Toto je typ objavu, ktorý by mal plniť titulky medzinárodných novín: Skupina výskumníkov zistila, že bežná látka v olivovom oleji je schopná usmrtiť rakovinové bunky v priebehu 30 minút až 1 hodiny. A pritom necháva zdravé bunky nedotknuté.
Predtým, než niektorí z vás to budú považovať za ďalšiu zo senzáciechtivých správ, mali by ste si najprv pozrieť štúdiu vypracovanú Fakultou environmentalistiky a biológie v Rutgers a publikovanú v odbornom medicínskom žurnále Molecular and Cellular Oncology (Molekulárna a bunková onkológia).
Objav, ktorý má potenciál zmeniť postoj verejnosti k rakovine
Výsledkami tohto výskumu zostali prekvapení a nadšení aj samotní výskumníci, ktorí sa na jeho uskutočnení podieľali.
Ako sami uvádzajú, celé to bude mať vážne následky na spôsob, ktorým bude čoskoro verejnosť vnímať jednoduchú stravu ako účinnú zbraň proti rakovine a ďalším vážnym chronickým chorobám.
O nájdenej substancii oleokantale (anglicky oleocanthal) sa už aj predtým vedelo, že má protirakovinové účinky. Avšak o skutočnom rozsahu, akým bojuje proti rakovinovým bunkám, sa ani len netušilo.
Existuje niekoľko starších štúdií, ktoré popisujú iné prínosy tejto substancie. Medzi ne paria hlavne jej účinky na:
- zápaly
- potláčanie rastu nádorov
- osteoporózu
- ochorenia súvisiace s vekom
- Altzheimerovu chorobu
- mnoho ďalších
Avšak táto nová štúdia, ktorá zistila, že oleokantál dokáže priamo usmrtiť rakovinové bunky, je vskutku ohromujúca. Týka sa to hlavne rýchlosti, s akou účinkuje – rakovinové bunky po kontakte s ňou zomierali už po 30 minútach až 1 hodine.
Za tento efekt je zodpovedný spôsob, akým táto látka používa enzýmy nachádzajúce sa v rakovinových bunkách.
V podstate dochádza k tomu, že sa prepichne vnútro rakovinových buniek, kde sa akumulujú odpadové látky ich metabolizmu. To v nich potom spôsobí absolútny rozvrat.
Profesor Paul Breslin, spoluautor štúdie, vysvetľuje, že tento proces vyvoláva vo vnútri rakovinových buniek totálny chaos, čo vedie k ich následnej deštrukcii.
Na uvedenom príklade sme schopní vidieť skutočnú silu liečivých potravín ako olivový olej a ich aplikáciu pri liečbe onkologických pacientov (a na zdravie svetovej populácie).
Aké sú možnosti pre pacientov
Nie je pochýb o tom, že farmaceutické spoločnosti sa budú snažiť o patentovanie technológii, ktoré napodobňujú pôsobenie oleokantálu (samozrejme s pridruženým zoznamom vedľajších účinkov a zníženou efektívnosťou).
Podstatým pre vás však zostáva fakt, že za takpovediac takmer žiadne výdavky ste schopní aj sami (respektíve tí, ktorí trpia na onkologické ochorenie) zažiť prínosy tejto substancie.
Jediné, čo pre to musíte urobiť, je kúpiť si vo vašom supermarkete alebo obchode so zdravou výživou kvalitný panenský a za studena lisovaný olivový olej od spoľahlivého výrobcu.
Vladimír Jurišta
ako vedci zdôvodnia fakt, že ľudia ktorí denne konzumujú olivový olej dostanú rakovinu ?? Povedzme výskyt vv Šppanielsku
redakcia
Mate štatistiku, koľko percent nekonzumentov olivového oleja dostanú rakovinu a koľko percent príležitostných, stredných a častých konzumentov olivového oleja dostanú rakovinu? Potom sa môžeme pobaviť o ďalších detailoch.
Lenka Kuchařová
Pokud si ten panenský olivový olej koupím,tak v jakém množstv í a jak často jej mám užívat?