Mnohí ľudia začnú jesť veľa sójových produktov, keď sa snažia obmedziť svoj príjem potravín živočíšneho pôvodu, ako sú mäso a kravské mlieko.
O prínosoch rastlinnej stravy počúvame v poslednej dobe pomerne veľa a často. No keď ide o sóju, štúdie ukazujú, že pri nej je potrebná veľká obozretnosť.
Prečo je sója pre ľudské telo problém
Okrem skutočnosti, že takmer všetka sója pestovaná v USA, ktoré sú hlavným producentom sóje na svete, je geneticky modifikovaná, vedci nedávno varovali, že sójové produkty obsahujú „znepokojujúce“ hladiny fytoestrogénov.
Fytoestrogény nachádzajúce sa v sóji sú známe ako izoflavóny a v tele pôsobia ako ženský hormón estrogén. Pokladajú sa za endokrinné disruptory a môžu viesť k problémom s plodnosťou či dokonca aj k rakovine.
Nové údaje z testov dokazujú ich znepokojivé hladiny v mnohých sójových produktoch.
Výskumníci z francúzskej spotrebiteľskej skupiny UFC-Que Choisir bijú na poplach po tom, čo testovali 55 rôznych sójových výrobkov ako zákusky, hotové jedlá, omáčky a nápoje.
Prišli na to, že už jediná porcia týchto produktov môže obsahovať päťnásobok množstva izoflavónov, ktoré považuje za bezpečné Francúzska agentúra pre potraviny, životné prostredie a bezpečnosť a zdravie pri práci (ANSES).
Zistili napríklad, že porcia kuskusu s obsahom sóje presiahla odporúčanú dávku 3,5-krát, zatiaľ čo hrsť sóje Soya Party Nature od značky Soya obsahovala päťnásobok tohto množstva.
Pohár sójového nápoja od firmy Cereal Bio, známy ako Sud-Quest Nature, mal až 150% maximálneho množstva izoflavónov odporúčaného pre dospelých.
Fytoestrogény objavili dokonca aj na niektorých prekvapujúcich miestach, ako sú hovädzie mäsové guľky či kuracie nugetky.
Skupinu znepokojuje, že ešte aj vtedy, keď sa ľudia držia potravín s nižšou hladinou izoflavónov, tak sa môže stať, že požijú oveľa vyššie než odporúčané množstvá, pretože ich prijímajú z toľkých rozličných potravín.
Skupina vyzvala ANSES k opätovnému posúdeniu rizika pre ľudí, ktorí konzumujú sójové produkty a žiada tiež o zavedenie opatrení na označovanie výrobkov obsahujúcich sóju.
Vyhýbať sa sójovým produktom odporúčajú hlavne tehotným ženám a malým deťom. Ostatní konzumenti by takých potravín nemali zjesť viac než jednu porciu denne.
Ďalšia hromada dôvodov, prečo sa sóji vyhnúť
Je tu však samozrejme aj fakt, že úroda sóje je hojne postrekovaná herbicídmi, ako je glyfosát, ktorý je už dlho spájaný s rakovinou ako non-Hodgkinov lymfóm a Svetová zdravotnícka organizácia ho zaradila ako „možný karcinogén“.
Sójové bôby tiež prirodzene okrem fytoestrogénov obsahujú aj iné takzvané anti-živiny, napríklad fytáty, sójatoxín a goitrogény.
Fytáty môžu vo vašom tele znižovať asimiláciu dôležitých živín, ako sú zinok, železo, horčík a vápnik, zatiaľ čo goitrogény bránia vášmu telu v syntéze hormónov štítnej žľazy, čo môže vyvolať rakovinu štítnej žľazy a hypotyreózu.
Obsahujú tiež inhibítory tripsínu, ktoré môžu ovplyvňovať to, ako trávite bielkoviny. Výsledkom môžu byť zdravotné problémy ako hnačka, krvácanie a kŕče v bruchu, čo sa dáva do súvisu s poruchami pankreasu.
Treba však poznamenať, že mnohé z týchto anti-živín ničí proces tradičnej fermentácie. To znamená, že jedlá ako miso, natto a tempeh sú zdravšími sójovými voľbami. Musia byť však vyrábané skutočnou fermentáciou, čo mnohé z nich dnes nie sú.
Bohužiaľ, väčšina sóje a produktov z nej, ktoré sa nachádzajú v západnom svete, je nefermentovaná. Môžeme ju nájsť prevažne v sójovom mlieku, tofu a detských výživách.
Záver
Sója je dnes takmer všade, lebo je lacná a v potravinárskej výrobe sa používa na celý rad účelov. Dokáže jedlu dodať hustotu a krémovitosť či zlepšiť jeho štruktúru bez pridávania kalórií alebo tuku.
Nanešťastie si však ľudia nenájdu čas presne zistiť, čo kladú do svojich úst a aký nepriaznivý vplyv to na nich môže mať. Sója je jeden z príkladov trendového „zdravého“ jedla, ktoré jednoducho nenapĺňa svoje prísľuby.
Pridaj komentár