie je dobré.
V tomto novšom výskume sa vedci zaoberali geneticky modifikovanými aj geneticky nemodifikovanými rastlinnými olejmi, ako sú napríklad sójový a repkový, ktoré sú hojné zastúpené v mnohých potravinárskych výrobkoch.
Vedci zistili, že u každého jedného testovaného človeka viedla konzumácia týchto olejov k preukázanej ovariálnej toxicite.
Odborníci z Teheránskej univerzity lekárskych vied v Iráne konkrétne skúmali reprodukčnú toxicitu geneticky modifikovaných aj geneticky nemodifikovaných rastlinných olejov u samíc potkanov druhu Wistar.
Impulzom tohto výskumu bolo stavať na skoršom výskume, ktorý dokázal účinky rastlinných olejov pri narúšaní endokrinného systému.
V rámci svojho výskum tím vedcov kŕmil potkany slnečnicovým olejom bez GMO (genetických modifikácií), GMO kukuričným olejom a GMO repkovým olejom, pričom všetky boli zakúpené z miestneho trhu. Potkany boli kŕmené týmito olejmi počas 28 dní, po ktorých nasledovala sada testov, ktoré boli vykonané na konci štúdie.
Výskumníci merali sérové hladiny lipidov a pohlavných hormónov zvierat. Tiež vykonali pitvy tých, ktoré zomreli.
Nakoniec vedci zistili, že bez ohľadu na to, akými olejmi boli zvieratá kŕmené, všetky vykazovali vážne reprodukčné abnormality vrátane atrofie (zmenšovania) vaječníkov, zápchy a viacerých folikulárnych cýst.
Ďalej zistili, že všetky oleje vykazovali u zvierat „pozoruhodné estrogénne vlastnosti“, čím podstatne zvýšili ich hladiny estradiolu (estrogénu) v krvnom sére.
Neexistuje dobrý dôvod na konzumáciu rastlinných olejov
Zistenia pridávajú ďalší pohľad na predchádzajúce zistenia publikované v roku 2020, ktoré ukázali sociálne disociačné vlastnosti konzumácie rastlinných olejov, čo znamená, že priamo zasahujú do normálnej väzby, ktorá sa vyskytuje medzi členmi rovnakého druhu.
U myší sa zistilo, že najmä sójový olej ničí oxytocín, známy aj ako chemikália vytvárajúca vzájomné väzby (náklonosť) medzi jedincami. Keďže 60% všetkého oleja spotrebovaného na Západe je zo sójových bôbov, mohlo by to vysvetľovať súčasnú agresivitu a túžbu po krvi, vojne, konflikte a rozdelení spoločnosti?
V predchádzajúcej štúdii niektorým myšiam podávali kokosový olej, ktorý má vysoký obsah nasýtených tukov, a nie sójový olej. Tieto myši boli v poriadku, zatiaľ čo konzumenti sóje vykazovali známky genetického poškodenia v hypotalame (žľaza v mozgu).
„Medzi génmi, ktoré boli dysregulované diétou obsahujúcou sójový olej, boli gény spojené so zápalmi, neuroendokrinnou, neurochemickou a inzulínovou signalizáciou, ako aj s produkciou oxytocínu, dôležitého hormónu,“ napísal Conrad Scott v článku pre časopis Herculean Strength.
„Oxytocín sa podieľa na empatii a sociálnej väzbe, ako aj na ďalších dôležitých biologických procesoch vrátane priberania. Mnohé z génov, ktoré boli dysregulované sójovými olejmi, sú tiež spojené s neurologickými ochoreniami, vrátane Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a autizmu.“
Ďalším negatívnym vplyvom konzumácie sójového oleja je inzulínová rezistencia, ktorú v organizme vytvára.
To vysvetľuje, prečo ľudia, ktorí konzumujú veľa sóje, výrobkov z nej a iné rastlinné oleje, majú tendenciu k nadváhe a nedostatku svalov. Rastlinné oleje totiž nie sú výživnou potravinou a nemajú čo robiť v našom jedálničku.
Záver
„Kedysi, nie je to tak dávno, sa považovalo za výhradu bláznov a konšpiračných teoretikov tvrdiť, že priemyselné chemikálie nachádzajúce sa v životnom prostredí, najmä v pitnej vode a potravinovom reťazci (vrátane rastlinných olejov), spôsobujú vážne reprodukčné účinky na zvieratá a ľudí,“ hovorí Scott.
Dnes túto skutočnosť bohužiaľ už potvrdila aj oficiálna veda, a teda sú to „konšpiračné fakty“.
Pridaj komentár