Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Vedci tvrdia, že potraviny s obsahom železa a niektoré rastlinné oleje predstavujú smrtiacu kombináciu

21. apríla 2025 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Vedci tvrdia, že potraviny s obsahom železa a niektoré rastlinné oleje predstavujú smrtiacu kombináciu

Hromadia sa ďalšie dôkazy o tom, že pre ochranu vášho zdravia je nevyhnutné vyhýbať sa priemyselne spracovaným semenným olejom, často označovaným ako „rastlinné oleje“.

Súčasný výskum pridáva medzi zvýšené zdravotné riziká aj potravinové železo, najmä pre ľudí s cukrovkou 2. typu.


Ktoré oleje sú problémové

Príkladom rastlinných olejov zo semien, obsahujúcich priveľa omega-6 polynenasýtených mastných kyselín (PUFA), sú:

  • sójový
  • bavlníkový
  • slnečnicový
  • repkový (kanolový)
  • kukuričný
  • svetlicový olej

Omega-6 mastné kyseliny sa považujú za prozápalové kvôli svojmu najbežnejšiemu druhu, kyseline linolovej, ktorá radikálne zvýši oxidačné voľné radikály a spôsobí mitochondriálnu dysfunkciu.

Kyselinu linolovú však majú všetky semenné oleje, ešte aj tie „zdravé“, ako sú avokádový či olivový olej. Problém je, že väčšina komerčne dostupných produktov sú pančované inými semennými olejmi s ešte vyššími hladinami kyseliny linolovej.

Kupujte preto len overené značky, ktorým dôverujete a keď ich máte, dávajte olej do chladničky. Kyselina linolová zostane tekutá. Túto časť oleja jednoducho vylejte rovno do odpadu. Váš olivový alebo avokádový olej tak bude zdravší.

Príjem omega-6 semenných olejov môže tiež vyvolať zápal prostredníctvom kyseliny arachidonovej tým, že zvyšuje tvorbu prozápalových zložiek.

Okrem toho, ako uviedli výskumníci v časopise Nutrients:

„Navyše, niekoľko štúdií naznačilo, že omega-6 PUFA súvisia s chronickými zápalovými ochoreniami ako sú obezita, nealkoholické tukové ochorenie pečene a kardiovaskulárne ochorenia.“

Železo zasa, hoci je nevyhnutné pre dopravu kyslíka k bunkám, transport mitochondriálnych elektrónov, syntézu DNA a podobne, môže vytvárať oxidačný stres, ktorý vedie k poškodeniu tkanív.

Predchádzajúci výskum zistil, že príjem železa v potrave môže mať súvis s rizikom cukrovky. Výskumníci teraz demonštrovali spojitosť medzi príjmom železa a PUFA s diabetickou periferálnou neuropatiou (DPN) u ľudí s cukrovkou 2. typu.

Zistená spojitosť medzi PUFA, príjmom železa a DPN

Diabetická periferálna neuropatia (DPN) je forma nervového poškodenia, ktorá sa môže objaviť u ľudí s cukrovkou. K poškodeniu dochádza najčastejšie vo vašich nohách a chodidlách a u tejto populácie je významnou príčinou pádov a zlomenín.

Okrem dlhodobej cukrovky sú ďalšími rizikovými faktormi pre DPN inzulínová rezistencia, vysoký krvný tlak, obezita a vysoká hladina krvného cukru. Za kľúčový prispievajúci faktor je považovaný oxidačný stres.

Pri uvedenej štúdii sa kórejskí výskumníci pozreli na súvislosť príjmu železa a pomeru medzi príjmami železa a PUFA (železo/PUFA) s DPN u 147 ľudí s cukrovkou 2. typu.

S DPN súvisel tak vysoký príjem železa v potrave, ako aj zvýšený pomer železa k PUFA, čo naznačuje „dôležitosť stravovacieho modelu príjmu železa a PUFA u jednotlivcov s cukrovkou 2. typu.“

Už predtým bolo zistené, že príliš veľké dávky železa v prítomnosti vysokých koncentrácií cukru zhoršujú oxidačný stres v neurónoch a výskumníci naznačili, že za spojitosťou medzi železom a DPN by mohla byť inzulínová rezistencia a dysfunkcia beta buniek pankreasu.

Štúdia však mala nedostatky, najmä čo sa týkalo PUFA, keďže výsledky neinterpretovala osobitne vo vzťahu k omega-6 a omega-3 mastným kyselinám. Omega-3 mastné kyseliny majú antioxidačnú a protizápalovú rolu, ktorá je spájaná s mnohými zdravotnými prínosmi.

Mnohí ľudia prijímajú príliš veľa omega-6 a príliš málo omega-3 mastných kyselín, čo má za následok nevyvážený pomer a tento pomer má vplyv na zdravie.

V ideálnom prípade by sa tento pomer približoval 1:1. Pre zlepšenie pomeru však nie je hlavné nevyhnutne zvýšiť omega-3 mastné kyseliny, ale znížiť omega-6 mastné kyseliny.

Uvedená štúdia posudzovala príjem omega-6 a omega-3 mastných kyselín dovedna, uviedla však, že významnú súvislosť s DPN preukázal pomer železa k omega-6 mastným kyselinám.

Dôležitosť karnozínu, najmä ak ste vegán

Jeden zo spôsobov, ako pomôcť zastaviť oxidačné poškodenie spôsobované príjmom železa za prítomnosti priveľkého množstva omega-6 mastných kyselín, je užívať karnozín, alebo jeho hlavný prekurzor beta-alanín.

Ak ste vegetarián alebo vegán, budete mať vo svaloch nižšie hladiny karnozínu. To je dôvod, prečo mnohí prísni vegáni, ktorí tento a ďalšie výživové deficity patrične nekompenzujú, zvyknú mať problém s budovaním svalstva.

Samotný karnozín ako výživový doplnok nie je veľmi užitočný, lebo sa pôsobením istých enzýmov rýchlo rozkladá na aminokyseliny, ktoré ho vytvárajú. Vaše telo potom tieto aminokyseliny vo vašich svaloch znova reformuluje na karnozín.

Ďalšou účinnou alternatívou je výživový doplnok s aminokyselinou beta-alanín, ktorej nedostatok obmedzuje rýchlosť stavby karnozínu.

Je známe, že konzumácia hovädziny účinne zvyšuje hladiny karnozínu vo vašich svaloch, čo je dôvod, prečo môže byť užívanie tohto doplnku pre vás obzvlášť dôležité, ak ste vegetarián alebo vegán.

Chronické ochorenie má pôvod v dlhodobej konzumácii rastlinných olejov

Zdá sa, že mnohé chronické ochorenia sú výsledkom katastrofickej kaskády zhoršovaní zdravia vyvolaných dlhodobou konzumáciou omega-6 mastných kyselín zo semenných olejov (omega-6).

Dr. Chris Knobbe, oftalmológ a zakladateľ a prezident neziskovej Nadácie Cure AMD, zameranej na prevenciu s vekom súvisiacej makulárnej degenerácie, je napríklad presvedčený, že s vekom súvisiaca makulárna degenerácia (AMD) by sa mala nazývať skôr so stravou súvisiaca makulárna degenerácia.

Knobbe skúmal toxické aldehydy, ktoré sa objavujú v dôsledku omega-6 mastných kyselín.

Keď skonzumujete omega-6 mastnú kyselinu, reaguje najprv s hydroxylovým alebo peroxidovým radikálom, vytvárajúc lipidový hydroperoxid.


Tento lipidový hydroperoxid sa potom rýchlo rozkladá na toxické aldehydy, ktorých sú stovky, čo zase vedie k cytotoxicite, genotoxicite, mutagenicite, karcinogenicite a podobne. Zároveň sú obezogénne, pri veľmi nízkych dávkach.

Zložitý proces vysvetlil Knobbe vo svojej prezentácii na výročnom stretnutí ALLDOCS v roku 2020:

 „V spôsobe stravovania západného typu robí nadbytok omega-6 mastných kyselín toto: vyvoláva nutričné deficiencie, spôsobuje katastrofickú kaskádu lipidovej peroxidácie…

 Toto poškodzuje fosfolipid zvaný kardiolipid v membránach mitochondrií. A to vedie k zlyhaniu transportného reťazca… čo spôsobuje mitochondriálne zlyhanie a dysfunkciu.

A toto vedie najprv k druhu reaktívneho kyslíka, ktorý spätne pôsobí na túto kaskádu peroxidácie. A tak svoje tukové bunky a membrány svojich mitochondrií zanášate omega-6 mastnými kyselinami a tie budú peroxidovať kvôli faktu, že sú polynenasýtené.

Dobre, ďalšie, čo nastane, je inzulínová rezistencia, ktorá vedie k metabolickému syndrómu, cukrovke 2. typu, nealkoholickému tukovému ochoreniu pečene. Keď zlyhajú mitochondrie, zníži sa vám mastná kyselina, beta oxidácia, čo znamená, že neviete patrične spaľovať tieto tuky na palivo.

Takže teraz ste… závislí na sacharidoch a smerujete k obezite. A cítite sa unavení. Priberáte. Vaše mitochondrie zlyhávajú v spaľovaní tuku na palivo… toto je silný mechanizmus pre obezitu.

Takže, výpadok energie na bunkovej úrovni vedie k mutáciám jadrovej mitochondriálnej DNA a to vedie k rakovine.

Tri týždne stravy s vysokým obsahom PUFA spôsobujú u potkanov chorobu srdca – tri týždne. A vedú aj k apoptóze a nekróze. A takto, samozrejme, získate aj poruchy ako sú AMD, Alzheimerova choroba.“

Problém s kyselinou linolovou

Pri koreni škodlivých biochemických reakcií, vyvolaných semennými olejmi, je kyselina linolová, ktorá je omega-6 mastnou kyselinou s 18 uhlíkmi.

Ako už bolo zmienené, kyselina linolová je hlavná mastná kyselina nachádzajúca sa v PUFA a tvorí okolo 80% zloženia mastných kyselín v rastlinných olejoch. Aby omega-6 mastné kyseliny neboli škodlivé, musia sa vyvažovať omega-3 mastnými kyselinami, čo však nie je prípad väčšiny ľudí západného sveta.

Aby to bolo ešte horšie, väčšina ľuďmi konzumovaných omega-6 mastných kyselín bola počas spracovania poškodená a zoxidovaná.

„Väčšina tejto linolovej kyseliny, keď zoxiduje, vytvára lipidové hydroperoxidy a tieto sa potom rýchlo rozkladajú na zoxidované metabolity kyseliny linolovej,“ hovorí Knobbe.

Tieto zoxidované metabolity kyseliny linolovej vytvárajú dokonalú búrku, pretože sú, podľa Knobbeho, cytotoxické, genotoxické, mutagénne, karcinogénne, aterogénne a trombogénne.

Obzvlášť znepokojujúca je ich aterosklerózne a trombogénne pôsobenie, lebo môžu vytvárať mŕtvice a zrazeniny, no môže dôjsť aj k metabolickej dysfunkcii.

Počas kaskády lipidovej peroxidácie spôsobenej nadmernou konzumáciou omega-6 semenných olejov sa vo vašich bunkových membránach akumulujú PUFA, čo vedie k peroxidačnej reakcii.

Ako bolo zmienené, množstvo existujúcich druhov reaktívneho kyslíka vedie k vzniku inzulínovej rezistencie na bunkovej úrovni.

Dr. Paul Saladino, lekár a novinár, v podcaste tiež vysvetlil, že kyselina linolová „narušuje citlivosť na inzulín na úrovni vašich tukových buniek“, čím ich v podstate robí na inzulín citlivejšími – a keďže vaše tukové bunky riadia inzulínovú rezistenciu vo zvyšku vášho tela vylučovaním voľných mastných kyselín, nakoniec skončíte s inzulínovou rezistenciou.

Nanešťastie však je problematická aj konzumácia tradičným spôsobom chovaných kureniec, ktoré sú kŕmené kukuricou, keďže mäso potom obsahuje veľa omega-6 kyseliny linolovej.

Ako poukazuje Saladino, konzumácia množstva kurčiat sa pripočítava k vašej konzumácii rastlinného oleja a ďalej vychyľuje váš pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín.

Vyhýbanie sa spracovaným olejom vám ochráni zdravie

Pre ochranu vášho zdravia je dôležité, aby ste čo najviac, ako sa dá, obmedzili svoj príjem priemyselne spracovaných rastlinných olejov.

To znamená vylúčiť všetky nasledovné oleje:

  • sójový
  • repkový (kanolový)
  • slnečnicový
  • kukuričný
  • svetlicový
  • arašidový

Ešte aj priveľa organického, biodynamického olivového oleja môže vychýliť vás pomer nesprávnym smerom, pretože aj olivový olej je zdrojom omega-6 linolovej kyseliny, preto určite používajte vyššie uvedený trik s chladničkou na zníženie obsahu kyseliny linolovej v olivovom oleji.

Tiež je dôležité vyhýbať sa takmer všetkým spracovaným potravinám a jedlám z rýchleho občerstvenia, keďže prakticky všetky z nich tieto toxické oleje obsahujú. Najjednoduchší spôsob, ako to dosiahnuť, je pripravovať si väčšinu stravy doma, aby ste vedeli, čo jete.

Ak chcete vedieť, koľko kyseliny linolovej konzumujete, navštívte stránku cronometer.com a zadajte svoje jedlo, ktoré predtým presne odvážite. Pre optimálne zdravie sa snažte držať svoj príjem pod 10 gramov denne.





Súvisiace články:

  • Prečo väčšina rastlinných olejov vedie k rozvoju rakoviny a čím ich môžete nahradiť
  • Len 52 ročný prezident Komory kardiológov dostal infarkt. Kde spravil chybu?
  • Prečo majú vegetariáni až 2x väčšiu šancu trpieť depresiou
  • Tieto potraviny vám dokážu rýchlo doplniť obsah železa v krvi


        
  

Kategória: Strava Značky: rastlinné oleje, železo

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 6 bizarných porúch spánku, ich prejavy a príčiny
  • 14 geniálnych vecí, na ktoré sa dajú využiť použité čajové vrecúška
  • Mocný ako ópium: Najlepší prírodný liek proti bolestiam vám rastie priamo pred domom

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.